Domov Doprava Vyskúšali sme nástupcu legendárnej Babety. Známy výrobca predstavil elektrický moped

Vyskúšali sme nástupcu legendárnej Babety. Známy výrobca predstavil elektrický moped

Európskou budúcnosťou sú elektromotory. Japonská Yamaha, ktorú poznáme predovšetkým ako značku venujúcu sa predaju hudobného príslušenstva a motoriek, má jasnú víziu – priniesť na európsky trh produkt, ktorý vám pomôže dochádzať do niekoľko desiatok kilometrov vzdialeného cieľa zdravo, ekologicky, rýchlo, štýlovo a efektívne. Túto víziu by mali predstavovať novinky Yamaha Booster a Yamaha Booster Easy, za ktorými sme vycestovali do holandského Amsterdamu.

Aký je medzi nimi rozdiel? Názov “Booster” nie je pre Yamahu novinkou. Originálny koncept mestských skútrov s názvom BW’s alebo Booster bol uvedený na trh už v roku 1985. Išlo vtedy o šikovný skútrik, ktorý bol určený najmä pre ázijský a americký trh. Paradoxne, najväčší úspech zožal v Európe, kde sa predalo 1,14 mil. kusov, pričom napríklad len v roku 1996 sa predalo 125 000 kusov tohto modelu. Podobný potenciál má určite aj nový rad Booster, kde vidíme prienik s pôvodným modelom v kľúčových faktoroch – oba sú super kompaktné, majú minimalistický dizajn, široké kolesá a agilné ovládanie. Na rozdiel od pôvodného modelu bol nový Yamaha Booster vyvinutý tak, aby presne sadol svojou povahou na európsky trh. Nielen tým, čo ho charakterizuje, ale aj faktom, že všetky diely naň sú vyrábané lokálne len v Európe.

Bicykel a moped

Zatiaľ čo Booster Easy je stále charakterizovaný ako e-bike a nepotrebuje žiadnu registráciu, Booster je S-pedelec, teda niečo medzi bicyklom a mopedom. Booster, ktorý by sme mohli nazvať zjednodušene aj ako elektrický moped, môže dosiahnuť rýchlosť 45 km/h, zatiaľ čo s modelom Easy dokážete bicyklovať rýchlosťou maximálne 25 km/h. Pokiaľ ide o dizajn, oba modely prídu na trh v dvoch farebných kombináciách – v tradičnej čiernej (Dark Grey Metallic) a v mentolovej zelenej (Cyan Solid Aqua) a zároveň sú si veľmi podobné. Nášmu odbornému zraku neunikla ani podobnosť s elektrobikom vyrobeným partnerskou spoločnosťou Fantic – konkrétne modelom Issimo, keďže oba charakterizuje široký liaty rám a tučné štvorpalcové pneumatiky s priemerom 20 palcov.  Aj napriek vizuálnej podobnosti medzi radom Booster a radom Issimo, technické prvky jednotlivých elektrobikov nie sú identické. Poďme sa teda pozrieť na jednotlivé modely.

Yamaha Booster

Yamaha Booster

Booster je elektrický moped s licenciou AM od Yamahy, ktorý reprezentuje životný štýl 21. storočia. Je to dopravný prostriedok, ktorý poslúži na to, aby ste si v meste nielen užili jazdu mimo dopravných kolón, ale zároveň udržali náskok pred klasickými bicyklami. Booster charakterizuje minimalistický hliníkový podvozok vybavený ľahkou pohonnou jednotkou Yamaha PW-S2 45 s vysokým krútiacim momentom a s nulovými emisiami a dostatočne veľkým dojazdom (od cca 50 do 110 km, závisí aj od váhy jazdca). Tichý chod motora poskytuje okamžitú asistenciu ihneď ako začnete šliapať. Môžete si vybrať z rôznych prevádzkových režimov v závislosti od toho, či hľadáte maximálny výkon alebo optimálny dojazd. Plnofarebný TFT displej poskytuje možnosť sledovať rýchlosť, odhadovaný dojazd a kapacitu batérie. Mimochodom, použitým akumulátorom je Yamaha WVTA (L1e-B) 630Wh 36V. Po pripojení smartfónu si môžete prezerať trasu v navigácii, prípadne si prepojiť aplikácie zamerané na fitness.

