Domov Lifestyle Šialený Fiat Panda! Základy z rally špeciálu a výkon až 300 koní

Šialený Fiat Panda! Základy z rally špeciálu a výkon až 300 koní

Fiat Panda je všeobecne považovaný za malé, veľmi obratné a hlavne cenovo dostupné auto. Na britských ostrovoch vo firme M-Sport sa rozhodli Fiat Panda 4×4 prestavať na závodný rally špeciál.

História spoločnosti M-Sport nesiaha do až tak dávnej minulosti, nakoľko bola založená až v roku 1997. Od tej doby M-Sport prevádzkuje nespočetné množstvo závodných špeciálov po rôznych motor-športových súťažiach po celom svete. V ich garáži nájdeme prevažne rally špeciály od automobilky Ford, ale nachádza sa tam aj taký skvost akým je Bentley Continental GT3. Ich najnovším prírastkom sa stal malý Fiat Panda 4×4 s výkonom až 300 koní.

M-Sport Fiat Panda 4×4
Všestranný. 

Tento závodný špeciál je postavený na prvej generácií tohto nezmaru. Hneď na prvý pohľad je všetkým jasné, že z neškodnej Pandy tu toho veľa nezostalo. Podľa potreby viete zvoliť špecifikáciu na asfalt alebo na šotolinu. Základ tohto špeciálu tvorí šasi z Fordu Fiesta R5, ktorý pôsobil vo svete WRC. O pohon sa stará preplňovaný štvorvalec EcoBoost s objemom 1,6 litra. V tomto prípade je výkon nastavený na 300 koní a 450 Nm. Výkon na všetky štyri kolesá prenáša 5-stupňová sekvenčná prevodovka.

M-Sport Fiat Panda 4×4
Množstvo úprav.

Aj napriek faktu, že konkrétne v tomto prípade sa jedná už o model po facelifte, firma M-Sport musela urobiť početné úpravy karosérie, aby vôbec na šasi zo závodnej Fiesty pasovala. Vývoj tohto unikátu trval niekoľko mesiacov a to obdobie naozaj stálo za to. Stará Panda dostala celkom nový bodykit s výrazne vystúpenými blatníkmi. Rázvor narástol až na 2480mm z pôvodných 2160mm. Celkové rozšírenie karosérie bolo nevyhnutné kvôli osadeniu nových väčších kolies so širšími gumami. Celé auto je vyrobené na zákazku, takže rovnaké nenájdete.

M-Sport
M-Sport Fiat Panda
Pandamonium.

Presne takýto názov nesie tento skvost. Na prvý pohľad to je síce trochu divočina, je však veľmi profesionálne spracovaný. Pri úpravách sa dbalo na každý detail. Podľa dostupných informácií viac takýchto špeciálov nevznikne, ale vo firme M-Sport sľubujú, že sa môžete tešiť aj na ďalšie špeciály, ktoré vzniknú pod ich rukami.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJm-sport.co.uk
Predchádzajúci článokPozor pri zimných radovánkach! Za driftovanie vám hrozí pokuta až do výšky…
Nasledujúci článokGenesis G90 ako najluxusnejší Hyundai oficiálne vstupuje na trh. Zatiaľ však len…