Domov Lifestyle Laurin & Klement ako záruka toho najlepšieho od Škody

Laurin & Klement ako záruka toho najlepšieho od Škody

Zdroj: Škoda Auto

Ak vlastníte automobil Škoda s označením Laurin & Klement, tak viete, že ide o to najluxusnejšie, čo vám môže mladoboleslavská automobilka ponúknuť. Škoda používa toto označenie vrcholných verzií svojich modelov už viac než 20 rokov. Viete, ktorý model Škoda niesol toto označenie ako prvý?

Označenie Laurin & Klement sprevádza modely Škoda už tretiu dekádu. Nejde však o nejaké náhodné pomenovanie, ale o odkaz na minulosť automobilky. Samotný názov automobilky do roku 1925 bol práve Laurin & Klement a až následne prišiel názov Škoda. Páni Laurin a Klement sa považujú za zakladateľov značky, a tak to najlepšie, čo automobilka ponúka, musí niesť ich odkaz.

Felicia ako prvá

Prvým vozidlom s prívlastkom Laurin & Klement sa stala legendárna Felicia. Tento model prišiel na trh ešte v roku 1995 v prevedení hatchback a kombi. Špeciálnym znakom sa stal tmavomodrý lak s perleťou. Felicia Laurin & Klement sa stala prvou modernou Škodou, ktorá dostala aj kryty spätných zrkadiel a obidva nárazníky vo farbe karosérie. Nesmeli chýbať ani 13-palcové zliatinové disky kolies s retro dizajnom.

Vtedajšia štandardná výbava vrcholového modelu priniesla pomerne dosť na danú dobu. Interiér zaujal predovšetkým koženým čalúnením, ktoré rozhodne nepatrilo do štandardnej výbavy bežnej Felicie. Šlo o vôbec prvú novodobú Škodu s koženým čalúnením nielen na sedadlách a volante, ale aj na výplniach dverí. Do prvkov bezpečnostnej a komfortnej výbavy sa dostali aj airbagy, systém ABS, elektrické ovládanie spätných zrkadiel, výklopné strešné okno či centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním. Pre fajnšmekrov bolo zaujímavým aj rádio Blaupunkt Casablanca. Aj napriek všetkej tejto na tú dobu luxusnej výbave tu stále chýbal posilňovač riadenia.

Pocty sa dočkali aj ďalšie modely

Ak by sme prepočítali vtedajšiu cenu modelu Felicia Laurin & Klement, dospeli by sme k sume zhruba 13 500 eur. Cenovka bežnej Felicie sa pritom v prepočte pohybovala na úrovni okolo 8 500 eur. Treba však brať do úvahy hodnotu peňazí vtedy a dnes. Pod kapotou Felicie kombi sa štandardne ocitol motor s objemom 1,6 litra a výkonom 55 kW. Hatchback mal zasa motor s objemom 1,3 litra a výkonom 50 kW.

Štatistiky Škody tvrdia, že celkovo v najvyššej výbave vzniklo iba 3 806 kusov Felicie. Miernu prevahu mala karosárska verzia kombi. Neskôr sa k slovu dostali aj iné modely. Od roku 1999 až do roku 2020 sa vyrábala v tejto vrcholnej verzii aj Škoda Octavia. Aj dnes si stále môžete zakúpiť v tejto výbave model Superb, Kodiaq či elektrické modely Enyaq a Enyaq Coupé.

Zdroj: Škoda Auto

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.8 / 5. Počet hodnotení 6

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJŠkoda Storyboard
Predchádzajúci článokMalý a cenovo dostupnejší elektrický Hyundai N by mal byť realitou
Nasledujúci článokTEST Mercedes-Benz GLS 450d – húpanie je iba špička ľadovca