Domov Lifestyle M-kových kombíkov sa nedočkáme. Svet chce totiž rýchle SUV

M-kových kombíkov sa nedočkáme. Svet chce totiž rýchle SUV

Smutný príbeh pokračuje. Aj s príchodom nového BMW M3 či BMW M5 sme nedostali ani jedno z nich vo verzií Touring. A ani nedostaneme. 

Ešte pred pár mesiacmi kolovali medzi priaznivcami značky reči o tom, že novú M3-ku uvidíme v showromoch aj v praktickejšom prevedení. Už vyše roka ste mohli sledovať na rôznych fórach dohady o tom, že na Frankfurtskom autosalóne uzrie svetlo sveta BMW M3 Touring. Jedná sa o typ auta, ktorý vám poskytne len veľmi málo automobiliek a Mníchov tvrdí, že oň nie je záujem. Vážne?!

V prvom rade mi nedá nespomenúť, že hlavní konkurenti automobilky, Mercedes Benz a Audi, v majú v ponuke ostré verzie kombíkov. Audi má A4 a A6 a to rovno v dvoch výkonnostných variantách. Slabšie nesú označenie S4 a S6, zatiaľ čo silnejšie nesú hrdý emblém RS. Rovnako je tomu aj v prípade automobilky Mercedes Benz. Mechanici v dieľni AMG už dlhý čas stavajú pekelne rýchle kombíky triedy C a E. Podobne ako Audi, aj Mercedes-AMG ponúka rovno dve výkonnostné varianty – šesťvalcové C43 a E43 a osemvalcové C63 a E63. Žiaden so spomenutých modelov nemá rapídne stagnujúce predaje na toľko, aby ho automobilka musela stiahnuť z ponuky.

Nová Audi RS6 Avant dostane 592 koní a pôjde do predaja aj v USA

Ak mám byť úprimný, extrémne výkonný kombík by mal byť na bucket liste každého pravého petrolheada. Spája totiž možnosť odviezť pohodlne štyroch pasažierov aj s batožinou a potrápiť na diaľnici temer akýkoľvek superšport. Aj napriek tomu, že BMW v minulosti takéto autá vyrábalo, terajší šéf divízie M Markus Flasch prezradil pre Car Magazine, že žiadny plnohodnotný M Touring na pláne momentálne nie je. A to z jedného jediného dôvodu. Aj napriek tomu, že v Nemecku, Rakúsku či Švajčiarsku by sa o tieto vozidlá zákazníci „pobili“, treba brať do úvahy, že BMW ponúka svoje modely na celom svete. Na niektorích trhoch je totiž záujem o takýto typ vozidla veľmi malý (alebo aspoň to tvrdí automobilka) a ľudia uprednostňujú SUV.

Nezúfajme…

BMW M verí, že globálne majú vozidlá kategórie SUV lepšiu perspektívu. Práve preto tento rok pribudli v ponuke menšie športové SUV X3 M a X4M. BMW nám už v minulosti viackrát dokázalo, že rýchly kombík vyrobiť vie. Ak máte dostatočne tučný bankový účet a trochu šťastia, viete si zaobstarať M-kové kombíky E34 M5 alebo E61 M5. Osobne by som volil E61-ku, ktorá má perfektný motor 5.0 V10 a nie veľmi obľúbenú prevodovku SMG. Automobilka rovnako vyrobila aj E46 M3 Touring, ktorý je podľa mňa najkrajším kombíkom všetkých čias.

Ak ste zákazníkom, ktorý je zásadne proti jazdeným autám, sú tu aj nejaké možnosti pre vás. Buď môžete siahnuť po novom BMW 340i Touring a po pár decentných úpravách by ste mali „skoro M3-ku“. Drahšou a omnoho exkluzívnejšou alternatívou je Alpina B5 Bi-Turbo Touring, ktorá je so svojou maximálnou rýchlosťou 325 km/h najrýchlejším sériovým kombíkom na svete.

Zdroje: motor1 / startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSiete nabíjacích staníc rastú, budeme ich však potrebovať?
Nasledujúci článokOstrá verzia nového SUV od Mercedesu oficiálne: AMG GLB 35 4Matic