Domov Lifestyle Luxus v divočine na palube robustného offroadu

Luxus v divočine na palube robustného offroadu

V dnešnej dobe sú obytné automobily čím ďalej tým viac populárnejšie a vznikajú v rôznych podobách či s rôznym vybavením. Opäť sme teda narazili na nezvyčajný kúsok. Čo teda ponúka?!

Americký EarthRoamer LTi vznikol zo základov modelu Ford F-550. Kabína je totiž vyrobená z kvalitného hliníku, ktorý spĺňa požiadavky armády na kvalitu. Z vysokopevnostnej ocele je vyrobený celý robustný rám a interiér obytného vozidla disponuje kvalitou a prémiovou výbavou z paketu Lariat. Čo sa však týka motorizácie, pod kapotou sa nachádza tiež agregát od Fordu a to konkrétne naftový 6,7-litrový Ford PowerStroke V8. Disponuje výkonom 330 koní a točivým momentom 1 017 Nm. Bez problémov si poradí aj so záťažou 4,5 ton. Napriek tomu je karoséria vyrobená špeciálnou vakuovou metódou z karbonu, čo vlastne dopomáha k nižšej hmotnosti a vysokej pevnosti. Spotreba sa podľa informácií pohybuje medzi 19,6 až 26 l/100 km. Upravila sa aj palivová nádrž, ktorá sa vymenila a z pôvodných 151 litrov narástla kapacita na 360 litrov. Dojazd na plnú nádrž by mala byť približne okolo 1600 km.

Štandardná výška podvozku s vzduchovým odpružením je necelých 32 cm. Vzduchové odpruženie umožňuje rozsiahli pohyb každého kolesa. Dokonca obuté pneumatiky s armádnym certifikátom zvládajú vysokú nosnosť a skvelú priľnavosť. Nechýbajú ani veľmi silné stabilizátory vpredu aj vzadu keďže je to takmer nutnosť pri vozidle, ktoré meria 8,8 metra do dĺžky, 2,4 metra do šírky a 3,6 metra do výšky.

Komfort zaručuje aj kvalitné odhlučnenie, optimalizácia aerodynamiky a solárne panely na streche, ktoré vytvárajú výkon 1320 W. Palubná lithium-iontová batéria disponuje kapacitou 11 kWh. Dostatočné množstvo vody na palube pre spotrebiče či cestujúcich zabezpečuje nádrž na vodu s kapacitou 378,5 litrov.

Luxus v zadnej časti vozidla?!

Dostávame sa k časti aj vďaka, ktorej je obytný automobil tak zaujímavý. Okrem iného ponúka vo svojej obytnej časti pohodlné posedenie pre 6 osôb a pohodlný oddych na lôžku pre 4 osoby. Samozrejme tu môžeme nájsť aj obývačku, vybavenú kuchyňu, kúpeľňu a veľkú posteľ. Kúpeľňa má k dispozícii sprchu a tiež ventilačný systém. Zaujímavou vychytávkou je aj sušiak na oblečenie. V kuchyni sa nachádzajú úložné priestory a chladnička s kapacitou 226 litrov, mikrovlnka, varná doska a kávovar. Interiér je však dostupný až v šiestich konfiguráciách, ktoré dostali pomenovania po známych mestách v Colorade.

Aj exteriér vozidla je vybavený na boku s LED osvetlením, prístupom do úložných priestorov s objemom 680 litrov. Na zadný nárazník je možné umiestniť ďalšie úložné boxy a môže tak vzniknúť fungujúca vonkajšia kuchyňa. K pohodliu na vonkajšie posedenie prispieva aj elektricky ovládateľná plachta pod ktorú je možnosť sa ukryť pred slnkom aj dážďom a pri veľkom povetrí sa plachta sama zatiahne.

Na záver sa dostávame k cene obytného automobilu. Základná cena modelu LTi začína na sume 620 000 dolárov v prepočte približne 530 000€ a spoločnosť ponúka aj rôzne ďalšie príplatky. Navyše je jasné, že toto monštrum len tak do obyčajnej garáže nezaparkujete.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 4

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJauto.cz
Predchádzajúci článok5G opäť na scéne. Aj vďaka prepojeniu sa výtlkov na cestách už báť nemusíte!
Nasledujúci článokSlováci na Spiši vyrobili svoj prvý vodíkový autobus