Domov News Traja snehuliaci. Škoda v roku 2023 vyrobila…

Traja snehuliaci. Škoda v roku 2023 vyrobila…

Foto: Škoda

Škoda môže byť so svojimi minuloročnými výsledkami spokojná. Celosvetovo sa jej podarilo vyrobiť 888-tisíc áut. Zaznamenala tak medziročný nárast o 108-tisíc vozidiel.

Česká automobilka Škoda sa rozhodne nemusí hanbiť za svoje výsledky. Zaznamenala medziročný nárast o 108-tisíc vyrobených vozidiel. Celkovo viac než 781-tisíc áut Škodovka vyrobila v Českej republike vo svojich výrobných závodoch v Mladej Boleslavi a v Kvasinách. Niečo viac ako 52-tisíc sa vyrobilo v Indii. Škoda bola produktívna aj čo sa týka elektromobility.

Škoda Enyaq Coupé

Nové trhy ako prísľub pre budúcnosť

Pre vozidlá koncernu Volkswagen vyrobila spoločnosť Škoda Auto viac ako 313-tisíc batériových systémov pre vozidlá na platforme MEB. Na tejto platforme vznikajú plne elektrické, ale aj plug-in hybridné vozidlá. Aktuálne Škodovka vyrába v 11 výrobných miestach. Minulý rok však automobilka vstúpila aj na trh vo Vietname, kde sa dokončuje výrobná linka. Škoda sa medzičasom pripravuje aj na návrat do Kazachstanu.

Člen predstavenstva Škoda Auto pre výrobu a logistiku, Andreas Dick, sa vyjadril nasledovne: „V uplynulom roku sme celosvetovo vyrobili viac ako 888-tisíc vozidiel. To ukazuje našu schopnosť rýchlo a pružne reagovať na dynamicky meniace sa prostredie. Tento úspech odráža náš záväzok voči našim zákazníkom, značke Škoda, ale aj celému koncernu. Náš nedávny vstup na nové trhy predstavuje kľúčové kroky v rozširovaní našich globálnych výrobných kapacít.“

Škoda Superb vo výrobe
Foto: Škoda
Expanzia by mala pokračovať

V hlavnom výrobnom závode v Mladej Boleslavi automobilka vyrobila zhruba 556-tisíc vozidiel. Vznikajú tu modely Fabia, Octavia, Octavia iV, Scala, Kamiq, Enyaq a Enyaq Coupé. V Mladej Boleslavi vznikajú okrem prevodoviek, náprav a motorov aj batérie pre elektrické vozidlá a vozidlá s plug-in hybridným pohonom. Závod v Kvasinách zamestnávali modely Karoq, Kodiaq, Superb a Superb iV, ktorý sa od svojej štvrtej generácie vyrába už v závode VW v Bratislave.

V závode vo Vrchlabí vzniklo viac ako 680-tisíc automatických prevodoviek, ktoré okrem modelov Škoda putujú aj do iných koncernových modelov. Na margo výroby v Bratislave treba spomenúť aj v minulom roku vyrobených viac ako 36-tisíc modelov Karoq. Vďaka presunu modelu Superb do Bratislavy vzniká v Kvasinách výrobná kapacita na výrobu modelu Octavia. Česká automobilka zamestnáva po celom svete viac ako 40-tisíc ľudí a aj naďalej plánuje expanziu na nové trhy.

Škoda Superb na montážnej linke v Bratislave
Foto: Škoda

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 4.7 / 5. Počet hodnotení 3

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJŠkoda Auto
Predchádzajúci článokČo bude so Seatom? Takýto vývoj nikto nečakal
Nasledujúci článokPorsche 959 – podrobný pohľad na legendu minulosti