Domov News Musk opäť perlil: Tesla z 0 na 100 km/h za menej ako...

Musk opäť perlil: Tesla z 0 na 100 km/h za menej ako sekundu

Foto: Tesla

Elon Musk bol znova aktívny na svojej sociálnej sieti X a prezradil niekoľko nových detailov o pripravovanom projekte Tesla Roadster. Nezaobišlo sa to bez ohurujúcich informácií – podľa neho má nový elektromobil dokázať zrýchliť z 0 na 100 km/h za menej ako sekundu.

Muskove slová treba brať s obrovskou rezervou. Už v prípade elektromobilu Tesla Cybertruck bola motoristická verejnosť masírovaná úplne inými parametrami a schopnosťami než s akými prišlo produkčné prevedenie. Napríklad počas prezentácie v roku 2019 tvrdil, že Cybertruck bude mať dojazd okolo 800 kilometrov. Skutočnosť je zatiaľ taká, že najslabšia špecifikácia modelu Cybertruck zvládne na jedno nabitie prejsť 400 kilometrov, stredná 550 kilometrov a najvýkonnejšia Cyberbeast prejde na jedno nabitie 515 kilometrov. Ak počítame s predpokladanou spotrebou 25 kWh/100 km, vozidlo by musela mať kapacitu batérii minimálne na úrovni 200 kWh, pričom len samotná batéria by za súčasných technológii vážila približne 2 tony.

Musk v roku 2019 tvrdil aj to, že základná cena Cybertrucku bude na úrovni 40-tisíc dolárov. Základný model však začína na 60 990 dolároch. Výkonnejší model bude stáť zhruba 80 tisíc dolárov a model Cyberbeast stojí okolo 100 tisíc dolárov. Aké vyhlásenia urobil v prípade modelu Tesla Roadster?

Tesla Roadster
Foto: Tesla
Abnormálne zrýchlenie a dojazd 1000 km

Roadster je vôbec prvým automobilom značky Tesla. V roku 2017 bola predstavený koncept jeho druhej generácie. Ani po vyše šiestich rokoch teda nepoznáme sériové prevedenie, no na dobré sa vraj čaká. Nová generácia má spôsobiť doslova revolúciu v automobilovom priemysle. Musk oznámil, že dizajn automobilu bol dokončený a verejnosť bude mať možnosť vidieť produkčný model koncom tohto roka. Cieľom je pritom zahájiť výrobu a dodávky vozidiel zákazníkom v priebehu roka 2025.

Pôvodne sa tvrdilo, že Roadster zrýchli z 0 na 96 km/h za 1,9 sekundy, z 0 na 160 km/h vyšprintuje za 4,2 sekundy a disciplínu 0-400 metrov pokorí s časom 8,8 sekundy. Maximálna rýchlosť má byť vyše 400 km/h a jedno nabitie batérie by malo vystačiť na vzdialenosť až 1000 km. Parametre na štvorsedadlový elektromobil so sklápateľnou strechou doslova nepredstaviteľné.

Foto: Tesla
Kozmická technológia

Pýtate sa, ako toto všetko chce Musk dosiahnuť? Jedným zo spôsobov je implementácia niekoľkých malých raketových motorov usporiadaných okolo auta. Raketové motory vyvíjané v rámci projekt SpaceX by podstatným spôsobom vylepšovali zrýchlenie, brzdenie aj zatáčanie. Ešte v máji 2021 Musk napísal, že Roadster bude schopný zrýchli z 0 na 100 km/h za 1,1 sekundy. Najnovšie Elon Musk napísal, že realitou sa stane pokorenie sekundovej hranice.

Tesla Roadster
Foto: Tesla
Konkurencia pre McMurtry

Aktuálne najrýchlejšie akcelerujúce vozidlo na svete, McMurtry Speirling, to zvládne za 1,4 sekundy. O 2 desatinky neskôr už letí rýchlosťou 160 km/h. Toto vozidlo s rozmermi 3,4 x 1,5 x 1 meter tvorí extrémne ľahký karbónový monokok, pod ktorých sú ukryté dva elektromotory roztáčajúce výhradné zadné kolesá. Energia sa uchováva v 60 kWh akumulátore. Speirling však nedostane homologizáciu na verejné cesty. Jazdiť bude môcť len na okruhoch.  Potrebný extrémny prítlak mu vytvárajú dva vetráky ukryté v zadnej časti auta. Dokážu sa roztočiť až na 19 tisíc otáčok za minútu a vygenerovať prítlak 2 000 kg, čo je viac než dvojnásobok súčasných monopostov F1. V zákrute tak dokáže vyvinúť preťaženie až 3 G a pri prejazde zákrutami je v priemere o 8 km/h rýchlejší ako F1. Toto auto za milión eur by malo byť uvedené na trh taktiež v roku 2025. Ale naspäť k Tesle.

Tesla Roadster
Foto: Tesla
Bude vedieť lietať?

Pred odhalením koncom roka 2024 bude Tesla prijímať rezervácie za 50-tisíc dolárov. Komunikovaná cena za Roadster je zatiaľ okolo 200 až 250-tisíc dolárov. Brutálne zrýchlenie však nie je všetko. Tesla Roadster by mala vedieť lietať, a to aspoň na niekoľko sekúnd alebo minút, do výšky najviac 2 metre nad zemou. Či sú vyhlásenie Elona Muska príliš ambiciózne alebo sa mu ich podarí všetky splniť a preniesť aj do sériového produktu, ukáže až čas. Koniec roka zase nie je až tak ďaleko.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.6 / 5. Počet hodnotení 8

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJX - Elon Musk
Predchádzajúci článokHybrid od McLarenu vyráža dych, je pozoruhodne ľahký
Nasledujúci článokVedia, ako to chlapom okoreniť. Postavia auto s “vibrátorom”