Domov Elektromobilita Aj na psa prišiel mráz. Majestátny Dodge RAM 1500 prejde na elektrinu

Aj na psa prišiel mráz. Majestátny Dodge RAM 1500 prejde na elektrinu

Všetko to začalo Teslou Cybertruck. Ošiaľ v podobe elektrických pickupov však stále pokračuje a najnovšie sa do boja zapája Dodge s modelom RAM 1500.

Nie je tomu tak dávno, kedy Dodge oznámil koniec populárneho muscle-car Dodge Charger a uviedol, že nezaniká v celej sile, ale len ako vozidlo so spaľovacím agregátom. Americká automobilka sa zrejme elektrifikácie nebojí, o čom svedčí aj predstavenie modelu RAM 1500 Revolution BEV Concept na populárnej výstave CES 2023 v Las Vegas. Tento koncept poukazuje na budúcnosť pick-upu RAM 1500 EV, ktorý sa na trhu objaví už budúci rok.

Novinka má priniesť revolúciu, respektíve určiť trend v elektrických pick-upoch v rámci užitočného zaťaženia, dojazdu a hlavne nabíjania. Hlavnými konkurentmi budú Chevrolet Silverado 1500 EV a Ford F150 Lightning.

Dodge azda ako jediná automobilka dokázala splniť požiadavky zákazníkov. V štandarde bude vzduchové odpruženie s tromi režimami jazdy a v najvyššej výbave budú dva elektromotory s 800-voltovou architektúrou. Maximálny výkon nabíjania bude 350 kW, takže už za 10 minút sa nabije na prejdenie vzdialenosti 150 kilometrov. Dodge okrem iného prichádza s indukčným nabíjaním Ram Charger, ktorá zameria vozidlo blížiace sa k nabíjačke, nastaví nabíjanie a spustí ho. Hodnoty akumulátora zatiaľ nie sú k dispozícií, no zrejme budú na tom lepšie, než pri konkurencii.

Batérie budú uložené pod kabínou, čo umožňuje použitie celej rovnej podlahy. Sedadlá fungujú na koľajnicový systém a umožňujú variabilné usporiadanie interiéru. Novinka je vybavená tromi radmi sedadiel. Prednej časti interiéru dominuje dvojica obrazoviek s uhlopriečkou 28“.

Z palubnej dosky zmizli všetky tlačidlá. To nemusí byť každému po chuti. Obrazovka disponuje 360° kamerovým systémom. Interiér je vyhotovený z ekologických vegánskych materiálov.

Aj autonómne riadenie

Exteriéru dominuje podsvietené logo RAM a väčšina prvkov je elektrifikovaných, ako napríklad dvere batožinového priestoru či postranné nástupné schodíky. Koncept RAM 1500 stojí na 24“ kolesách, ktorých stredové kryty po zastavení ostanú vždy na rovnakom mieste.

Ram Revolution Concept | Reveal

Koncept disponuje autonómnym riadením na úrovni 3+, čo znamená, že volant sa zasunie a vznikne tak viac miesta pre vodiča. Má k dispozícií taktiež head-up displej s rozšírenou realitou. Ten umožňuje vodičovi vidieť viac z okolia vďaka vonkajším kamerám. Dodge má aj virtuálneho asistenta, ktorý reaguje na hlasové povely. Dodge to však posunul o krok ďalej a aktivoval ho v režime tieňa. Vozidlo bude svojho majiteľa nasledovať tam, kam len bude potrebovať a pokyny mu bude môcť dávať aj zvonka vozidla.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTEST Alfa Romeo Tonale 1,5 eHybrid – k dokonalosti mu chýba výkon
Nasledujúci článokTEST Jazdenky: KIA Sportage 2017 po 130 000 kilometroch, viete na čo si dávať pozor?