Domov Elektromobilita Historický zlom v Európe: v júni sa predalo viac elektromobilov ako dieselov

Historický zlom v Európe: v júni sa predalo viac elektromobilov ako dieselov

Toto sme tu ešte nemali. V Európe sa predalo vôbec prvýkrát viacej elektromobilov ako vozidiel s naftovým motorom. Znamená to definitívny koniec dieselovej éry?

V Európe zatiaľ vec nevídaná, no aktuálne už skutočnosť. Naftové motory to jednoznačne nemajú ľahké a s čoraz prísnejšími emisnými normami pomaly ale isto ich počet klesá. Jedným z najväčších klincov do rakvy sa stala aféra známa ako Dieselgate, ktorá sa odohrala ešte v roku 2015 a v podstate doznieva dodnes. Ak by automobilky chceli udržať naftové motory nažive, stálo by ich to neskutočné peniaze, nakoľko emisie sú limitované. Možno aj preto sa pomaly ale isto vytrácajú z ponúk výrobcov.

1,6 TDI motor končí

Historicky prvýkrát

Čo naberá opačný trend, je elektromobilita. Či sa nám to páči alebo nie, zostáva faktom, že Európska únia stavila práve na túto kartu. O tom, že sa automobilový priemysel mení na elektrický, hovoria aj predajné čísla. Európska asociácia výrobcov automobilov (ACEA) prišla s pomerne zaujímavou informáciou. Počas júna tohto roka sa vôbec prvýkrát udialo, že celkovo sa predalo viac elektrických automobilov ako vozidiel poháňaných naftovými motormi.

Ak by sme si chceli tieto štatistiky preniesť do čísel, predaj automobilov s elektrickým pohonom zobral celkovo 15,1 % celkových predajov. Automobily s dieselom pod kapotou tvorili „iba“ 13,4 %. Ak by sme tieto dáta porovnali s minuloročnými hodnotami, predaj dieselových automobilov klesol o rovné 4 %. Naopak, elektrické vozidlá narástli o viac ako 4 %. Na margo aktuálnych čísel treba povedať, že stále vedú automobily s benzínovým motorom, ktorých podiel je 36,3 %.

Končíme, záverečná?

Asociácia ACEA však aj napriek celkovému poklesu predaja naftových automobilov podotkla, že zaznamenala paradoxne nárast predaja automobilov s naftovým motorom v krajinách strednej Európy a v Nemecku. Najviac predaj naftových motorov narástol v Rumunsku.

Celkové čísla ukazujú, že nárast predaja všetkých automobilov dosiahol zaujímavú hodnotu – 17,9 %. Pre lepšiu predstavu, celkovo sa predalo v rámci EÚ za prvých 6 mesiacov tohto roka 5,4 milióna automobilov. Otázka na záver – je toto koniec éry „nafťákov“?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAlfa Romeo hrá vabank. Vsadí all-in na elektrickú kartu, no predtým predstaví športiak za milión
Nasledujúci článokHonda S2000 by sa mohla vrátiť – ako elektromobil