Domov News Najlacnejší Volkswagen končí, nástupca príde až neskôr

Najlacnejší Volkswagen končí, nástupca príde až neskôr

Najlacnejší Volkswagen sa lúči. Nástupca modelu Volkswagen up! a rovnako aj Škody Citigo príde už iba ako elektromobil. Aká bude cena?

Najmenší a zároveň aj najlacnejší model z ponuky koncernu Volkswagen sa nadobro rozlúči. V Bratislave totiž potrebujú miesto a väčšiu výrobnú kapacitu na modely Škoda Superb a Volkswagen Passat. A keďže tieto modely rozhodne vynášajú viac, model up! sa musí porúčať. Ako však koncern naznačuje, nie všetkým dňom je koniec.

najlacnejší Volkswagen
Zdroj: VW
Na nástupcu si počkáme

Volkswagen sa definitívne rozhodol a ukončuje výrobu najmenšieho modelu up! v Bratislave. Model up! prišiel ešte v ére, kedy sa autá vyrábali najmä so spaľovacími motormi. Zákazníci však v poslednej dobe mali záujem najmä o jeho elektrickú verziu s názvom e-up!, ktorá postupne prebrala opraty a dominovala nad verziou so spaľovacím motorom.

Volkswagen však prisľúbil, že prinesie nástupcu tohto malého mestského vozidla. Ako však tušíte, už úplne bez možnosti vybrať si tento kúsok so spaľovacím motorom, ale iba s čisto elektrickým pohonom. Nástupca modelu up! by sa mal na trh dostať až neskôr, po roku 2026. O mieste a dátume spustenia výroby tak zatiaľ môžeme len špekulovať. Isté však zostáva, že nástupca nepríde skôr ako o 3 roky.

najlacnejší Volkswagen
Zdroj: VW
Počet kusov rapídne klesal

Šéf značky Volkswagen Thomas Schäfer vyhlásil, že automobilka ukončuje výrobu modelu v štvrtom kvartáli tohto roka. Ukončenie výroby zdôvodnil novými pravidlami pre kybernetickú bezpečnosť, ktoré vstupujú do platnosti už v polovici budúceho roku. „Museli by sme vozidlo vybaviť úplne novou elektronickou architektúrou a to by bolo proste až príliš drahé,“ dodal Schäfer.

Od začiatku modelu up!, ktorý prišiel na trh v roku 2011 a neskôr aj jeho elektrický súrodenec e-up v roku 2014, sa modelu vcelku darilo. Obidva tieto modely sa vyrábali výhradne v Bratislave. Avšak čísla nepustia a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Minuloročný počet kusov klesol na 33 tisíc, kdežto v roku 2021 sa týchto modelov vyrobilo celkovo až 75 tisíc kusov.

Volkswagen group
Zdroj: Carscoops
Prežil dlhšie ako Citigo

Volkswagen up! dokázal prežiť až o 3 roky dlhšie ako jeho súrodenec z Mladej Boleslavi. Škoda Citigo totižto skončila ešte v roku 2020, kde poslednou vyrobenou sériou sa stala práve elektrická verzia s označením Citigo e-iV. V tom momente šlo o vôbec prvé elektrické modely značky Škoda. Celkovo týchto elektrických mini áut vzniklo iba niečo menej ako 5 tisíc kusov, ktoré si svojich majiteľov našli veľmi rýchlo.

Foto: Karol Gajdoš

 

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJVolkswagen
Predchádzajúci článokVeľký test zimných pneumatík. Tieto sú najlepšie
Nasledujúci článokMercedes-AMG GLC Coupé sa predstavuje v najostrejšej verzii