Domov News V Bratislave sa začal vyrábať nový Superb, boli sme pri tom

V Bratislave sa začal vyrábať nový Superb, boli sme pri tom

Štyri týždne po svetovej premiére spustila spoločnosť Škoda Auto v bratislavskom závode koncernu Volkswagen výrobu štvrtej generácie modelu Superb. Presunom jeho výroby z Kvasín sa uvoľnia výrobné kapacity tamojšieho závodu, ktoré sa využijú na výrobu modelu Octavia. 

Uvedenie novej generácie modelu na trh je pre všetkých zamestnancov vždy výnimočný okamih. A pre nový Superb to platí dvojnásobne, pretože v rámci takzvaného projektu Beta+ prebiehal spoločný vývoj modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat pod vedením spoločnosti Škoda. Dobre zvládnutá realizácia projektu a presun výroby modelu Superb do Bratislavy sú dôkazom vysokej kvalifikovanosti a odbornosti zamestnancov Škoda Auto. S novou generáciou nášho úspešného vrcholného modelu so spaľovacím motorom tak využívame aj významné synergie. Úprimne ďakujem všetkým kolegom, ktorí veľkým pracovným nasadením prispeli k tomuto projektu,“ uviedol Andreas Dick, člen predstavenstva spoločnosti Škoda Auto za oblasť Výroby a logistiky.

výroba automobilu Škoda Superb
Foto: Škoda

Rozhodnutie o výrobe štvrtej generácie modelu Superb v bratislavskom závode bolo oznámené už v novembri 2020. Tento krok je súčasťou projektu Beta+, ktorý je zameraný predovšetkým na využitie synergií vo výrobnej sieti a ďalšie zvýšenie efektívnosti. Škoda Auto bola zodpovedná za kompletný vývoj modelov Škoda Superb a Volkswagen Passat a ich výroba bude prebiehať na rovnakej linke. Presunom modelu Superb do Bratislavy vytvorí Škoda kapacitu pre výrobu automobilov typu Octavia v závode v Kvasinách od leta 2024. To zároveň umožní vyrábať viac elektromobilov v závode v Mladej Boleslavi.

výroba automobilu Škoda Superb
Foto: Škoda
Rozsiahla prestavba

Výroba modelu Škoda Superb na Slovensku sa začína karosárskymi dielmi. Mnohé z nich sa lisujú v bratislavskom závode a kompletizácia prebieha v novej karosárni. Hala bola predtým nevyužívaná, preto prešla kompletnou premenou. Za necelé dva roky tu nainštalovali viac ako 500 najmodernejších výrobných strojov a ovládacích riadiacich zariadení spolu s pokročilou technológiou lepenia dielov. Dôležité bolo aj nadviazanie spolupráce s novými dodávateľmi. Okrem toho bola montážna hala rozsiahlo prestavaná. Samotná linka sa predtým nepoužívala na výrobu plug-in hybridných vozidiel, ale len na výrobu konvenčných modelov Škoda a Volkswagen. Komplexná modernizácia výrobnej haly tak zahŕňala inštaláciu automatizovaných manipulačných zariadení, priemyselných kamerových systémov a ďalších technológií pre montážnu linku. Okrem toho bola oblasť výroby podvozkov upravená tak, aby sa na tej istej linke mohli vyrábať aj plug-in hybridné verzie.

Foto: Škoda

Veľkou premenou prešla aj lakovňa, čím sa dosiahlo zlepšenie ekologických parametrov. K ekologickejšej prevádzke prispelo napríklad zavedenie nových lakovacích kabín vybavených modernými systémami cirkulácie vzduchu so schopnosťou zachytávať prchavé organické látky.

Viac o novej generácii modelu Superb si môžete prečítať TU.

https://www.instagram.com/reel/C0Ue7aFrbZU/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=ODhhZWM5NmIwOQ==

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokElon Musk pri Cybertrucku nedodržal dva zásadné sľuby
Nasledujúci článokStarý olej v prevodovke? Jaguar s ním vyhráva preteky