Domov Elektromobilita Lightyear 0 prvé sériové solárne auto. Jazdiť bez nabíjania môžete aj mesiace

Lightyear 0 prvé sériové solárne auto. Jazdiť bez nabíjania môžete aj mesiace

Lightyear One je dielom holandského startupu s rovnakým názvom – Lightyear. Konečne sa tento model dostáva aj do výroby, ale s mierne upraveným názvom. Teraz nesie názov Lightyear 0

Celý vývoj tohto veľmi zaujímavého vozidla trval šesť rokov. A táto jeseň sa stane kľúčovou, keďže práve na jeseň by sa na cesty mali dostať prvé kusy modelu Lightyear 0. Dojazd tohto elektromobilu atakuje hranicu zhruba 620 kilometrov. Jeho nabíjanie však nie ja závislé iba od elektrickej energie zo zásuvky. Na streche a kapote si totižto nesie svoje vlastné solárne panely.

Nejde o ľudové vozidlo

Aerodynamika hrá významnú rolu v elektromobilite. Svoje o tom vedia všetci výrobcovia, ktorí produkujú svoje vlastné elektromobily. Nuž aj v tomto prípade sa dbalo na čo najideálnejší aerodynamický tvar vozidla. Koeficient odporu vzduchu je menej než 0,19. Batéria s vysokou hustotou energie má relatívne nízku hmotnosť, čo prispieva k energetickej účinnosti automobilu. A keďže ide o celkový unikát, holandský startup plánuje na trh dodať iba 946 kusov modelu Lightyear 0. Jeho cenovka ho jednoznačne nezaradí medzi ľudové vozidlá, keďže atakuje hranicu 250 tisíc eur.

Model Lightyear 0 skonštruovali tak, ako žiadne iné elektrické auto. Nabíja sa na cestách a len zo slnka dosiahne dojazd až 70 kilometrov za deň. Spomenutý aerodynamický dizajn pomáha vyťažiť maximum z každého posledného joulu energie. Lightyear 0 zachytáva a opätovne využíva akékoľvek zvyškové teplo, takže kritické komponenty vozidla udržiava pri ich optimálnej teplote s minimálnou stratou energie. Maximálna rýchlosť tohto elektrického jednorožca dosahuje „iba“ 160 kilometrov za hodinu.

Udržateľný dizajn, ekologický a moderný

Udržateľný dizajn je všitý do každého detailu modelu Lightyear 0. Interiér auta nesie odkaz rastlinnej kože, recyklovaných látok z PET fliaš a udržateľne reštrukturalizovaného ratanu. Dizajnéri si dali záležať na maximálnej udržateľnosti modelu 0. Prírodné materiály v interiéri dopĺňajú ekologické semišové sedadlá z mikrovlákna.

Interiéru vládne jednoduchosť. Je prešitý spomínanými recyklovanými látkami a v strede sa nachádza prístroj infotainmentu a pod nimi zopár tlačidiel ovládania. Skutočný minimalizmus a jednoduchosť v praxi. Vonkajšie panely karosérie vozidla vyrobili z recyklovaného uhlíka, respektíve zvyškov uhlíkových vlákien, ktoré by inak šli do odpadu. Model Lightyear 0 je ukážkou toho, kam by mohla smerovať automobilová budúcnosť. No momentálne žijeme v dobe, ktorá je na míle vzdialená tejto vízii.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJLightyear
Predchádzajúci článokTEST Jazdenky: Suzuki Vitara 1,4 po viac ako 100 000 kilometrovom nájazde
Nasledujúci článokNový model MG Mulan ponúkne 5G pripojenie či autonómnu jazdu tretej úrovne