Domov Elektromobilita Akčný plán 2.0 – BUS pruhy aj pre elektromobily či siete ultra...

Akčný plán 2.0 – BUS pruhy aj pre elektromobily či siete ultra rýchlych nabíjacích staníc

Ministerstvo hospodárstva SR predstavilo súbor opatrení pod názvom Akčný plán 2.0, ktorý má ďalej podporiť rastúci záujem Slovákov o elektrické autá. Ako bude vyzerať balík opatrení za 53 miliónov eur? 

Ministerstvo hospodárstva SR by chcelo mať do roku 2026 po celom území Slovenska 5000 AC nabíjacích staníc (do 11 kW), 800 DC nabíjacích staníc (do 50 kW) a 300 DC nabíjacích staníc s výkonom viac ako 150 kW. Financie na rozšírenie verejnej nabíjacej siete budú pochádzať zo schváleného Plánu obnovy. V ňom je na tento účel vyčlenená suma 53 miliónov eur. V súčasnosti je na Slovensku 1020 nabíjacích bodov: 739 AC nabíjacích bodov, 222 DC nabíjacích bodov do 50 kW a 59 nad 150 kW. Išlo by tak o citeľný nárast, pričom každý okres by mal mať vybudovanú minimálne základnú nabíjaciu sieť. To je určite vítaná informácia, nakoľko v súčasnosti je na Slovensku hneď niekoľko okresov, v ktorých sa nenachádza ani jedna DC nabíjačka.

Akčný plán 2.0

Do konca roka by sa mal na prerokovanie vlády SR dostať aj materiál Akčný plán 2.0 s ďalšími opatreniami na podporu elektromobility. Medzi tie základné patrí napríklad vybudovanie národnej siete ultra rýchlych nabíjacích staníc, nastavenie udržateľného financovania na podporu nákupu elektrických vozidiel, zavedenie “práva na nabíjací bod”, zjednodušenie budovania nabíjacích bodov v bytových domoch, zavedenie konkrétnych výhod pre majiteľov automobilov so zelenými EČV, zjednodušenie a zrýchlenie procesu výstavby nabíjacej infraštruktúry. Bližšie informácie o týchto opatreniach zatiaľ neboli konkretizované.

Národná sieť ultrarýchlych nabíjacích staníc za takmer 30 miliónov eur sa začne budovať predovšetkým na diaľniciach a rýchlostných cestách. Infraštruktúra by mala byť vo vlastníctve štátu, výstavbu a správu zastrešia koncesionári. V prvej fáze sa táto sieť začne budovať v 40 lokalitách, v ktorých vznikne celkovo 228 nabíjacích bodov. Predpokladom úspešného vybudovania takejto siete je posilnenie kapacity elektrickej siete v daných lokalitách.

 

Finančná podpora mestám aj podnikateľským subjektom

V septembri 2022 by sa mal spustiť projekt infraštruktúry pre mestá, na ktorý bude vyčlenených vyše 10 miliónov eur. Cielený bude na každý samosprávny kraj a na mestá Bratislava a Košice. Výška pomoci je stanovená na 100% a bude realizovaná formou predfinancovania. Mesto sa tak nebude musieť na budovaní podieľať vlastnými zdrojmi a potom čakať na ich preplatenie. Predpokladom vyplatenia finančných prostriedkov bude schválenie žiadosti.

9 miliónov eur bude pripravených aj pre podnikateľské subjekty. Dotácie na vybudovanie nabíjacej stanice budú vo výške maximálne 50 % z výšky oprávnených nákladov a uhradené budú až po zrealizovaní projektu.

 

 

Budú elektromobily jazdiť v BUS pruhoch?

Jedným z opatrení má byť aj možnosť vodičov elektromobilov využívať jazdné pruhy vyhradené pre mestskú hromadnú dopravu. Tento návrh padol už v roku 2019, zatiaľ sa ho nepodarilo presadiť, ale ministerstvo sa o to bude ďalej snažiť. Z predchádzajúcich dotácií štát podporil nákup 635 elektromobilov a 71 plug-in hybridov. Z dotačným výziev na infraštruktúru bolo podporených 351 AC nabíjacích bodov a 44 DC nabíjacích bodov.

Čo sa týka počtu elektromobilov na slovenských cestách, ministerstvo ku dňu 31.12.2021 eviduje vyše 7000 áut dobíjateľných z elektrickej siete. 3669 je elektromobilov a 2972 plug-in hybridov. Oproti roku 2020 je to nárast o 66 %.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMinisterstvo hospodárstva SR
Predchádzajúci článokOsvetlenie auta podľa vašich predstáv? Nič nereálne, vďaka novej technológii
Nasledujúci článokTEST Jazdenky: Suzuki Vitara 1,4 po viac ako 100 000 kilometrovom nájazde

1 COMMENT

  1. […] Akčný plán 2.0 – BUS pruhy aj pre elektromobily či siete ultra rýchlych nabíjacích stan… […]

Comments are closed.