Domov News Hyundai i20 N a i30 N čoskoro skončia, budúcnosť má 650 koní

Hyundai i20 N a i30 N čoskoro skončia, budúcnosť má 650 koní

Výroba obľúbených športových hatchbackov sa chýli ku koncu. Pre slovenských motoristov bude k dispozícii posledných niekoľko kusov. Náhrada bude oveľa výkonnejšia, ale aj drahšia.

Rok 2023 bol z hľadiska slovenských pomerov pre vysokovýkonné modely Hyundai N najúspešnejší v doterajšej histórii. Celkovo si slovenskí zákazníci prevzali až 171 kusov nových vozidiel i20 N, i30 N a Kona N. Najviac registrácií si na konto tradične pripísal model i30 N (110 ks), nasledovali i20 N (54 ks) a Kona N (7 ks). Najpredávanejším z trojice N modelov je nielen na Slovensku i30 N, ktorý sa vyrába v závode Hyundai v Českej republike. V roku 2023 sa z N-kovej i30-tky predalo rekordných 110 kusov. Zákazníci sa v 80 prípadoch (73 %) rozhodli pre karosársku verziu hatchback. Verzia Fastback N putovala do rúk 30 majiteľov (27 %). Cenovo dostupnejší malý hothatch i20 N si v minulom roku prevzalo 54 zákazníkov. Crossover Kona N si na konto pripísal 7 registrácií.

Posledné kusy na sklade

Nová generácia modelu Kona už najostrejšiu N verziu neponúkne. Bude dostupná len vo výbavovom stupni N Line s benzínovým motorom 1,6 T-GDi a výkonom 146 kW (198 k), pričom na výber bude buď s pohonom prednej nápravy alebo pohonom všetkých kolies. Hyundai potvrdil, že výroba modelov i20 N a i30 N pre európske trhy v roku 2024 skončí. Slovenské zastúpenie značky Hyundai však jedným dychom dodáva, že pre slovenských fanúšikov týchto vozidiel zabezpečil ich poslednú várku. Na sklad predajcov Hyundai už dorazili posledné dve desiatky kusov i20 N. Zhruba rovnaký počet modelu i30 N bude vyrobený a do predaja postupne uvoľnený v najbližších týždňoch.

Hyundai Kona N Line. Foto: Hyundai
Štafetový kolík preberie IONIQ 5 N

Divízia N ukončením predaja benzínových modelov v Európe vstupuje do novej éry, ktorú zosobňuje očakávaná novinka IONIQ 5 N. Prvé elektrické N-ko disponuje pohonom 4×4, brutálnym výkonom až 478 kW (650 k), zrýchlením z 0 na 100 km/h za 3,4 sekundy a maximálnou rýchlosťou 260 km/h. „IONIQ 5 N je vozidlom, ktoré nanovo definuje to, čo modely N robí takými obľúbenými. Je šoférsky veľmi zábavné, ponúka fantastický zážitok pri jazde na okruhu a bez problémov zvládne aj úlohu športového auta na každodenné použitie,“ hovorí o očakávanej novinke Marek Kopča, marketingový a PR riaditeľ Hyundai Slovensko.

Hyundai IONIQ 5 N. Foto: Hyundai

IONIQ 5 N je na Slovensku v predpredaji od konca novembra 2023. Prvé kusy do predajní dorazia v apríli. Cena IONIQ 5 N vo výbave N Performance začína na sume 75 490 €, čo je o 100 eur menej ako v prípade Kie EV6 GT. V Hyundai si uvedomujú, že v prípade novinky musia hľadať novú skupinu zákazníkov, pretože ide o dvojnásobok sumy, na ktorú boli doteraz zvyknutí zákazníci z radu divízie N. Kórejská automobilka preto pripravuje aj model pre ľudí, ktorí dostali divíziu N na výslnie. Albert Biermann, technický poradca značky Hyundai v Európe, v jednom z rozhovorov potvrdil, že automobilka pracuje na menšom a hlavne cenovo dostupnejšom elektrickom N-ku. Jeho príchod sa však neočakáva skôr ako o tri roky. Prednosť pred ním ešte dostane Hyundai IONIQ 6 N, ktorý by mal doraziť v priebehu roka 2025.

Hyundai N I Story of Rolling Lab - The Future of High Performance

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJHyundai
Predchádzajúci článokPolícia zverejnila video zo smrteľnej zrážky kamionistu deň po nehode
Nasledujúci článokModernizované Škody Scala a Kamiq sa už vyrábajú