Domov Poradňa Pozor pri zimných radovánkach! Za driftovanie vám hrozí pokuta až do výšky…

Pozor pri zimných radovánkach! Za driftovanie vám hrozí pokuta až do výšky…

Zima je v plnom prúde a nám na naše obľúbené parkoviská napadol drift, pardon, sneh. Driftovanie je veľmi obľúbenou činnosťou mnohých milovníkov áut.

Pre tých, ktorí jazdia zadnokolkami je drift celoročná záležitosť. No pre tých s predným pohonom je sneh vstupnou bránou do sveta driftu. Na výkone nezáleží, pokiaľ je snehu dostatok. Driftovanie na parkoviskách však môže okrem šrámov na vašich nárazníkoch stáť aj o niečo viac peňazí z vašej peňaženky. Minimálne vás to môže stáť pokutu, ktorú dostanete, ak vás Polícia SR pri tejto činnosti prichytí.

Driftovaním totižto dochádza k porušovaniu pravidiel cestnej premávky. Vedeli ste, že každé parkovisko je súčasťou cestnej siete ? Preto rovnako ako na každej ceste aj tu platia pravidlá a dopravné predpisy.

Čo driftovaním porušujem ?

Ak sa vám teda prihodí, že pri zimných radovánkach a jazde bokom príde Polícia, pokute sa nevyhnete. Je úplne jedno či parkovisko praská vo švíkoch alebo zíva prázdnotou. Zákon nepustí. Takýmto konaním dochádza k ohrozeniu iných účastníkov cestnej premávky. Rovnako tak pod ohrozenie spadá aj cudzí majetok, kde patria iné automobily, verejné osvetlenie a podobne. Áno, slúži vám ku cti ak si idete zadriftovať na parkovisko večer, keď už tam nie sú ani autá ani chodci, ktorých by ste mohli ohroziť. Avšak aj tu pozor, jazdou v noci totiž môžete rušiť nočný kľud.

Väčšina verejných parkovísk je v mestách vybavená kamerovými systémami, takže vaše jazdy nemusia ani trvať príliš dlho a môžu vás stáť pokutu. Okrem ohrozovania ostatných účastníkov cestnej premávky dochádza k porušovaniu iných pravidiel. Patria sem napríklad nedanie znamenia a zmene smeru jazdy, jazda v protismere a iné. Za všetky tieto prehrešky tak môže Polícia SR konať a potrestať vás pokutou.

Čo ma to môže stáť ?

Pri veľkom šťastí môže vaše driftovanie dopadnúť iba jednoduchým ale striktným napomenutím. V tom pravdepodobne môžu zohrať úlohu poľahčujúce okolnosti (prázdne parkovisko a pod.). Ak však šťastie nie je zrovna vašim priateľom, pokute sa nevyhnete. Tú vám policajti môžu bez obáv udeliť až do výšky 50 eur.  Je treba povedať, že pokuta sa obvykle nehýbe v závratných výškach, no rátajte že pár desiatok eur nenávratne investujete do štátnej pokladnice. Samozrejme aj policajti sú len ľudia a tiež závisí na koho natrafíte a hlavne prečo vás zastavili, či ich volali susedia alebo len išli okolo. Rovnako to záleží aj od vášho správania, nebudeme si hovoriť že nie.

Všetci vieme, že drift prináša radosť a potešenie. No s jedlom rastie chuť. Je dôležité si pamätať, že prvoradá je bezpečnosť. Ak sa už rozhodnete oddať sa jazde bokom, buďte si istí, že tým nikoho neohrozujete. Ak máte možnosť prenajmite si súkromnú cestu, parkovisko, plochu. Proste jazdite tam, kde nikoho neohrozíte. Aj majster tesár sa utne, rovnako aj majster driftér môže potrebovať potiahnuť von zo záveja. Driftu zdar a hlavne bezpečne !

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoride
Predchádzajúci článokNačo mať povinnú STK? Povedali si Rusi a zákon o STK chcú zrušiť. Toto je dôvod…
Nasledujúci článokŠialený Fiat Panda! Základy z rally špeciálu a výkon až 300 koní