To vychádza z faktu, že nejde úplne o klasický skúter. Pokiaľ sa chcete hýbať vpred, musíte šliapať do pedálov, nestačí len držať plyn. Booster je vybavený LED osvetlením, 80 mm zdvihom predných vidlíc a pneumatikami s vysokou trakciou. Vidlice veľmi pekne tlmia aj väčšie prekážky ako spomaľovače alebo obrubníky. Booster má aj ich štýlové kryty, šikovne skryté ovládacie káble a zadný nosič, kam si môžete za doplatok prikúpiť mnoho ďalšieho originálneho príslušenstva vrátane bočných brašien a košíkov. Tie sa pripevňujú priamo na hliníkový rám a ich inštalácia nie je náročná, takže svoj elektromoped viete rýchlo odstrojiť. Na tomto modeli nájdete aj držiak ŠPZ, spätné zrkadielko a klaksón.

Yamaha Booster

Yamaha Booster Easy

Booster Easy má maximálnu asistovanú rýchlosť 25 km/h, keďže podlieha normám tak, aby bol v súlade s európskou legislatívou pre eBike. Jazdci si však môžu zvoliť režim Zero pre rýchlejšiu jazdu z kopca pokiaľ počas zjazdu šliapu do pedálov. K dispozícii sú rovnaké jazdné režimy ako pri výkonnejšom Boostri. Spolu tu tak máme päť režimov: +ECO, ECO, STD, HIGH a AUTO. To umožňuje jazdcovi zvoliť si vhodné nastavenie, ktoré mu vyhovuje na miestny terén a dané stúpanie.

Na modeli Booster Easy nájdete ľahko čitateľný LCD displej s veľkosťou 1,7″. Má základný nadčasový dizajn a ovláda sa integrovanými tlačidlami. V menu je k dispozícii rýchlomer, indikátor kapacity batérie a informácia o zapnutom asistenčnom režime, ako aj voliteľné počítadlo kilometrov a predpokladaný dojazd. Ten sa podľa testov odhaduje na 60 – 120 km, opäť to závisí na zvolenom režime, teréne, ale aj váhe jazdca. Aj na tento e-bike si viete namontovať viacero druhov originálneho Yamaha príslušenstva a tak svoj Booster Easy individualizovať.

Yamaha Booster

Ako sa s nimi jazdí uličkami Amsterdamu?

Na celodennej testovacej jazde po amsterdamských uličkách sme mali možnosť vyskúšať oba modely. Aj napriek tomu, že v našej redakcii sme skôr orientovaní na motocykle, Booster nás príjemne prekvapil. Sloveso “to boost” z anglického prekladu znamená posilniť, povzbudiť. Nás takmer 50 kilometrov našliapaných v nohách po uličkách Amsterdamu naozaj povzbudilo k tomu, aby sme dali týmto modelom od Yamahy šancu. Oba Boostre majú skvelý fun factor, a to je to, čo sa v dnešnom rýchlom svete naozaj ráta. Cítite sa na ňom nielen bezpečne, ale aj príjemne a pohodlne. Ľudia sa za vami otáčajú, pretože sú zvedaví, o akú dizajnovú novinku ide.

Yamaha Booster

Výkon batérie na jedno nabitie je viac ako slušný. Robíte niečo aj pre svoje zdravie, ale nespotíte sa na ňom tak ako na klasickom bicykli. A ešte pri tom vyzeráte štýlovo bez ohľadu na pohlavie alebo vek. Jediná vec, ktorej sa v našich mestách môžeme obávať, je možno nedostatočne vybudovaná infraštruktúra na reálne dochádzanie z domova do práce. Ak ale hľadáte trendy “babetu” na voľný čas, ktorá láka svojim dizajnom pohľad a má charakter či už malého elektromopedu pri modeli Booster, alebo elektrobiku pri modeli Booster Easy, tak už koncom tohto leta môžete zavítať do Yamahy. Oba modely budú totiž dostupné aj na Slovensku.

Yamaha Booster

Dokonca si modely viete objednať priamo cez internetovú stránku. Booster alebo Booster Easy vám príde na vašu adresu v jednej veľkej krabici a jeho inštalácia na cestu bude spočívať len v založení sedadla a pedálov. Potom už len stačí nasadnúť a ísť objavovať svoje okolie na dopravnom prostriedku, ktorý predstavuje našu budúcnosť.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.9 / 5. Počet hodnotení 63

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTECH TEST: Electrolux Hygienic 500 – plnohodnotný pomocník
Nasledujúci článokDLHODOBÝ TEST Hyundai IONIQ 5 – majú digitálne spätné zrkadlá zmysel?