Domov Lifestyle Ford Bronco a víkendový roadtrip do talianskych Dolomitov

Ford Bronco a víkendový roadtrip do talianskych Dolomitov

Foto: Matúš Bende

Chcete stráviť predĺžený víkend v obklopení hôr a nádherných výhľadov? Toto je 7 miest v talianskych Dolomitoch, za ktorými sa oplatí vyraziť. Píše Matúš Bende.

V jeden upršaný piatok s odhodlaním užiť si predĺžený víkend, balíme tašku, nakladáme Ford Bronco a vyrážame na trojdňový roadtrip do talianskych Dolomitov. Predpoveď počasia nie je ideálna. Vo vyšších polohách hlásia sneženie, v dolinách zase dážď. To nás však neodrádza, aj keď by sme si radi užili krásne výhľady zaliate slnkom. Pri plánovaní trasy sme našli väčšinou pekné letné fotografie, preto chceme na vlastnej koži vyskúšať, čo dokážu ponúknuť tieto krásne hory v horšom počasí.

Foto: Matúš Bende
Ford Bronco

Pohľad na nášho štvorkolesového spoločníka, pred ktorým v prvom momente na chvíľu stiahol chvost aj náš štvornohý miláčik, nám okamžite prebudí fantáziu a prenesie nás na zasneženú, bohom zabudnuté horskú taliansku serpentínu. Kútiky pier sa nevinne dvíhajú a lúčime sa s pracujúcou Bratislavou.

Foto: Matúš Bende

Po prekročení hraníc nás víta kvalitný povrch rakúskej diaľnice. Viedeň prechádzame obchvatom plynulo, bez komplikácií, napriek tomu, že doprava v okolí takmer 2-miliónovej metropoly bola typicky piatkovo frekventovaná. Ďalej pokračujeme diaľnicou A2 okolo Grazu, známeho jazera Wörthersee až k talianskej hranici, ktoré je vidieť z okna auta až k talianskej hranici. Pohonné hmoty sú v Rakúsku na diaľniciach v porovnaní s územím mimo diaľnic výrazne drahšie. Kvôli tankovaniu sme teda opustili diaľnicu a za stratu približne 10 minút času sa nám podarilo na každom natankovanom litri paliva ušetriť 40 centov.

Ford Bronco
Foto: Matúš Bende
Keď diaľnica zamáva na dobrú noc

Pri prechode do Talianska nemusíte myslieť na kúpu diaľničnej
známky tak ako v Rakúsku. Keď sa rozhodnete do Rakúska cestovať spontánne ako my, musíte si kúpiť tradičnú nalepovaciu diaľničnú známku. Je možné si ju kúpiť aj online, ale v tom prípade môže začať platiť najskôr na 18. deň po zakúpení. V Taliansku funguje mýtny úsekový systém. Platba je možná platobnou kartou aj v hotovosti. Skvelé je, že aj pri neúspešnej platbe kartou vám automat rampu otvorí a zároveň vydá potvrdenie s postupom na vykonanie dodatočnej platby prostredníctvom internet bankingu. Z diaľnice schádzame už po zotmení. Čoraz kľukatejšie cesty naznačujú rozmanitosť krajiny. Do cieľa nám zostáva už iba 50 kilometrov a my aj Ford Bronco sa tešíme na ranné prebudenie.

Ford Bronco
Foto: Matúš Bende

S ranným svetlom aj napriek nepriazni počasia sa nám pred očami ukazujú prírodné krásy krajiny. Talianske Dolomity sú očarujúce už na prvý pohľad. Pridajte k tomu kvalitné služby a dovolenku si užije väčšina potencionálnych návštevníkov. A to v prípade či už dovolenku organizujete v rozumnom finančnom rozpočte, alebo ste ochotný míňať oveľa viac a obklopovať sa luxusnými službami či produktmi. Dolomity ponúkajú širokú škálu ubytovacích služieb. Od kempov s celoročnou prevádzkou, cez súkromné apartmány až po hotelové izby. My sme strávili 2 noci v malebnej dedine Pesariis v apartmáne s vlastnou kuchynkou. Ubytovanie na dve noci spolu pre dve osoby so psom nás vyšlo na 160 eur.

Foto: Matúš Bende
Bez problémov aj so psom

Ľudia sú tu priateľský a ani so psom sa tu takmer v ničom nemusíte obmedzovať. Taliansko je pre majiteľov psov absolútne dog friendly. S naším 34-kilovým dalmatíncom sme sa za celú cestu nestretli so žiadnym problémom. Pri cestovaní so psom
odporúčame k cestovnému poisteniu uzavrieť doplnkové pripoistenie psa, pretože v prípade komplikácií poisťovňa hradí nečakanú návštevu u veterinára. Toho tu nájdete v každom menšom meste. Pochopiteľne, pri objednávaní ubytovania skontrolujte možnosť ubytovania sa spolu s domácim miláčikom. Niektoré ubytovacie zariadenia môžu za psa účtovať poplatok.

