Domov Lifestyle Jeho veličenstvo kráľ Karol III. si potrpí na luxus. Toto sú skvosty...

Jeho veličenstvo kráľ Karol III. si potrpí na luxus. Toto sú skvosty z jeho garáže

Zdroj: Joe Maher/Getty Images

Karol III. sa len nedávno stal oficiálne po korunovácii kráľom Veľkej Británie. Pri príležitosti tejto udalosti by sme sa mohli spoločne pozrieť na tie najzaujímavejšie kúsky, ktoré má vo svojej garáži. 

Britský panovník Karol III. má vskutku bohatý vozový park. Obsiahnuť každý jeden automobil by trvalo poriadne dlhú dobu. Preto sme sa rozhodli vybrať iba zopár tých najzaujímavejších a najvýznamnejších vozidiel z kráľovskej garáže. Patrí sem napríklad nepriestrelná limuzína, ale aj kabriolet poháňaný bioetanolom.

Bentley State Limousine

Začnime po poriadku štátnou limuzínou značky Bentley. Ako aj naša prezidentka a ostatní významní štátnici majú svoje limuzíny, tak ani Karol III. nesmie byť výnimkou. Britská kráľovská rodina tak využíva na tieto účely automobil domácej značky Bentley. Konkrétne ide o model Bentley State Limousine. Pod kapotou nájdeme 6,75-litrový motor V8 s výkonom niečo málo cez 400 koní. Táto limuzína ma dokonca aj vlastný vzduchový okruh, aby zabránila otráveniu pri prípadnom atentáte jedovatými plynmi.

Samotné pneumatiky majú výstuhy z kevlaru. Toto vozidlo dokonca nepotrebuje ani evidenčné číslo. Auto dostala do daru pôvodne ešte kráľovná Alžbeta II. v roku 2002 pri príležitosti 50. výročia korunovácie. Kráľovská rodina vlastní dokonca až dva exempláre tohto špeciálneho Bentley. Zaujímavosťou je, že vo vnútri sa nachádza špeciálna plaketa podpísaná všetkými ľuďmi, ktorí sa podieľali na výrobe tohto vozidla. Jeho výroba pred viac než 20 rokmi stála zhruba 10 miliónov libier.

Karol III.

Aston Martin DB6 Volante

Druhým do partie je športový model od britskej značky Aston Martin s označením DB6 Volante. V tejto verzii celkovo vzniklo iba 29 exemplárov. Silnejšia verzia Vantage má pod kapotou radový šesťvalec s výkonom 325 koní. Treba však podotknúť, že ide o model pochádzajúci z druhej polovice 60. rokov. Jeho maximálna rýchlosť je 240 km/h. Tento model dostal kráľ Karol III. ako darček od svojej matky Alžbety II. k 21. narodeninám.

Okrem toho má však tento Aston Martin aj ďalšie špecifiká. V roku 2008 sa kráľ rozhodol prestavať tento model tak, aby dokázal spaľovať aj bioetanol. Ak teda kráľovi zostane nejaký zbytok srvátky z výroby syra či prípadne nedopije fľašku vína, biologický odpad môže naliať rovno do nádrže. V prípade tohto modelu stačí podiel iba 15 % benzínu na celkovej zložke paliva.

Rolls-Royce Phantom VI.

Ďalším vozidlom v kráľovskej garáži je Rolls-Royce Phantom VI. Tento kúsok je už pomaly ale isto veteránom, keďže slúži kráľovskej rodine dlhých 45 rokov. Toto vozidlo osobne šoférovala aj Alžbeta II., no auto používali aj ostatní členovia rodiny. Iba nedávno sa za volantom tohto modelu ocitla aj samotná Catherine, princezná z Walesu cestou na svoj svadobný obrad s princom Williamom.

Vozidlo vzniklo v rámci špeciálnej slávnostnej edície v roku 1977. Vtedy kráľovná Alžbeta II. oslávila 25. výročie svojej korunovácie. Pod kapotou Rolls-Royce Phantom VI sa nachádza veľký atmosférický osemvalec s objemom 6,2 litra a výkonom 220 koní.

Karol III.

Aston Martin Virage Volante

Pozrime sa spoločne ešte na jeden model. Tentokrát ide znovu o Aston Martin, ale o model Virage Volante. Panovník sa nikdy netajil záľubou v modeloch Aston Martin. V roku 1994 sa preto rozhodol, že si zadováži veľmi vzácny model s označením Virage Volante. Štandardne sa pod kapotu dostal 5,2-litrový motor V8. V prípade tohto špeciálneho modelu však bol motor prevŕtaný na objem 6,3 litra a tak jeho maximálna rýchlosť dosahovala hodnotu 280 km/h.

Tento automobil využíval kráľ Karol III. najmä na letné výlety na turnaje v póle. Vlastníkom tohto kúsku však už nie je. V roku 2008 sa vrátil tento model späť do vlastníctva automobilky Aston Martin, aby ho mohli neskôr, v roku 2019 vydražiť za 275 tisíc libier. Kráľovská garáž však ukrýva oveľa viac takýchto skvostov. Toto je iba zopár tých najvzácnejších ako pocta novému kráľovi Británie.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokRenault pripravuje atraktívne novinky – 280 koní a 4×4 v TOMTO aute
Nasledujúci článokInvestori majú pre Toyotu štipľavý odkaz, začnite vyrábať viac…