Domov Elektromobilita Mercedes uvedie na trh v roku 2025 tri nové platformy pre EV

Mercedes uvedie na trh v roku 2025 tri nové platformy pre EV

Mercedes-EQ, der neue EQS, Design Exterieur Rendering // Mercedes-EQ, the new EQS, design exterior rendering

Spoločnosť Mercedes potvrdila, že v roku 2025 uvedie na trh tri nové platformy pre elektrické vozidlá, a to v rámci prechodu spoločnosti na výrobu elektrických vozidiel.

Mercedes tiež uviedol, že do roku 2022 bude mať vo všetkých segmentoch vozidiel, ktoré spoločnosť bude ponúkať, elektrický pohon na batérie. Do roku 2025 bude mať kupujúci elektrickú alternatívu pre každý model, ktorý výrobca vyrába. To sa už začalo a to u modelov EQS a S, ako aj u modelov EQC/GLC a EQA/GLA. Na posunutie projektu spoločnosť Mercedes navrhla stratégiu, podľa ktorej v rokoch 2022 až 2030 vynaloží na výskum a vývoj viac ako 40 miliárd EUR.

3 nové platformy

Elektrická budúcnosť výrobcu spočíva na kompletne prepracovanej batériovej technológii, účinnejších elektromotoroch a troch nových platformách nazývaných MB.EA, AMG.EA a VAN.EA.

MB.EA bude základom budúcich stredných a veľkých osobných automobilov spoločnosti. AMG.EA bude tvoriť základ elektrických výkonových modelov novej generácie spoločnosti. VAN.EA bude základom pre ľahké elektrické úžitkové vozidlá značky. Mercedes tiež otrasie technológiou elektromotorov a zavedie novú elektronickú architektúru 800 V pre svoje budúce elektromobily. Spoločnosť na pomoc získala oxfordského výrobcu elektrických pohonov YASA, ktorý sa špecializuje na vysoko výkonné elektrické motory s axiálnym tokom.

V súčasnosti väčšina elektrických vozidiel na trhu používa radiálne motory, ktoré majú rotor uložený vo valcovom statore. Axiálny tokový motor namiesto toho pripevňuje rotory pozdĺž statora, čo prináša niekoľko výhod. Axiálne motory majú predovšetkým väčšiu hustotu výkonu ako radiálne motory. Ich konštrukcia je však tiež oveľa ľahšia, čo Mercedesu pomôže maximalizovať účinnosť jeho akumulátorov novej generácie. Systém je tiež energeticky efektívnejší ako celok.

V snahe znížiť zložitosť svojej ponuky (a teda maximalizovať hodnotu) bude nový systém elektrického pohonu namontovaný na celú škálu elektrických vozidiel Mercedes.

Pribudnú továrne na batérie

Mercedes tiež zvýši svoju výrobu batérií, aby uspokojil rastúci dopyt. Spoločnosť uvedie na trh osem nových tovární na batérie po celom svete, aby splnila očakávanú výrobnú kapacitu viac ako 200 gigawatthodín pre svoje budúce elektromobily.

Zatiaľ je plánovaný jeden výrobný závod pre USA a štyri s plánovaným spustením po celej Európe. Nové batérie budú tiež veľmi štandardizované, čo znamená, že budú kompatibilné s viac ako 90 percentami budúcich modelov spoločnosti.

Mercedes tiež aktívne skúma polovodičové batérie. Sajjad Khan, hlavný technický riaditeľ spoločnosti, uviedol, že táto technológia „zdvojnásobí energetickú kapacitu a zníži hmotnosť v rovnakom baliacom priestore.“ Spomenul tiež, že články vydržia viac nabíjacích cyklov ako tradičné lítiové články.

Počet nabíjacích staníc sa bude zvyšovať

Mercedes tiež spolupracuje s partnermi ako Shell Recharge a Ionity, aby bolo nabíjanie elektrických vozidiel pohodlnejšie. Služba Mercedes me Charge je už jednou z najväčších svetových nabíjacích sietí s viac ako 530 000 nabíjacími bodmi po celom svete. Partnerstvo Shell Recharge pridá do tohto zoznamu ďalších 30 000 nabíjačiek.

Spoločnosť sa zaviazala tiež znížiť svoju uhlíkovú stopu a urýchliť tak dosiahnutie niektorých cieľov, ktoré si stanovila vo svojich predchádzajúcich cieľoch do roku 2039. Do roku 2022 budú všetky miesta montáže osobných automobilov a batérií Mercedesu úplne uhlíkovo neutrálne. Spoločnosť Factory 56 v Sindelfingene v Nemecku už funguje na týchto princípoch.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokTEST Cupra Formentor 1,5 TSI – auto 21. storočia
Nasledujúci článokNová Škoda Superb sa odhaľuje na prvých nákresoch! Vyrábať sa bude u nás na Slovensku.