Domov Lifestyle Udržateľnosť v praxi. Aj takto by sme mohli pomenovať nové Mini Strip

Udržateľnosť v praxi. Aj takto by sme mohli pomenovať nové Mini Strip

Udržateľná móda je čoraz viac v kurze. Ako to však bude s automobilmi? Mini má na to jednoznačne svojský názor.

Mini je britská aristokratická automobilka patriaca už nejaké to desaťročie pod nemeckú automobilku BMW. Je známa svojimi malými vozidlami, ktoré si získali popularitu vďaka svojej možnosti zaparkovania takmer všade. Do väčšieho povedomia tieto automobily však doniesol aj Mr. Bean. Mini sa však vždy snažilo držať krok s dobou a určovať trend vo svojom segmente.

Aktuálny trend sa točí čoraz viac okolo klímy a jej dopadu ma maše prostredie. Mini tak vchádza do spolupráce s módnou značkou Paul Smith. Tento projekt vznikol už na jeseň minulého roku, kedy bol zverejnený koncept Strip. Išlo o upravený elektromobil Mini Cooper SE.

Teraz sa to však prehlbuje viac a toto vozidlo tak poukazuje na možnosť udržateľnosti aj v auto-moto priemysle. Paul Smith začal návrh s čistým vozidlom a pokračoval dodaním neodškriepiteľných súčiastok. Auto je stále v nedokončenom stave, bez farby, natretý iba priehľadným lakom, ktorý dokáže zabrániť hrdzaveniu. Lemy spodnej časti, výplň predného a zadného nárazníku sú vytvorené na 3D tlačiarni z recyklovaného plastu.

Všetko plne recyklovateľné

Vo vnútri sa nachádza aj presklená panoramatická strecha z recyklovaného Perspexu. Rovnaký materiál však bol použitý aj na kryty kolies. Interiérové časti naschvál chýbajú. Odhalené miesta sú nalakované kontrastnou modrou farbou. Nad hlavou je ukrytý aj airbag, na ďalších miestach vidno poprepletané káble.

Digitálne displeje a viacdielnu prístrojovku tu nečakajte. Dizajn auta je jednoduchý a použité materiály sú priehľadné s jemným nádychom dymového skla. Absentuje tu aj infotainment, no je nahradený telefónom šoféra, ktorý sa k vozidlu automaticky pripojí. Interiéru dominujú recyklované materiály. Kožu vo vozidle takisto nenájdete. Sedadlá sú z plne recyklovaných vecí, spolu aj s lemovaním.

Koberce na podlahe sú z recyklovanej gumy, vrchná časť palubovky spolu s tienidlami a obložením dverí sú zas z recyklovaného korku. Výplň dverí pozostáva zo sieťoviny a nájdete tu aj takú vec, ktorou sú putá z horolezeckého lana.

Všetko zatiaľ je ako koncept, no je zrejme viac ako jasné, že Mini bude chcieť tieto „doplnky“ zaviesť aj do sériovej výroby. Povedané slovom majstra, keď sa chce, všetko sa dá.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmini.com
Predchádzajúci článokVieme koľko stojí najdrahší Peugeot súčasnosti, 508 PSE má takmer 400 koní
Nasledujúci článokFord GT a jeho silný odkaz v limitovanej edícii 64´