Domov Elektromobilita Tesla chystá lacný elektromobil, vyrábať sa bude v…

Tesla chystá lacný elektromobil, vyrábať sa bude v…

Cenovo dostupný elektromobil sa postupom času stal akýmsi oxymoronom. A aj napriek rastúcim nákladom sa niektoré automobilky nevzdali tohto sna priniesť lacný elektromobil určený pre masy. Čínske automobilky aktuálne asi najlepšie ukazujú, ako možno priniesť na trh elektrické vozidlá za pomerne prijateľné ceny. Teraz však do boja vstupuje aj americká Tesla.

Dostupný elektromobil sa stal akýmsi svätým grálom a zatiaľ ho majú na dosah najmä čínske značky, medzi ktorými je rozhodne lídrom BYD. Americká Tesla však plánuje vo svojom výrobnom závode v Nemecku vyrábať konkurenta za rozumné peniaze. Konkrétnejšie by sa cena tohto modelu mala pohybovať niekde na úrovni 25-tisíc eur. Presne túto správu vypustil do sveta majiteľ automobilky Elon Musk počas svojej návštevy Gigatovárne kúsok od Berlína.

lacný elektromobil
Foto: Tesla
Plány sa posúvali

Práve v tejto fabrike by sa mal vyrábať lacný elektromobil od Tesly. Elon Musk pomerne dlho plánoval spustenie výroby tohto dostupného modelu. Ešte v roku 2022 však vyhlásil, že automobilka nezvláda potrebnú technológiu a spustenie výroby sa tak odložilo na neskôr. Avšak aktuálne informácie nasvedčujú faktu, že Tesla zvládne vyrobiť celý podvozok elektromobilu z jedného kusu, čo výrazne uľahčí a zníži náklady na výrobu.

Aktuálne sa v Nemecku vyrába Model Y, ktorý sa stal najpredávanejším automobilom na svete. Avšak cenovka tohto automobilu sa pohybuje niekde na úrovni 50-tisíc eur, čo je dvojnásobok ceny plánovaného modelu. Dokonca priemerná cena, za ktorú sa predával Model Y v Európe, činila 65-tisíc eur v prvej polovici tohto roka. V Číne sa však predával len za niečo viac ako 31-tisíc eur. Práve to smeruje k veľkému stretu rivalov z Číny a USA. BYD a Tesla zvedú súboj o zákazníkov, no zatiaľ stále vedie o viac ako 500 tisíc predaných elektrifikovaných modelov čínska značka.

Tesla Model Y
Foto: Tesla
Čo na to európske značky?

Ich veľký súboj by sa mohol odohrať práve v Európe. BYD by podľa informácií nemeckých novín Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung mal postaviť svoju prvú európsku fabriku u našich susedov v Maďarsku. Maďarská vláda však túto správu nekomentovala a automobilka stále tvrdí, že prebieha proces vyhľadávania správnej lokality na umiestnenie fabriky. Oficiálne informácie by mali poskytnúť ešte koncom tohto roka.

Otázkou zostáva, ako na toto všetko zareagujú európske automobilky. Aktuálne sa cenovo dostupný elektromobil zdá ako bájny mýtus a žiadna z európskych značiek nevie nič podobné svojim zákazníkom ponúknuť. Možno sa však dočkáme zmeny. Pravdepodobne v záujme zachovania konkurencieschopnosti európske automobilky ani nebudú mať inú možnosť. Iba prísť s niečím lacnejším a dostupnejším.

Foto: BYD

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.2 / 5. Počet hodnotení 5

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokLegenda stále žije. Čaká nás posledná Gymkhana s Kenom Blockom
Nasledujúci článokVysoko autonómne riadenie úrovne 3 od jari v BMW radu 7