Domov Elektromobilita Skoro 200km dojazd iba za 5 minút nabíjania? Volvo a StoreDot prinášajú...

Skoro 200km dojazd iba za 5 minút nabíjania? Volvo a StoreDot prinášajú revolučnú inováciu

Volvo oznámilo, že investuje do spoločnosti s názvom StoreDot. Ide o izraelskú spoločnosť, ktorej činnosť sa sústredi najmä na vývoj technológie rýchlonabíjacích batérií pre elektrické autá. Volvo tak po spolupráci so spoločnosťou Northvolt jasne ukazuje svoje smerovanie smerom k elektrickej budúcnosti.

Izraelská inovatívna spoločnosť StoreDot už skôr deklarovala, že pracuje a neustále vyvíja zaujímavú technológiu. Jej výsledkom by sa mohli stať batérie, ktoré dokážu nabiť až 160 kilometrov čisto elektrického dojazdu iba za päť minút. To by znamenalo obrovské zrýchlenie nabíjania a zlepšenie využiteľnosti elektromobility v bežnej praxis. Partnerstvo by mohlo znamenať, že technológia StoreDot by sa mohla dostať na verejné cesty v modeloch Polestar a Volvo už do roku 2024.

Spoločné ciele spájajú

Riaditeľ fondu Volvo Cars Tech Fund Alexander Petrofski povedal: „Naša investícia do spoločnosti StoreDot dokonale zapadá do nášho zmýšľania a ich záväzok k elektrifikácii a bezuhlíkovej mobilite sa zhoduje s tým naším. Sme nadšení, že sme z toho urobili úspešnú spoluprácu pre obe strany a pracujeme na uvedení tejto prelomovej technológie na svetový trh.“

Tvrdenie o nabíjaní StoreDot by z neho urobilo doteraz najrýchlejšie nabíjanie batérie v aute. Spoločnosť StoreDot tvrdí, že úspešne vyrobili 1 000 batériových článkov. Namontovali ich do zariadení, ako mobilné telefóny, drony a čisto elektrický moped. Päťminútový čas dobitia skútra predstavili ešte v roku 2019 živou ukážkou.

Ešte niečo chýba

Aby táto technológia fungovala v elektrickom aute, vyžadovalo by si to nabíjačky do vozidiel s oveľa vyšším výkonom, než aké sa v súčasnosti používajú. StoreDot však ešte neoznámil, aký výkon by tieto nové nabíjačky vyžadovali na efektívne nabíjanie novej batérie.

Spoločný podnik spoločností Volvo a StoreDot prichádza štyri mesiace po tom, čo švédska firma oznámila spoluprácu so spoločnosťou Northvolt na výskume a vývoji batérií pre elektrické autá v hodnote takmer 3 miliónov eur. To, či sa podarí preniesť túto technológiu do praxe už zostáva iba otázkou času. Každopádne by to priblížilo elektromobilitu k lepšej využiteľnosti v bežnom živote.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokPRVÉ DOJMY: BMW 7 a i7 šokuje. V Európe bez benzínu a na palube s 8K Kinom
Nasledujúci článokLexus RZ 450e – zbláznili sa? Naozaj má takýto volant?!

1 COMMENT

  1. […] predstavila nové riešenie nabíjania elektrických vozidiel. Toto riešenie je určené na urýchlenie rastu nabíjacej infraštruktúry v Spojenom kráľovstve s názvom GoHub. Postupom času by sa však mohol rozšíriť aj ďalej do […]

Comments are closed.