Domov MOTO Moto News Rally Dakar 2021 sa napokon bude konať podľa plánu

Rally Dakar 2021 sa napokon bude konať podľa plánu

Zdroj: Dakar

Aj keď aktuálna situácia vo svete nedovoľuje usporadúvanie veľkých športových podujatí, Rally Dakar 2021 by sa konať mala. Po zrušenej Olympiáde, Majstrovstvách sveta v hokeji či Majstrovstvách Európy vo futbale, vysel otáznik aj nad legendárnymi púštnymi pretekmi. Našťastie v týchto dňoch organizátori oficiálne potvrdili, že Dakar 2021 síce bude, avšak bude iný ako po minulé roky. 

Už druhú sezónu po sebe bude najprestížnejšia rally na svete hostená na území Saudskej Arábie. Začiatok pretekov bude podľa aktuálneho plánu už 3. jaunára 2021 s tým, že koniec je plánovaný na 15. deň roku 2021. Organizátori už tradične počítajú s jedným dňom voľna, ktorý v tomto prípade padne na 9. januára. Okrem toho bude trať oproti minulému roku kompletne iná. Podľa slov predstaviteľov závodu je v predbežných plánoch rally zhodných približne len 50 až 80 kilometrov s minuloročnou edíciou.

Rally Dakar 2021
Zdroj: Dakar

Presuny medzi jednotlivými etapami by mali byť pre tímy mierne uľahčené. Rally Dakar 2021 bude totiž začínať a končiť v meste Jeddah. Taktiež sa počíta s dvoma okružnými etapami, kde bude presun jednotlivých tímov taktiež minimálny. No a napokon by sa mala do programu dostať aj dvojdenná etapa, kedy sa jednotliví jazdci budú musieť zaobísť bez pomoci svojich štábov.

Oproti minulej edícii prinesie Dakar 2021 aj zmeny v organizácii jednotlivých etáp. Nakoľko v minulosti bola čiastočná kritika na niektoré etapy, rozhodli sa zástupcovia rally pre zmenu. Etapy, ktoré sú predbežne naplánované sú kratšie, no pomalšie a technicky zložitejšie. Na niektorých úsekoch sa dokonca počíta so zavedením obmedzenia rýchlosti či zvukovými výstražnými znameniami, ktoré majú napomôcť bezpečnosti jazdcov.

Dakar 2021 - Map Reveal

Ďalšou novinkou oproti Dakaru 2020 je, že takmer každá etapa bude obsahovať viacero druhov terénu. Organizátori počítajú s kombináciou piesočných dún, štrkom a pevnejším podkladom pre väčšinu z naplánovaných etáp. Aj keď bude Dakar 2021 v niektorých staniciach totožný s Dakarom 2020, je podľa organizátorov dobré, že etapy budú viesť inými provinciami. Sľubujú si od toho najmä zvýšený divácky záujem a omnoho zaujímavejšie situácie na trati.

Budúcoročná edícia legendárnej rally aj navzdory všetkým snahám bude poznačená koronakrízou. Pôvodné plány totiž počítali s tým, že sa závod pôjde aj v okolitých štátoch Saudskej Arábie. Konkrétne sa hovorilo o pripojení až 3 okolitých krajín. Nakoľko to ale aktuálna situácia nedovoľuje, organizátori museli od tohto plánu upustiť. Presnejšie sa živo diskutovalo o možnosti rozšírenia závodu do Egypta alebo Jordánska. V budúcnosti sa teda určite môžeme tešiť na omnoho členitejší Dakar ako doteraz.

Zdroj: Dakar

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTrnavská automobilka PSA sa bojí o svoju budúcnosť
Nasledujúci článokKoľko bude stáť Mercedes-AMG GT Black Series?
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.