Domov Lifestyle Našiel sa legendárny Aston Martin Jamesa Bonda. Jeho hodnota je neuveriteľných…

Našiel sa legendárny Aston Martin Jamesa Bonda. Jeho hodnota je neuveriteľných…

Našlo sa jedno z najslávnejších áut sveta. Teda minimálne toho filmového. Legendárny Aston Martin DB5 z epizódy o agentovi 007 s názvom Goldfinger našli po jeho odcudzení ešte v roku 1997. A jeho cena ? Astronomická !

Na svete sa pohybuje len minimum áut, ktoré by sa mohli slávou rovnať práve tomuto Aston Martin DB5. Ide o auto, ktoré použili pri natáčaní bondovky Goldfinger, ktorá sa natáčala ešte v roku 1964. Legendárny agent 007 stvárneným nemenej kultovým hercom Seanom Conenerym. Celkovo mal štáb k dispozícii až 4 kusy tohto legendárneho vozidla.

Vždy sa myslí na marketing

Už vtedy sa myslelo aj na marketing a reklamu a preto 2 boli natáčacie špeciály a 2 kusy slúžili na promo a reklamu. Kto by nechcel mať takéto vozidlo ? Predstavte si jazdiť a využívať všetky Bondove špeciality. Medzi ne patria napríklad sedadlo s katapultom, výsuvné guľomety s nekonečným množstvom nábojov, vypúšťanie oleja a vody či dymová clona. Akonáhle však natáčanie skončilo, štáb vrátil tieto modely nazad automobilke a tá ich uviedla do sériového stavu a predala novým majiteľom.

Nový majiteľ však videl istý potenciál a rozhodol sa sériové auto opätovne prinavrátiť do filmovej podoby. Dobové dokumenty uvádzajú, že vozidlo dostalo nazad všetku výbavu ako vo filme. Po neustálych zmenách majiteľov sa podarilo toto vozidlo predať v roku 1986 za 250 tisíc dolárov. Istý americký realitný magnát ho kúpil v aukcii a rozhodol sa poistiť ho na niekoľkonásobne vyššiu hodnotu. To sa však nepozdávalo poisťovni a zaváňalo to nejakým tým podvodom.

Zlodeji na seba nedali čakať

No a to čo viselo vo vzduchu sa stalo skutočnosťou v roku 1997. Aston Martin sa nachádzal v hangári na letisku na Floride, kde si ho našli zlodeji a dá sa povedať, že šli na istotu. Paradoxom je, že v hangári sa nachádzalo oveľa viac cenných automobilov, no ich pozornosť sa obrátila iba na Bondov špeciál. A tak sa z kúpnej ceny 250 tisíc dolárov stalo vyplatené poistné v hodnote 4,2 milióna dolárov. Iba odmena za nejakú stopu pre vyšetrovateľov sa pohybovala na 100 tisíc dolároch.

A ako ubiehal čas, rástla aj cena auta a tým pádom aj výška odmeny za dolapenie páchateľov. Do celého pátrania sa zapojil výkonný riaditeľ spoločnosti Art Recovery International – Christopher Marinello. Disponoval indíciami, že táto legenda sa môže nachádzať na Blízkom východe. No a ako pátranie napredovalo, vozidlo sa našlo na základe zhody výrobných čísel. Jeho aktuálny majiteľ však nemal tušenie, že práve jeho vozidlo môže pochádzať z krádeže.

A jeho cena ? Tak tá sa dostala na astronomických 25 miliónov dolárov. Ak sa skutočne podarí toto vozidlo vrátiť tam kam patrí, bude to veľká vec. A takýto nález môže byť tým ideálnym scenárom pre legendu, akou Aston Martin DB5 určite je.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJAutoevolution
Predchádzajúci článokOriginálne náhradné diely na modely od značiek Toyota a Lexus nájdete už aj na Amazone
Nasledujúci článokSubaru predstavilo superšport STI E-RA s výkonom viac ako 1000 koní