Domov Elektromobilita VW plánuje elektromobil do 35-tisíc. Má to však háčik

VW plánuje elektromobil do 35-tisíc. Má to však háčik

Problémom elektrických áut je stále cena. VW preto plánuje cenovo dostupnejší elektromobil, ktorý by bol prístupnejší širšej skupine zákazníkov. Zároveň však nebude úplne pre všetkých.

Elektromobily majú stále viacero nedostatkov v porovnaní s vozidlami s konvenčným pohonom. Pri väčšine modelov pomerne nízky dojazd, stále relatívne dlhú dobu nabíjania a aj vyššiu cenu. Rozdiely v cenách sa síce postupne zmenšujú, no nie preto, že by elektromobily zlacneli. Práve naopak, spaľováky zdražievajú. Elektrické autá sú preto pre masy málo dostupné. Uvedomuje si to nielen Tesla, ktorá pracuje na cenovo dostupnom modeli, ale aj Volkswagen.

Do Európy sa pravdepodobne nedostane

Nemecká automobilka by chcela v blízkej budúcnosti predstaviť svoj nový lacný elektromobil. Má to však jeden háčik. Zatiaľ sa o ňom hovorí len v súvislosti s americkým trhom. Európu tak pravdepodobne obíde, čo by bola veľká škoda.

elektromobil
Foto: Volkswagen

Podľa agentúry Reuters, na konferencii Reuters Events Automotive USA 2023 v Detroite, prezradil senior viceprezident a šéf stratégie Volkswagen Group Amerika Reinhard Fischer, že nemecká automobilka plánuje postaviť elektromobil s cenovkou pod 35-tisíc dolárov, v prepočte pod 32 740 eur. Na trh by mal pritom prísť v nasledujúcich troch až štyroch rokoch. Ako možné miesta výroby lacnejších elektrických vozidiel VW sa pritom spomínajú USA a Mexiko.

ID.2 či ID.1?

Bližšie informácie o chystanej novinke zatiaľ nevieme a asi až čas ukáže, či skutočne aj príde. Veď aj o lacnej Tesle počúvame už roky, aj zo strany Elona Muska, a stále sme sa jej nedočkali. Tiež sa špekuluje, či by bol lacný elektrický VW postavený na pripravovanej platforme MEB Entry pre malé vozidlá. Ak áno, znamenalo by to, že by bol menší ako typ ID.3, ktorý je po konci drobného e-up! v podstate vstupným modelom do sveta elektrických Volkswagenov. Otázne je tiež meno. Dlhodobo sa hovorí o názvoch ID.2 (VW dokonca pred časom predstavil aj jeho koncept) alebo dokonca ID.1, no automobilka nateraz nič oficiálne nepotvrdila.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJReuters
Predchádzajúci článokStačí dodržať niekoľko pravidiel a zima vás za volantom nezaskočí
Nasledujúci článokRakúšania vyvinuli spaľovací motor na vodík