Domov Lifestyle Rolls-Royce Hyperion je smutným príbehom posledného projektu Andrea Pininfarinu

Rolls-Royce Hyperion je smutným príbehom posledného projektu Andrea Pininfarinu

Len naozaj nechutne bohatí ľudia si môžu dovoliť zatelefonovať do najznámejšieho dizajnového štúdia na svete a poprosiť ich, či by nemohli Rolls-Royce Drophead Coupé poriadne preštylizovať, aby sa náhodou nestalo, že by sa majiteľ na najluxusnejších plážach sveta stretol s rovnakým automobilom.

Britský automobilový zberateľ Roland Hall je jedným z ľudí, ktorému sa Rolls-Royce Phantom Drophead Coupé zdal v roku 2008 málo exkluzívny a príliš konzervatívny. Aby si aj luxusné jachty mohli v rušných destináciách hrkútať o jedinečnom automobile, doviezol svoj Rolls-Royce do talianskeho štúdia, nech sa s ním trocha pohrajú. Radosť značky, nového majiteľa a návštevníkov automobilovej výstavy krásy v Pebble Beach však v roku 2008 pred slávnostným predstavením zatienila tragická nehoda Andrea Pininfarinu, výkonného riaditeľa spoločnosti.

Hyperion

Andrea Pininfarina, vnuk zakladateľa firmy Battistu Pininfarinu, 7. augusta tragicky zahynul pri dopravnej autonehode, keď do jeho skútra narazil 78-ročný vodič osobného automobilu. Andrea sa narodil 26. júna 1957 a zanechal po sebe manželku a tri deti. Vo firme Pininfarina pracoval od roku 1983. V roku 2001 sa stal jej výkonným riaditeľom. Okrem členstva v správnej rade sa Andrea mohol pýšiť francúzskym a talianskym rytierskym rádom.

Minul sa svojmu poslaniu

Spoločnosť tak tragickou udalosťou nestratila len svojho riaditeľa, ale aj vynikajúceho podnikateľa a dobrého priateľa. V tieni tejto udalosti mal Hyperion divácku premiéru na festivale automobilovej krásy v Pebble Beach. Pininfarina, ktorý sa tiež pod upravený Royce podpísal, tak už reakcie divákov vidieť nemohol. Roland Hall bol z tejto udalosti otrasený a Hyperion aspoň venoval na pamiatku tohto výnimočného človeka.

Hyperion

Možno aj preto ho predal len rok potom, čo si ho prevzal. Zákulisné informácie hovoria o predajnej čiastke 5 miliónov eur. Osud automobilu však nikdy nebol šťastný. Od roku 2012 je na predaj v jednom showroome luxusných vozidiel v Saudskej Arábii. Podľa zverejnených informácií sa zdá, že vozidlo nikdy poriadne nejazdilo. Jeho predajná cena by mohla byť niekde na úrovni 2 miliónov eur, no za vyše 10 rokov sa stále nenašiel nikto, kto by chcel vlastniť pojazdný pamätník tragicky zosnulého Pininfarinu. Krásne a drahé auto má predovšetkým robiť radosť, no toto poslanie sa Hyperionu dodnes nepodarilo naplniť.

Hyperion

Estetické úpravy

Hyperion odkazuje na veľké a exkluzívne kabriolety z 30. rokov, kde podobne ako v súčasnosti úspešné dizajnérske štúdiá prestavovali sériové automobily pre solventných zákazníkov. Zmeny sa týkajú len vonkajšku, technika automobilu zostala nezmenená. Futuristická predná časť Dropheadu dostala kompletne novú tvár. Veľká chrómovaná maska síce na karosérii zostala, predné svetlomety a nárazník sú však výrazne prepracované. Všetky svetlomety sú združené do jedného celku a majú tvar roztiahnutého krídla, čím odkazujú na logo pôvodnej značky. Zmizol dvojfarebný lak, karoséria je vyrobená kompletne z karbónu s know-how výrobcov luxusných jácht. Pininfarina vymenil aj látkovú strechu, odstránil zadné sedadlá, predné sedadlá posunul o 40 cm dozadu a zaguľatil zadnú časť, čím Hyperion mierne pripomína Bentley.

Hodinky Girard-Perregaux

Interiér dostal niekoľko hračiek vrátane priehradky pre lovecké pušky a prepychové hodinky Girard-Perregaux. Tie mohol nosiť pán Hall na zápästí a po nastúpení do auta ich vložiť do otvoru na prístrojovej doske. Mechanizmus hodiniek pokrýva tridsať rubínov a je uložený v puzdre z 18-karátového zlata. Belasý ciferník ladí s lakom karosérie a najmodernejšia technológia tourbillon zaistí, aby zemská gravitácia neovplyvňovala chod kalibru. Nový majiteľ by tak na žiadne stretnutie nemal prísť neskoro, čo môže zaručiť aj výkon benzínového dvanásťvalca so 460 koňmi a krútiacim momentom 720 N.m.

Rolls Royce Phantom Hyperion by Pininfarina 1 of 1 - Al Ain Class Motors

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokHyundai IONIQ 6 je Svetovým autom roka 2023
Nasledujúci článokTVR s 7,7-litrovým V12 je na predaj, podarí sa ho priviezť na Slovensko?