Domov News Zrušia polovicu modelového portfólia, ostanú im len SUV

Zrušia polovicu modelového portfólia, ostanú im len SUV

Foto: Jaguar

Automobilka sa dôkladne pripravuje na reštart, ktorý je naplánovaný na rok 2025. Pohon nových modelov však budú obstarávať výhradne elektromotory.

Magazín Road & Track prišiel s informáciou, podľa ktorej značka Jaguar v júni tohto roka ukončí výrobu modelov XE, XF a F-Type. Ide o manažérske limuzíny strednej (XE) a vyššej triedy (XF) a športové kupé/kabrio (F-Type). Závod Castle Bromwich v Birminghame, kde tieto automobily v súčasnosti vznikajú, sa totiž pripravuje na výrobu panelov karosérie pre úplne nový rad vozidiel. Ofenzívu nových modelov spustí Jaguar v roku 2025. Skončenie výroby spomenutých modelov teda znamená, že v portfóliu britskej automobilky zostanú iba SUV-čka – E-Pace, F-Pace a elektrický I-Pace.

logo Jaguar
Foto: Jaguar

Pre Road & Track to potvrdil generálny riaditeľ Jaguaru pre Severnú Ameriku Joe Eberhardt. Ten povedal, že “väčšina našich produktov sa prestane vyrábať v júni, ale budú v predaji oveľa dlhšie”. V preklade to znamená, že XE, XF a F-Type bude možné kúpiť aj neskôr ako v júni, akurát zákazníci si budú musieť vybrať predvolenú konfiguráciu. “Máme výrobný plán, ktorý nám umožní nepretržite dodávať vozidlá, kým neprídu nové modely. Snažíme sa to nastaviť tak, aby sme mali dostatok objemu súčasných vozidiel do času, kým uvedieme na trh naše nové produkty,” dodal Eberhardt.

Ako uvádza britský Autocar, závod Castle Bromwich prevzala spoločnosť Jaguar Cars v roku 1977. Historicky sa tu vyrábali modely ako napríklad XK, XJ alebo S-Type. Pred prevzatím spoločnosťou Jaguar Cars sa tu vyrábali lietadlá Spitfire a bombardéry Lancaster.

Jaguar F-Type
Foto: Jaguar
Do útoku vyrazí ako prvé štvormiestne GT

Prvým novým modelom z dielne Jaguaru bude v roku 2025 elektrické štvormiestne GT v štýle Porsche Taycan. Očakáva sa, že bude mať výkon okolo 600 koní. V roku 2026 Jaguar uvedenie na trh konkurenciu pre Bentley Bentayga – luxusné elektrické SUV. A napokon v roku 2027 by mal prísť luxusný sedan. Jaguar už dávnejšie avizoval, že má ambíciu stavať výnimočnejšie a luxusnejšie vozidlá. Kým doteraz bol medzi Európanmi chápaný ako konkurent mníchovského BMW, nové produkty budú podstatne exkluzívnejšie a budú cieliť na klientelu Bentley. Všetky nové vozidlá budú postavené na novej platforme JEA. Štvormiestne GT značky Jaguar sa bude vyrábať v meste Solihull, ktoré je od Castle Bromwich vzdialené asi 20 km.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 3.3 / 5. Počet hodnotení 11

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článok10 krokov ako správne pripraviť motocykel na novú sezónu
Nasledujúci článokAutomobiloví giganti rozbiehajú sériovú výrobu palivových článkov