Domov Lifestyle 6 kolies a výkon 600 koní. To je extravagantný model Panther 6

6 kolies a výkon 600 koní. To je extravagantný model Panther 6

Sedemdesiate a osemdesiate roky boli rokmi pokusov. Dialo sa to aj na automobilovom trhu, kde prichádzali a odchádzali automobilky. Zaujímavým konceptom bol Panther 6.

Sedemdesiate roky mali rozmach prevažne v superšportoch. Lamborghini v tomto období predstavili svoj populárny Countach a samozrejme v povedomí boli aj takí velikáni ako Porsche, či odveký rival Ferrari. Kým tieto automobilky išli svojou racionálnou cestou, Robert Janke vsadil na kontroverziu vo svojej automobilke Panther.

Extravagantnosť typu 6 rozhodne nechýbala. Nešlo však o prvý počin tejto britskej automobilky. Do rúk sa im dostali aj také skvosty ako Jaguar XJ, po ich označení typ J72. Ďalšou stavbou bolo vozidlo Panther de Ville. To prebralo takmer všetko od Bugatti Royale. Každé auto z dielne Panther malo kúsok výnimočnosti.

Spomínate si na šesťkolesový monopost Formule 1 Tyrrell P34? Táto formula dokázala jednoznačne prepísať celú históriu kráľovnej motoršportu. Automobilka Panther aj odtiaľto pobrala svoju inšpiráciu. Tak ako Tyrrell P34, aj Panther 6 mal vpredu štyri menšie kolesá a dve plnohodnotné vzadu. Umiestnenie motora bolo v strede, za sedadlami.

Monštruózny motor

Pohon auta zabezpečoval 8,2-litrový osemvalec pôvodne z Cadillacu Eldorado. To, že ste mali extrémny objem ešte nezaručovalo vysoký výkon. Eldorado ponúkalo maximálny výkon 200 koní. Panther 6 však má motor prerobený a doplnený o dve turbodúchadlá. Upravený výkon tak je takmer 600 koní a maximálna rýchlosť 320 km/h. To už sú celkom zaujímavé čísla na 8,2-litrový motor.

Nakoľko sa jednalo o exkluzivitu, tak cena moc priaznivá nebola. Automobilka nebola nijak známa vo svete a nedokázala si vybudovať veľké renomé. V roku 1977 Panther 6 stál 39.995 libier, teraz stojí cez 250.000 libier, čiže necelých 300 tisíc eur. Za to už viete mať aj niečo prémiové z 21. storočia.

Auto bolo primárne určené pre šejkov na blízkom východe. Na svete sa údajne nachádzajú dva exempláre, jeden s pravostranným riadením (pre Britániu na testovacie jazdy), ktorý sa naozaj mal predať na blízky východ. Druhý kus s ľavostranným riadením vidíme na fotografiách. Ten bol na prelome tisícročia zachránený a neskôr v roku 2011 vydražený v Monaku za 41 tisíc eur.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJautomobile-catalog.com
Predchádzajúci článokPlameňomet ako rozmrazovač? Toto sú najbizarnejšie tipy ako rozmraziť čelné sklo.
Nasledujúci článokZlozvyky vodičov. S týmito vecami by ste mali čím skôr prestať, varujú odborníci