Domov Lifestyle 8 áut, ktoré majú rovnaké zrýchlenie, ako nové Audi RS3

8 áut, ktoré majú rovnaké zrýchlenie, ako nové Audi RS3

8 áut, ktoré majú rovnaké zrýchlenie, ako nové Audi RS3

Hoci nové Audi RS3 zatiaľ nebolo oficiálne predstavené, automobilka zverejnila niekoľko zaujímavých údajov. A my sme sa na ne pozreli bližšie.

Audi začiatkom tohto týždňa zverejnilo tlačovú správu, ktorá podrobne popisuje väčšinu kľúčových technických detailov, vrátane funkčnosti technológie RS Torque Splitter, ktorá má priniesť možnosť jazdiť bokom. Nechýbajú, samozrejme, ani údaje o výkone nového Audi RS3.

Výkon 2,5-litrového preplňovaného radového päťvalcového motora zostal rovnaký, teda 400 koní, no vďaka novému systému pohonu všetkých kolies Audi dokázalo znížiť zrýchlenie na 100vku o tri desatiny sekundy, čím sa dostalo na novú a neuveriteľnú hodnotu 3,8 s. V realite to môže byť dokonca ešte menej – samotné Audi pripustilo, že výkonnostné štatistiky sú zámerne konzervatívne.

Dôležité je, že ide o desatinu nižší čas v porovnaní s konkurenčným Mercedes-AMG A45 S. To znamená, že RS3 si uchmatlo korunu najrýchlejšieho auta v triede hot hatchov. No zrýchlenie na úrovni 3,8 sekundy je nebezpečne blízko aj niektorým oveľa exotickejším vozidlám…

Samozrejme, údaj o zrýchlení neodzrkadľuje jazdné vlastnosti a pôžitok z jazdy ako celok, no na druhej strane je dobrým ukazovateľom pokroku v automobilovom priemysle.

Mercedes-AMG GT S (510 koní)

Relatívne ešte stále nový Mercedes-AMG GT s prívlastkom S poháňa vidlicový 8-valec prepĺňaný dvojicou turbodúchadiel. 510 koní a 650 Nm stačia papierovo na rovnaké zrýchlenie, ako o niekoľko tried nižšie Audi RS3.

Maserati MC12 (630 koní)

MC12 je jednoznačne najexotickejšie a zároveň najdrahšie vozidlo na tomto zozname. Vyrobených bolo len približne 50 kusov v rokoch 2004 až 2005 a pohonné ústrojenstvo zdieľa s Ferrari Enzo, teda 6,0-litrový atmosférický 12-valec.

Audi S8 (571 koní)

Malá RS3 dorovnala vlajkovú loď v najsilnejšej verzii. Tá má pod kapotou 4,0-litrovú twin-turbo V8 s výkonom 571 koní.

Mercedes-Benz SLS AMG (571 koní)

Predchodca AMG GT sa spoliehal na starú dobrú atmosférickú V8 od AMG s objemom 6,2 litra, ktorá bola často neprávom označovaná písmenami 6.3 (ale to jej odpustíme).

Porsche 911 R (500 koní)

Porsche, ktoré v minulej generácii 911 spravilo jeden z najväčších rozruchov. Puristické nebo má pod zadnou kapotou plochý 6-valec s objemom rovných 500 koní, ktorý je spojený výhradne s manuálnou prevodovkou.

Audi R8 RWD Spyder (540 koní)

Aj základná verzia Audi R8, teda bez pohonu všetkých kolies a Performance paketu, má rovnaké zrýchlenie, ako menšia a menej exotická RS3. Avšak len vo verzii Spyder.

Bentley Continental GT3-R (580 koní)

Športová a “ľahšia” verzia luxusného GT z Británie má pod kapotou 4,0-litrovú twin-turbo V8 s výkonom 580 koní. Aj napriek odtučňovacej kúre nejde o ľahké auto ani omylom – 2,2 tony hovoria za seba.

Aston Martin Vanquish (576 koní)

Druhá generácia Vanquishu sa vyrábala v rokoch 2012 až 2018. Pod dlhou prednou kapotou sa ukrýval tradičný atmosférický 5,9-litrový vidlicový dvanásťvalec.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJCarthrottle
Predchádzajúci článokTEST Honda Forza 350 pohodlný a praktický spoločník na víkendové výlety!
Nasledujúci článokNálepky TK, EK a KO na čelnom skle vozidla už mať nemusíte. Ruší sa ich povinnosť!