Trabant si počas svojho života vyslúžil mnoho prezývok. Od vysávača cez Bakelitové Motorové Vozidlo až po PVC Jaguár. Napriek tomu si našiel svojich majiteľov, ktorí ho milujú aj dnes. A dokonca sa neboja odvážnych prestavieb.

Vyrobilo sa ho viac ako 3 milióny kusov (niektoré zdroje uvádzajú 3,2 milióna). Jedni ho milovali, iní nenávideli. Trabant bol terčom posmeškov najmä kvôli jeho konštrukcii, ktorá pozostávala vo veľkom množstve z duroplastu, ktorý bol pripevnený na oceľový skelet. Povrávalo sa, že jedinou jeho výhodou je, že nezrhdzavie.

Čo mu však nemožno uprieť, je fakt, že vďaka masívnemu počtu predaných kusov výrazne pomohol k motorizácii východného bloku. Bohužiaľ, západ toto auto vnímal ako jeden zo symbolov biedy vtedajšieho režimu. Pod kapotou Trabantov bol vzduchom chladený dvojtaktný dvojvalec s obsahom len 595 centimetrov kubických. Motor dodával výkon 26 konských síl, ktoré posielal cez 4-stupňovú manuálnu prevodovku s voľnobežkou, respektíve poloautomatickú prevodovku Hycomat (ktorá bola vďaka ovládaniu spojky na riadiacej páke určená najmä pre invalidov) na predné kolesá.

Trabant 1990 pov fast drive

Vďaka ľahkej “plastovej” karosérii dokázal byť Trabant aj napriek malému a slabému motoru relatívne mrštný a dokázal sa pohybovať rýchlosťou okolo 100 kilometrov za hodinu. Vodič však musel byť dostatočne odvážny a trpezlivý. 🙂

Špecialitou Trabantov bolo nešťastné a hlavne nebezpečné umiestnenie nádrže nad motorový priestor. Tie pri náraze na prednú časť vozidla spôsobovali vznietenie s fatálnymi dôsledkami pre posádku. Tento neduh bol vyriešený poslednou a najvýraznejšou modernizáciou v roku 1990. Trabi vtedy dostal dospelý štortaktný motor od Volkswagenu a riadiacu páku umiestnenú na podlahe.  Táto modernizácia sa však na trhu dlho neohriala, keďže v apríli o rok neskôr zišiel z výrobnej linky posledný Trabant vôbec. Toľko z histórie, poďme sa ale pozrieť na tie naj prestavby, aké sa dnes dajú nájsť na predaj. 🙂

1. Trabant ako karavan

Tuning: Trabant 601 Camper

Trabi je pre mnohých majiteľov niečo ako rodinný miláčik. A čo môže byť lepšie, ako sa vybrať s dorinným miláčikom na dovolenku? To, že so sebou môžete vziať aj ženu a deti, je len plus. A tento kúsok to umožňuje! Otázne je, ako si maličký motor poradí s vysoko neaerodynamickou nadstavbou a zrejme aj omnoho vyššou hmotnosťou. Otázne je tiež pohodlie v zadnej časti, ale veď predsa láska je láska, no nie? 🙂 Veď aj podľa predávajúceho je auto určené len pre niekoho, kto vie, o čo ide.

Váš môže byť za 9.999 eur.

 

2. Trabant ako úžitkový Pick-Up

Niektorí ľudia sa na auto pozerajú ako na pracanta. A čo je Trabi horší ako iné autá?! No jasné, že nie je! Majiteľ tohto kúska sa rozhodol, že ho chce používať aj na pracovné účely, a teda z neho spravil pick-up. Ale pozor! Pod kapotou sa nachádza 50-koňový „rally motor“, ľahké závodné horčíkové kolesá a mnoho iných vylepšení. Takže nielen práca, ale aj zábava!

Váš môže byť za 6.499 eur.

 

3. Trabant ako limuzína

Že ak ste úspešný, musíte sa voziť na niečom reprezentatívnom a Trabanta odložiť do garáže? Omyl! Neviete, čo je to skutočný úspech, pokiaľ sa nevozíte na Trabi limuzíne. Svedčí o tom aj fakt, že v aute nie sú bezpečnostné pásy. No videli ste už niekoho v limuzíne so zapnutým pásom? A to všetko za cenu stredne vybavenej Octavie. Ale znova, je oktávka reprezentatívnejšia ako toto? No jednoznačne nie.

Váš môže byť za 22.900 eur.

 

4. Trabant ako kabriolet

Ide do tuhého. Predstavujem vám absolútne jedinečný kúsok, ako ho majiteľ sám nazval. A mne nestačí nič iné, len súhlasiť. Pod kapotou už nie je motor z kosačky, ale plnohodnotná 1,6 MPI s výkonom 55 kW (75 k). Nalakovaný je farbou zo vzorkovníka BMW, v interiéri zasa kraľuje luxusná koža Bentley. Aspoň tak tvrdí majiteľ. K štýlovému kabrioletu samozrejme patrí aj dobrá hudba a ani tento nie je výnimkou.

Váš môže byť za 49.900 eur.

 

5. Trabant ako showcar

Ak ste sa v čítaní dostali až sem, musí vám byť už jasné, že nič nie je pre Trabant nemožné. Ani pojazdné pódium. Ak ste milovníkom náhodných party, tak tento Trabi by vám rozhodne nemal chýbať v garáži. Jednoducho prídete na lúku, rozložíte sa a tancujete do rána.

Váš môže byť za 26.000 eur.

 

6. Trabant ako grill

Nie každý má rád party, tancovanie a hlasnú tuc tuc hudbu až do skorých ranných hodín. Niekto má napríklad radšej posedenie s najbližšími pri dobrom jedle a pive (v prípade vodiča nealkoholickom, samozrejme). Alebo si jednoducho len chcete otvoriť stánok s grilovanými pochúťkami v historickom centre mesta. Správne, aj tieto chute vie Trabi uspokojiť. No nebude to zadarmo.

Váš môže byť za 19.900 eur.

 

7.  Trabant ako púštny vojak

 

Chcete sa vydať na križiacku výpravu, alebo chcete len tak dobyť saharskú púšť? S Trabantom žiaden problém. Farba s názvom Tiramisu hnedá zo vzorkovníka ruskej Lady vám zaručí perfektné krytie v piesočnatom teréne. Žarty bokom, ide o prestavbu s názvom Kübel. Ale za to podľa majiteľa v perfektnom stave.

Váš môže byť za 12.500 eur.

 

8. Trabant ako oldschool roadster

Pripomína vám to niečo? Mne osobne akúsi zmes Chrobáka a kultovej Felície kabriolet. No nenechajte sa zmiasť, ide o plnohodnotný Trabant. Teda až na malý detail. Navyše sa pod kapotou nachádza motor zo Suzuki, ako píše majiteľ v inzeráte. Ale že mu to sekne!

Váš môže byť za 9.900 eur.

Zdroje: mobile.de | topdesat.skstartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJMobile.de
Predchádzajúci článokTúžite po aute s DNA Formuly 1? Toto sú tie najlacnejšie V10 na trhu
Nasledujúci článokBack in time: BMW M1 – legenda bez nástupcu