Domov Lifestyle Škoda predstavuje kapotovanú formulu s výkonom vyše 1000 koní

Škoda predstavuje kapotovanú formulu s výkonom vyše 1000 koní

Foto: Škoda

Škoda predstavuje model Vision Gran Turismo, plne elektrický automobil s pohonom všetkých kolies. Je vybavený štyrmi elektromotormi s celkovým výkonom 800 kW. Na cesty sa nedostane, ide totiž o štúdiu určenú pre hru Gran Turismo 7 na PlayStation.

Škoda tak vôbec po prvý raz vstupuje do populárnej pretekárskej hry Gran Turismo 7 určenej pre konzoly PlayStation 4 a PlayStation 5. Virtuálna štúdia, vyvinutá exkluzívne pre túto platformu, je čisto elektrickým pretekárskym vozidlom pre hernú kategóriu Vision. Škoda tak reaguje na žiadosti hráčskej komunity, aby vstúpila do tejto obľúbenej hry.

Škoda Vision Gran Turismo
Foto: Škoda
Odkaz legendy

Virtuálna štúdia Škoda Vision Gran Turismo čerpá inšpiráciu z vozidla 1100 OHC Spider z roku 1957. Tím Škoda Design pod vedením Olivera Stefaniho vytvoril veľkolepé jednomiestne vozidlo s otvorenou karosériou, ktoré kombinuje dizajnové elementy 1100 OHC s novými prvkami, ako je napríklad dvojdielny zadný spojler. Škoda Vision Gran Turismo taktiež nesie prvky nového dizajnového jazyka Modern Solid, ktoré sa objavia pri pripravovaných elektrických modeloch značky Škoda. Patria medzi ne predné svetlomety v tvare písmena T či zelená matná farba karosérie. Aktívne aerodynamické prvky sa dynamicky prispôsobujú jazdným podmienkam.

Hráči si môžu pre svoje vozidlo vybrať z dvoch rôznych farebných prevedení. Prvý evokuje slávny automobil Škoda 130 RS, ktorý sa preslávil dvojnásobným víťazstvom vo svojej triede na Rallye Monte Carlo 1977. Druhý má matnú farbu symbolizujúcu štúdiu Škoda Vision 7S, ktorá vôbec prvýkrát predstavila nový dizajnový jazyk značky Škoda Modern Solid.

Škoda Vision Gran Turismo
Foto: Škoda
Štyri elektromotory

V aute sedí vodič uprostred minimalistického digitálneho kokpitu ako v otvorenej formule. Nastaviteľné športové škrupinové sedadlo, ergonomicky navrhnuté tak, aby obopínalo telo vodiča, je vybavené šesťbodovými bezpečnostnými pásmi. Futuristický karbónový volant so sploštenou hornou a spodnou časťou bol navrhnutý v spolupráci so skúsenými hráčmi, ktorí pretekajú v hre Gran Turismo už niekoľko rokov. Celá koncepcia užívateľského rozhrania a ovládania tlačidiel s tromi individuálne prispôsobiteľnými tlačidlami vychádza z profesionálnych herných volantov.

Škoda Vision Gran Turismo
Foto: Škoda

Digitálna štúdia má hmotnosť 1 300 kg a kombinuje dĺžku približne 4,41 m so šírkou takmer 1,95 m a výškou iba 94,9 cm. O pôsobivý pohon sa starajú celkom štyri elektromotory napájané lítium-iónovou batériou s kapacitou 87 kWh. Elektromotory sú usporiadané vždy po dvoch, jedna dvojica sa nachádza na prednej náprave a druhá na zadnej náprave. Každý z motorov poskytuje výkon 200 kW pri 25 000 ot./min., čo dáva dohromady systémový výkon 800 kW. Maximálny krútiaci moment je 1020 Nm, čo umožňuje bezproblémovú akceleráciu prostredníctvom jednostupňovej prevodovky.

Foto: Škoda

Pohon všetkých kolies aktívne upravuje rozdelenie krútiaceho momentu medzi obe nápravy pre lepšie chovanie v zákrutách, čím zaisťuje citlivú odozvu pri jazde. Základom vynikajúcej jazdnej dynamiky je nezávislé zavesenie ramien typu push-rod, podobné tomu, ktoré sa používa vo Formule E. To ďalej zlepšuje stabilitu vozidla pri vysokých rýchlostiach, minimalizuje náklony karosérie a znižuje ťažisko. Športový zvuk bol špeciálne vytvorený tímom Technického vývoja a oddelením Škoda Design.

Predstavujeme ti plno elektrické vozidlo Škoda Vision Gran Turismo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSériové MINI Aceman oficiálne: pohon, dojazd, FOTO + VIDEO

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here