Foto: Matúš Bende

V oblasti Dolomitov dokážete objaviť malinké domáce, ale taktiež luxusné, prestížne reštaurácie. Kraj ponúka gastronómiu na výbornej úrovni. Supermarkety ponúkajú kvalitné potraviny za
ceny porovnateľné s našimi potravinovými reťazcami. Pri ubytovaní v hoteli neodporúčame zvoliť možnosť plnej penzie. Počas dňa tu totiž potrebujete voľnosť. Čas pri objavovaní pekných miest krajiny plynie rýchlo a viazanie sa na obed v ubytovaní by vás časovo stresovalo.

Ford Bronco
Foto: Matúš Bende
Bronco vo svojom živle

Pri jazdách autom tu prekonávate vysoké výškové rozdiely, čo má za následok veľký kontrast krajiny. V zimnom období sa môže počasie rýchlo meniť v závislosti od nadmorskej výšky, ako to bolo aj v našom prípade. V nižších polohách je krajina prakticky bez snehu, no v tých vyšších vás privíta kompletne zasnežená
krajina s bielou perinou. Cestári udržiavajú horské prechody v Dolomitoch pravidelným odhŕňaním vozovky prejazdné. O prejazdnosti vysokohorských prechodov vás informujú
informačné tabule pred začiatkom stúpania cez priesmyk. V Taliansku je v zimnom období povinnosťou mať vozidlo vybavené zimnými pneumatikami.

Ford Bronco na snehu
Foto: Matúš Bende

V zime rozhodne odporúčame šoférom s vozidlami s pohonom jednej nápravy mať so sebou zimné reťaze. Pri našom prechode horským priesmykom Passo Giau sme obchádzali českú posádku Škody Kamiq pokúšajúcu sa na úzkej ceste otočiť. Jednoducho, ďalej to bez reťazí nešlo. Naopak, pri zjazde z vrchu priesmyku Passo Giau sme oproti míňali staršie BMW 123d E87, ktorého slovinská posádka sa v prítomnosti úsmevu a zjavnej zábavy z adrenalínu či vrch priesmyku nakoniec zdolajú, snažila na vrch všetkými možnými silami dostať. Za autom sa tiahla v čerstvom snehu nakreslená dvojitá nepravidelne zaoblená čiara, nakreslená vplyvom preklzujúcej zadnej nápravy. Posádka na limite pneumatík nakoniec so šťastím priesmyk zdolala.

Foto: Matúš Bende

V dedinách je rozmiestnené veľké množstvo rýchlostných radarov,
ktoré sú označené upozorňujúcou tabuľkou. Mimo dedín je náročné prekonať maximálnu povolenú rýchlosť, pretože cesty sú tvorené často ostrými serpentínami. Ford Bronco sa však ani v tomto prostredí na svoj limit nedostal. S problémami s trakciou Ford Bronco vôbec nezápasí. Veľký zdvih tlmičov Bilstein z rozbitej cesty spraví ako zázrakom rovnú. Kolesá nestrácajú svoju priľnavosť a mohutný Ford si razí cestu tým najsuverénnejším
spôsobom. Úsmev môže zamrznúť až v prípade potreby zabrzdiť tento takmer 2,4-tonový kolos rútiaci sa zasneženou cestou na terénnych pneumatikách.

Ford Bronco
Foto: Matúš Bende
Dedinka hodín

Počas nášho výletu sme stihli navštíviť známe lyžiarske mesto Cortina d’Ampezzo, ktoré osloví aj nadšencov nakupovania. Nachádza sa tu množstvo butikov s luxusným oblečením svetoznámych značiek i atraktívne hotely. Opomenúť by ste určite nemali ani vysokohorské cesty Sella di Razzo, Passo Giau, Sentiero Natura Val Falcina či nádherné výhľady z Belvedere a Cable Car Lagazuoi. Zaujímavá je aj “dedinka hodín” Pesariis, ktorá už od 17. storočia funguje ako významné remeselnícke stredisko zaoberajúce sa výrobou hodín. Ponúka výstavu funkčných historických hodín pod holým nebom za každého počasia nachádzajúcich sa priamo v malebných uličkách.

Ford Bronco

Talianske Dolomity patria medzi žiadanú lyžiarsku a turistickú destináciu. Na svoje si tu prídu aj milovníci cyklistiky (cestnej aj horskej) milovníci krásnych ciest, psičkári, ale taktiež gurmáni. Na úplne prvú návštevu Dolomitov predsa len skôr odporúčame počasie s dobrou viditeľnosťou. Je tu totiž veľké množstvo výhľadov, ktoré tento faktor dobrej viditeľnosti potrebujú. Ale Dolomity sú krásne a romantické aj v zimnom období.

Foto: Matúš Bende

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.9 / 5. Počet hodnotení 7

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokEšte rok a Škoda vytrie s konkurenciou podlahu. Epiq vyzerá úchvatne
Nasledujúci článokČínsky Ford Bronco s interiérom z Géčka prekvapí cenou