Domov Lifestyle Carroll Shelby a Toyota? Krásne spojenie zavŕšené rekordom

Carroll Shelby a Toyota? Krásne spojenie zavŕšené rekordom

Toyota 2000GT verzus Carroll Shelby. Spojenie týchto dvoch mien prinieslo jedno z najdrahších japonských vozidiel.

Toyota s ich počinmi už má nejaký ten míľnik v rebríčku najdrahších aut za sebou. Posledný krát si titul najdrahšieho vozidla značky odniesla v roku 2019 aktuálna generácia Toyoty Supra v hodnote 2,1 milióna dolárov, cca 1,94 milióna eur. Ďalším pestrým príkladom je Toyota 2000GT vydražená v roku 2013 v hodnote 1,16 milióna dolárov (cca 1,48 milióna eur). Novým rekordérom je opäť model 2000GT, no nejde o „kadejakú“ sériovku, ale o špeciálne vozidlo.

V aukcii sa totiž objavila Toyota 2000GT, ktorá prešla rukami známeho konštruktéra Carrolla Shelbyho. Ako sa však toto auto k nemu dostalo? Automobilka sa snažila roky dozadu dostať svoje autá na americký kontinent a podporiť tak ich silu aj v lokálnych pretekoch. Shleby bol v 60-tych rokoch jediným distribútorom vozidiel značky Toyota v štáte Texas. Aj vďaka tejto spolupráce Toyota oslovila Shlebyho so žiadosťou o nasadenie modelu 2000GT v závodoch produkčných vozidiel. Jednalo sa o sezónu v roku 1968.

Boli dobrí, no nie dostatočne

Shelby však dostal aj astronomický budget (na tú dobu) v hodnote 500.000 dolárov, teda okolo 460.000 eur a tri vozidlá na úpravu. Prvé vozidlo malo označenie MF10-10001 a bol to prvý vyrobený model spomínaného auta. Aj keď bola 2000GT športovým vozidlom, potrebovala prejsť sériou úprav. Auto muselo ísť nižšie k zemi, vymeniť sa muselo kolesá s priemerom 15“. Jazdci si vozidlá až veľmi pochvaľovali, ale model mal problém s navrhnutým motorom značky Yamaha. Práce na autách boli náročné a odmakaných boli stovky hodín. Problémy sa však dokázali vyriešiť a obe Toyoty 2000GT stáli na štarte. Pod kapotou bol výkon 149 kW / 203 koní. Štandard mal 110 kW / 150 koní.

Táto sezóna bola ťažká a prvé dve priečky obsadili jazdci na autách značky Porsche. Toyoty však skončili hneď za nimi na treťom a štvrtom mieste. Tu to aj všetko skončilo. Toyota sa rozhodla, že v motoršporte na americkom kontinente končí, nakoľko predali iba 62 kusov vozidiel 2000GT.

Jeden z troch kusov postavených samotným Carrollom Shelbym si automobilka zobral k sebe domov. V USA tak ostali dva. Jeden z nich bol práve ponúknutý v aukcii a prvý majiteľ ho mal od roku 1980. Vozidlo so sériovým číslom MF10-10001 sa aktuálne vydražilo za 2,53 milióna dolárov (2,3 milióna eur) a aktuálne je najdrahším autom japonskej histórie. Faktom je však aj zásluha Shelbyho a jeho rukopis na tomto vozidle.

1967 Toyota-Shelby 2000 GT | Amelia Island Auction 2022

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJrobbreport.com
Predchádzajúci článokOpäť nás čaká pravidelná uzávierka tunelov. Pozrite si kde a kedy budú prebiehať
Nasledujúci článokŠkoda prinesie úplne nové elektrické SUV, nebude sa podobať na nič čo sme doposiaľ mohli vidieť