Väčšina bežných ľudí, ktorí si chcú kúpiť SUV alebo crossover, nejdú ani tak po výkone ako po praktickej stránke. Moderná technológia dokáže ale aj z dvojtonového povaľača vyraziť nadpriemernú konskú silu. Aké vozidlá vyhrávajú na plnej čiare?

Rolls-Royce Cullinan – 563 koní

Rolls-Royce

Luxusné SUV tejto značky si samo o sebe pýta motor, ktorý majiteľovi umožní presúvať sa plynule a bez námahy. Dizajn, vďaka ktorému ho milujete alebo neznášate, je ale oproti jeho konskej sile nepodstatný. Agregát s objemom 6,7 litra a ťažnou silou 850 Nm by určite za volantom pobavil každého neprajníka. Na rýchlosť 100 km/hod vyštartuje behom 4,8 sekundy.

BMW X6 M – 567 koní

BMW

Keďže sa zatiaľ neobjavili informácie o prichádzajúcom modeli X5, tak si toto Coupé SUV vzalo svoje prvenstvo spoza Mníchovských múrov. Či sa vám páči alebo nie, toto elegantné monštrum poháňa motor V8 s objemom 4,4 litra a na stovku to vytiahne behom 3,8 sekundy. S príchodom nových modelov sa ale zrejme dotiahne aj väčším konkurentom.

Range Rover Sport SVR – 575 koní

Range Rover

Aj keď bol Range Rover vždy o jazdných vlastnostiach na rôznych povrchoch, aktuálne sa nenecháva konkurenciou zahanbovať. Výkon mu prináša preplňovaná V8 s objemom 5,0 litra, ktorá poženie tohto tátoša v akomkoľvek teréne. Z 0-100 km/hod to dotiahne za 4,3 sekundy.

Mercedes-AMG GLS63 – 577 koní

Mercedes-Benz

Už keď ste si prečítali nadpis vám bolo určite jasné, že AMG si nájde svoje zastúpenie. A dokonca nie iba jedným modelom. Tri rôzne vozidlá s rovnakým motorom, ktorý tvorí výkonné srdce v tvare V8 s objemom 4,0 litra. GLS63 má krútiaci moment 760 Nm a zrýchlenie na 100 km/hod zvládne za 4,5 sekundy.

Mercedes-AMG GLE63 S – 577 koní

Mercedes-Benz

Iná karoséria, rovnaký motor, rovnaký výkon = rovnaké zrýchlenie? Elegantnejšia karoséria umožňuje tomuto Coupé SUV zrýchliť z 0-100 km/hod behom 4,2 sekundy, čo je o 0,3 rýchlejšie ako sa to darí jeho na pohľad objemnejšiemu bratovi. V tomto čase sa ale očakáva príchod GLE 2020, takže na dlho tento súper aktuálny nebude.

Mercedes-AMG G63 – 577 koní

Mercedes-Benz

Partiu trojcípej hviezdy uzatvára najvýraznejšia a najrýchlejšia krabica od tohto nemeckého výrobcu. Klasický ale zmodernizovaný dizajn síce zdieľa zo svojimi pokrvnými bratmi rovnaký motor, ale krútiaci moment 850 Nm ho vyženie vpred na rýchlosť 100 km/hod behom 3,9 sekundy. G-éčko nám neustále dokazuje, že nemáme súdiť knihu podľa obalu.

Maserati Levante Trofeo – 582 koní

Maserati

Luxusné automobilky sa zdá sa, tiež pripájajú k revolúcii, ktorá hýbe svetom. Maserati muselo tento model od základov prekopať, aby sa dostala dnu výkonná V8 s dvojitým turbom a krútiacim momentom 730 Nm. Príde onedlho aj Ferrari s podobným výmyslom?

Bentley Bentayga Speed – 626 koní

Bentley

Po vzore Cullinanu potrebovala aj Bentayga vylepšenie pre tento masívny trh. Plynulé zrýchlenie pri vysokej rýchlosti zabezpečuje W12 s dvojitým turbom a krútiacim momentom 900 Nm, čo je údajne to pravé pre každého, kto si chce užívať pohodlnú jazdu pri rýchlosti  až 316 km/hod. Niekde nereálne, no pre Arabské emiráty nič nevídané.

Lamborghini Urus – 641 koní

Lamborghini

Model, ktorý spustil vlnu predajných čísel, údajne dokáže zrýchliť z 0-100 km/hod behom 2,9 sekundy, ale niekde sa spomína aj čas 3,2 sekundy. Čomu uveríte, je len na vás. My však vieme, že V8 pod kapotou a krútiaci moment 850 Nm z neho robí najrýchlejšie nemecké cestné SUV na svete.

Jeep Grand Cherokee Trackhawk – 707 koní

Jeep

Najvýkonnejšia verzia klasického rodinného Jeepu obsahuje Hemi V8 s objemom 6,2 litra, čo je v podstate rovnaký motor, aký sa nachádza v útrobách Dodge Challenger Hellcat. Hold, takto to dopadne, keď sa amíci na*erú a musia byť najlepší.

Test Ford Mondeo 2.0 ST-Line AWD, liftback s bezkonkurenčným podvozkom

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTest MINI Cooper SD, auto mnohých prívlastkov a kompromisov!
Nasledujúci článokNová Audi RS6 Avant dostane 592 koní a pôjde do predaja aj v USA