Domov Lifestyle Vietnamská automobilka Vinfast už teraz konkuruje svetovým automobilkám

Vietnamská automobilka Vinfast už teraz konkuruje svetovým automobilkám

Zapamätajte si značku Vinfast ! Niekto tvrdí, že najväčší prechod a najväčší krok v histórii automobilizmu sa môže prisúdiť prechodu od spaľovacích motorov k elektrickým. No minimálne jedna téma bude najväčšiemu kroku v autmobilizme konkurovať – vývoj výrobcov v Ázii.

V 70-tych rokoch minulého storočia prvý ázijský výrobca automobilov – Japonsko – zlomil „kartel“ v Európe/Severnej Amerike zvádzaním kupujúcich na modely, ktoré za ich peniaze ponúkajú viac a lepšiu kvalitu. Vtedy pojem Vinfast ešte absolútne neexistoval. O jedno či dve desaťročia neskôr Južná Kórea, ešte menšia krajina s oveľa menším počtom obyvateľov, začala vyrábať vozidlá. Pomaly ale isto si vybudovala renomé ako výrobca hodnotných áut na export. Do rozbehnutého vlaku skočila aj susedná Čína. Výsledok? V posledných rokoch sa táto trojica krajín komplexne pričinila o vývoj tým, že spoločne vyrobila viac ako polovicu svetových áut. To ich radí na prvé miesto na svete.

Kto ich doplní ?

Ale kto a čo v Ázii je ďalšou možnou veľkou rybou? V istom zmysle takáto krajina už existuje. Je to India, ale má jeden problém. Ten spočíva v tom, že na rozdiel od dominantnej „veľkej trojky“, ktorá vyrába a vyváža autá s napr. celosvetovo uznávanými a žiadanými odznakmi Toyota, Hyundai a MG, Indovia nemajú značky, po ktorých showroomy túžia.

Vozidlá s odznakom Tata alebo Hindustan by to aspoň nateraz v západných showroomoch nezvládli. Podobne Indonézia, Malajzia a Thajsko vyrobia státisíce áut ročne, no zároveň sú zbavené domácich značiek, ktoré oslovujú dostatočne veľký počet kupujúcich v zámorí.

Má na to Vietnam ?

Potom je tu Vietnam, ktorý je veľmi odlišný, pretože v súčasnosti vyrába opatrne nízke objemy. No veľa investuje a trpezlivo rozbieha výrobu svojho nového, šikovného a zaujímavého radu VinFast. Ešte lepšie je, že tieto elektrické a benzínové modely od vietnamskej národnej automobilky, vyzerajú prekvapivo dobre. Čoskoro začnú zásielky z Vietnamu do Severnej Ameriky, po ktorých budú nasledovať vývozy k nám do Európy. Vietnamci nepochybne majú na to aby vytvorili konkurenciu pre Japoncov a Kórejcov.

Vietnamský VinFast môže nakoniec fungovať rovnako alebo lepšie ako kórejská Kia. VinFast je dnes bohatší, múdrejší, talentovanejší ako väčšina automobiliek vo svojich začiatkoch. To je dôvod, prečo práve VinFast môže mať skvelú pozíciu na to, aby v nadchádzajúcich desaťročiach urobil pre Vietnam výborné výsledky. Čas ukáže, ako to celé dopadne. No minimálne autosalón v Los Angeles ukázal, že Vietnam disponuje potenciálom, ktorý môže premeniť na úspech.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoExpress
Predchádzajúci článokTEST Jazdenky: Ford Focus 2016 2,0 TDCi – spoľahlivá kvalita, pozor však na automat…
Nasledujúci článokDo Fabie vraj nezmestíte stromček väčší ako 137cm, tvrdí Škoda v Británii. Ako je to u nás?