Domov Lifestyle Formula F1 brázdila Bratislavu už v roku 1974, za socializmu ju šoféroval…

Formula F1 brázdila Bratislavu už v roku 1974, za socializmu ju šoféroval…

Monopost Formuly 1 k nám zavítal už za socializmu v 70-tych rokoch. Kto sa v tom čase s formulou po Moste SNP previezol?!

zdroj: reddit.com

Bratislavské ulice minulý piatok navštívil ďalší monopost formuly 1. Možno ste o tom nevedeli, ale za socializmu k nám priniesli na výrobu reklamnej kampane tiež monopost F1 od tímu British Racing Motors (BRM). Odohrávalo sa to v roku 1974 keď sa tím BRM rozhodol vytvoriť pár pekných fotografií práve na našom Moste SNP. Most začali stavať v roku 1967 a dokončený bol v roku 1972. Pilotom konkrétneho monopostu v roku 1974 bol Dalibor Janek, ktorý bol jeden z mála kto mal to šťastie si monopost vyskúšať. V tých časoch bol redaktorom pre československý časopis Svet Motorov. Mal možnosť sa previezť v rovnakom monoposte, v ktorom pretekal aj známy jazdec Niki Lauda. Jedná sa o model BRM P160E.

Práve tento model P160E je podľa informácii predĺženou verziou monopostu P160. Dostal väčší rázvor kolies a navrhol ho dizajnér Tony Southgate po tom, ako prišiel do tímu BRM a získal dokopy 3 výhry. Poháňaný bol za tých čias trojlitrovým motorom V12 s výkonom 336 kW. Vyrobených bolo iba 11 exemplárov a práve jeden z nich brázdil naše cesty.

Formula otvárala aj tunel Sitina

Okrem toho zavítal monopost Formuly F1 do ulíc Bratislavy aj v novom tisícročí konkrétne v roku 2007, deň pred veľkolepým otváraním tunelu Sitina. Vtedy sa po ňom prešiel pretekár David Coulthard na monoposte od tímu Red Bull Racing. Dokonca sa previezol aj po ďalších častiach nášho hlavného mesta.

Otvorenie tunela Sitina v Bratislave
Preteky F1 v Česko-Slovensku?

V roku 1949 sa u nás skutočne uskutočnili preteky Formule 1. Na Masarykovom okruhu v Brne sa konal Grand Prix Česko-Slovenska. V tomto roku trať skrátili a merala 17,801 kilometrov a tiež bol zmenený aj smer jazdy okrem toho ju jazdilo až 13 monopostov. V tom čase to bola veľká udalosť a počet návštevníkov bol približne 250-300 tisíc. Vznikli dopravné zápchy a ďalšie problémy kvôli, ktorým sa rozhodlo, že u nás sa preteky konať už nikdy viac nebudú. Medzi trinástimi monopostmi sa nachádzali aj dve naše. Tatraplan Sport, ktorý riadil Bruno Sojka a Magda 2 s pilotom Jaroslavom Vlčkom.

Formula Red Bullu v uliciach Bratislavy?

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJFOTO: Reddit
Predchádzajúci článokTEST Peugeot e-208 mestský elektromobil očami ženy
Nasledujúci článokNová Honda Civic prichádza, nie však na Slovensko!