Domov Elektromobilita Vietnamská automobilka VinFast sa chystá preraziť v Európe. Na trh prichádza s...

Vietnamská automobilka VinFast sa chystá preraziť v Európe. Na trh prichádza s elektrickými SUV

Hovorí vám niečo názov VinFast ? Počuli ste už niekedy takúto značku ? Ak nie, tak vedzte, že ide o vietnamského výrobcu automobilov. A treba povedať, že vstúpili na trh vo veľkom štýle.

Táto vietnamská automobilka VinFast je financovaná miliardárom Phamom Nhatom Vuongom a svoje prvé modely ukázala svetu ešte v roku 2018. Za ten čas sa dokázala stabilizovať na domácom a ambiciózne chce atakovať aj celosvetové trhy. A práve budúci rok má byť tým rokom ofenzívy v Európe a v USA.

Pre náš a americký trh si automobilka VinFast pripravila dvojicu modelov s elektrickým pohonom. Tie bližšie spoznáme na blížiacom sa autosalóne v Los Angeles. Prvou šťukou je mestské SUV s označením e35 a druhým modelom väčšie SUV e36 s dĺžkou viac ako 5 metrov. Tento druhý model bude primárne zaujímavý pre americký trh a menšie SUV by malo mútiť vody v Európe.

Vyspelá technika a ikonický dizajn ?

Model e36 je skvelou ukážkou vyspelosti technológie. Rovnako tak je ukážkou ako môže pomerne mladá automobilka ponúkať vyspelú technológiu vo svojich modeloch. Práve pre tento model inžinieri zaradili dva elektromotory, po jednom na každú nápravu pre pohon všetkých štyroch kolies. Spolu zaistia výkon 300 kW. Kapacita batérie bude 106 kWh a mala by zvládnuť dojazd 480 kilometrov na jedno nabitie.

VinFast ponúkne nie len technológie ale aj prijateľnú výbavu. V interiéri nájdete infotainment s 15,4” obrazovkou. LED matrix svetlomety zaručia, aby ste v tme videli dobre na cestu a do výbavy inžinieri zahrnuli aj systém automatického parkovania. Ikonický je dizajn písmena V na prednej časti vozidla, ktorý nadväzuje na predchodcov týchto modelov. Model e35 je o niečo menší ako e36 a meria 4,3 metra. Jeho výkon bude 150 kW, teda polovica v porovnaní s väčším súrodencom.

Bude iba rásť

Automobilka sa pripravuje na svoj vstup na trh v USA. Momentálne už pripravujú všetko na prvé objednávky, ktoré by mali prísť zhruba do polovice budúceho roka. Centrálu zriadili v Kalifornii a ich smelým plánom je otvoriť 60 dealerstiev naprieč celou krajiou do 18 mesiacov. Aj napriek týmto plánom však gro celého predaja má zostať na online báze. Európa zatiaľ nemá tak presné plány ako USA, no nie je tajomstvom, že pre značku sú lákavé trhy v Nemecku, Francúzsku či Holandsku.

Aktuálne sa všetky vozidlá značky VinFast vyrábajú v domácom Vietname. Plán je však dostať výrobu aj do USA. Momentálne však ako väčšina výrobcov čelí kríze s polovodičmi. To znamená, že plán predať 56 tisíc kusov vozidiel v roku 2022 zredukovali na 15 tisíc. Táto značka využila spojenie s Pininfarinou, BMW ale aj Magnou Steyr a za jej rozvojom stojí skúsený bývalý úspešný šéf značky Opel – Michael Lohscheller.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHonda na ceste k elektrickej budúcnosti s množstvom noviniek
Nasledujúci článokPoznáme oficiálny dátum sériovej výroby Xiaomi elektrického auta, tak skoro to nebude