Domov News Chystá sa BMW Art Car #20

Chystá sa BMW Art Car #20

Foto: BMW

Vôbec prvé BMW Art Car, ktoré bolo vystavené na Slovensku, je od Andyho Warhola a malo poradové číslo #4. Odvtedy ubehlo pomerne dosť času a v príprave je už dvadsiate BMW Art Car v podobe BMW M Hybrid V8. Svetová premiéra umeleckej verzie #20 bude v máji 2024 v Centre Pompidou v Paríži a v júni bude pretekať na okruhu v Le Mans.

Julie Mehretu predstavuje svoje prvé dizajnové štúdie pre 20. vozidlo BMW Art Car. Pri tomto projekte medzinárodne uznávaná umelkyňa spája svoju umeleckú tvorbu s osobným nadšením pre automobilový dizajn a rýchlosť. Dynamiku pretavuje do formy a jeden zo svojich monumentálnych motívov z dvojrozmernej obrazovej roviny aplikuje na trojrozmerný priemyselne navrhnutý objekt. V priebehu tohto tvorivého procesu sa prototyp pretekárskeho automobilu BMW M Hybrid V8 stáva plátnom mnohovrstvového umenia autorky a ďalším prírastkom do legendárnej kolekcie. V poradí 20. BMW Art Car oslávi svoju oficiálnu svetovú premiéru 21. mája 2024 v Centre Pompidou v Paríži a o niekoľko týždňov neskôr – 15. a 16. júna 2024 – sa zúčastní pretekov „24 hodín Le Mans“.

Foto: BMW
3D mapping v praxi

Pri návrhu BMW Art Car využíva Julie Mehretu farebný a tvarový slovník existujúcej veľkoformátovej maľby z novšej série prác: zastreté fotografie, bodkované mriežky, neónové farby v spreji a Mehretuovej ikonické grafické značky dávajú jej návrhu abstraktnú vizuálnu podobu. Výsledný obrazový motív prenáša ako fotografiu s vysokým rozlíšením na obrysy vozidla pomocou techniky 3D mapovania.

Foto: BMW
Podľa noriem FIA

V súlade s predpismi FIA môže byť 3D verzia umeleckého diela aplikovaná na BMW M Hybrid V8 len pomocou fólie. Julie Mehretu preto na návrhu úzko spolupracuje s nemeckým tímom Race Spirit pod vedením Manuela Eberla a Gertraud Brenningerovej. Race Spirit sa už podieľal na realizácii dizajnu, ktorý vytvoril Jeff Koons pre 17. BMW Art Car.

Foto: BMW
Prepojenie dvoch svetov

V súlade s dlhoročnou tradíciou zbierky BMW Art Car Collection sa tento automobil prvýkrát predstaví 21. mája v medzinárodne uznávanom múzeu. Rovnako ako v prípade svetových premiér BMW Art Cars od Roya Lichtensteina (1977) a Jeffa Koonsa (2010) sa odhalenie uskutoční v Centre Pompidou v Paríži. V tom istom týždni bude umelecké dielo súčasťou programu Concorso d’Eleganza vo Villa d’Este v Cernobbiu (24. – 26. mája).

Úzke prepojenie umenia a motoristického športu je neoddeliteľnou súčasťou histórie zbierky BMW Art Car Collection. Prvé BMW Art Car, ktoré navrhol Alexander Calder v roku 1975, malo svoju dynamickú premiéru na okruhu Circuit de la Sarthe v Le Mans. Tak aj 20. BMW Art Car bude súťažiť v Le Mans a to so štartovným číslom 20 v dňoch 15. až 16. júna 2024. Budú ho riadiť továrenskí jazdci BMW Sheldon van der Linde (RSA), Robin Frijns (NED) a René Rast (GER). Umelkyňa tiež navrhne aj pretekárske kombinézy pre členov posádky. Po Le Mans sa vozidlo stane exponátom, ktorý bude predstavený verejnosti v múzeách a na umeleckých platformách po celom svete.

Foto: BMW

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS BMW
Predchádzajúci článokTEST Kia ceed Sport – kompakt so super výbavou, chýba len…
Nasledujúci článokApokalypsa na cestách? Ulice slovenských miest zaplnia tisíce traktorov