Automobilový segment dnes ponúka veľa možností. Pravdepodobne sa nestane, že by si niekto neprišiel na svoje, či už sa zaujíma o sedan, SUV, MPV, hatchback či rôzne iné kategórie.

V posledných rokoch sa nám ale akosi začali zliepať jednotlivé kategórie. Preto si teraz môžeme zakúpiť napríklad kríženca medzi coupé a SUV. Tu však vzniká priestor na otázku. Vo svete, v ktorom si každý rád pozrie a aj sa zvezie v nejakom športovom úžitkovom vozidle (SUV), majú klasické rodinné MPV ešte nejaký význam?

Uvedomujem si, že táto otázka je pravdepodobne veľmi kontroverzná a vyvolá mnohé debaty. Ide len o jednoduché zamyslenie sa. V časoch, kedy takmer každá automobilka ponúka nejaké auto so zdvihnutým podvozkom, je možno trochu nelogické kupovať si klasickú rodinnú „dodávku“. Segment MPV začal príchodom Renaultu Espace v roku 1984. Samozrejme sa bavíme o našom európskom trhu a americké vany necháme teraz mimo témy. Toto odvetvie si veľmi rýchlo vydobylo stálu pozíciu na trhu. Išlo hlavne o to, že automobil typu MPV ponúkal a stále ponúka bohatý vnútorný priestor, veľké množstvo odkladacích priestorov a hlavne pocit komfortu a bezpečia. V súčasnosti najpopulárnejšími MPV sú nepochybne automobily od francúzskych či nemeckých značiek. No je ich toľko, ako v prípade SUV? Povedzme si to na rovinu. Nie je.

Tak ktoré?

Trh s autami, ktoré majú terénnejšie vlastnosti (alebo sa tak tvária), v posledných rokoch raketovo rastie, a tým pádom sa istým spôsobom aj zmenšuje podiel rodinných dodávok na trhu. Je to hlavne z toho dôvodu, že všetko, alebo prevažnú väčšinu z toho, čo dokáže ponúknuť MPV, dnes už dávno ponúka aj SUV. A samozrejme okrem toho aj niečo naviac. To je hlavne zvýšený podvozok a o poznanie väčší pocit bezpečia. Veď kde by ste sa cítili bezpečnejšie? V Renaulte Espace alebo v Mercedese GLS? Dobre. Chápem. Toto prirovnanie je asi trošku prestrelené. No jeho podstata je na mieste. Dva automobily, ktoré spadajú do úplne iných segmentov a tried, no majú niečo spoločné. Oba majú pomerne veľké množstvo miesta na palube a tým pádom sa dajú obe použiť ako rodinné vozidlo. Je tu však rozdiel v tom, že v takom GLS sa budete cítiť o poznanie bezpečnejšie.

Nejde len o GLS. Pozrime si napríklad VW Tiguan alebo VW Touran. Autá od tej istej značky, ale z iných segmentov. Predávanejšie je pritom „terénnejšie“ vyhotovenie. Je to presne pre to, čo som uvádzal vyššie. Každý chce predsa pre svoju rodinu bezpečie a určite by si každý rád vybehol niekedy aj mimo spevnené cesty. A to pravdepodobne s klasickým MPV nedokážeme. Na druhej strane sa z dnešných SUV stáva „leštenka“ a ich pravé schopnosti idú do úzadia. Poriadne surové SUV dnes už len tak ľahko nenájdete. Vo väčšine prípadov sa jedná len o nafúknuté sedem-miestne „dodávky“ so zvýšeným podvozkom. Preto by som rád vedel aj Váš názor. Siahli by ste radšej po MPV alebo SUV?

Zdroje: startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 1 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokFaceliftovaný Renault Kadjar prináša modernejší interiér a nové motory
Nasledujúci článokViete, ako správne pripraviť vozidlo na zimu? Máme pre vás pár užitočných rád!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.