Domov News Zvíťazil zdravý rozum? Euro NCAP mení pravidlá

Zvíťazil zdravý rozum? Euro NCAP mení pravidlá

Foto: Euro NCAP

Zdravý rozum zvíťazil. Toto rozhodnutie týkajúce sa bezpečnosti by sme mali všetci oceniť. Bezpečnosť vozidiel už dlhodobo vyhodnocuje organizácia Euro NCAP. Počet hviezdičiek v testoch častokrát rozhoduje o všeobecnej povesti automobilu, minimálne čo sa týka bezpečnosti.

Takmer všetky automobilky sa snažia získať 5 hviezdičiek v testoch bezpečnosti, ktoré organizuje organizácia Euro NCAP. Od januára 2026 sa však pravidlá zmenia. Stalo sa pravidlom, že vo väčšine prípadov nám tieto zmeny nerobia radosť. Tu však ide o výnimku potvrdzujúcu pravidlo.

nárazový test Euro NCAP
Foto: Euro NCAP
Tablety na kolesách?

Plný počet hviezdičiek v testoch bezpečnosti častokrát pozostáva aj z nekonečného radu otravných asistenčných systémov, ktoré nie vždy dosiahnu požadovaný efekt. Novinka, ktorá sa týka zmien pravidiel hodnotenia, by mala potešiť každého bežného motoristu. Podľa nových pravidiel, ktoré vstúpia do platnosti od roku 2026, hrozí automobilkám strata hviezdičiek za istých podmienok. Ak sa totiž nebudú dať niektoré základné funkcie ovládať štandardnými tlačidlami, ale iba displejom, automobilke hrozí znížená známka.

Ak teda tiež nefandíte novým „tabletom na kolesách“, po roku 2026 by mohla nastať zmena. V úplne prvej fáze si Euro NCAP žiada ovládanie tlačidlami či páčkami pre smerovky, klaksón, výstražné svetlá, stierač čelného skla a núdzové volanie. Dnešný trend takzvanej digitalizácie interiéru po svojom uchopili viaceré značky. Medzi ne patrí napríklad aj Mercedes-Benz či Volvo. Ak by sme sa pozreli na značky z bežného spektra, treba spomenúť značky z koncernu VW Group.

nárazový test Euro NCAP
Foto: Euro NCAP
Marketing či zdravý rozum

Na trhu nájdeme aj také značky, ktoré sa neboja ukázať veľké displeje, ale na ovládanie základných funkcii zostávajú verné tlačidlám. Sem patria napríklad Kia, Hyundai či Toyota. V oficiálnom vyhlásení Euro NCAP sa hovorí aj o nadužívaní dotykových displejov. Ide o problém celého automobilového priemyslu a fenomén, ktorý výrazne zvyšuje riziko dopravných nehôd a narúša sústredenosť vodiča.

A aj vďaka novým pravidlám od roku 2026, dúfajme, dôjde k náprave. Inak automobilky riskujú znížené hodnotenie a to predsa nikto z nich riskovať nechce. Organizácia nemá žiadnu legislatívnu páku na donútenie automobiliek nasledovať nové pravidlá. Spoliehajú sa však na fakt, že žiadna z nich nechce riskovať znížené hodnotenie bezpečnosti ich modelov iba kvôli zopár tlačidlám. Päť hviezdičiek v Euro NCAP slúži ako skvelý nástroj marketingu. A marketing má v dnešnom svete neodmysliteľne dôležitú rolu.

Foto: Euro NCAP

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJEuro NCAP
Predchádzajúci článokPrvý skutočný elektrický hothatch dorazil na Slovensko
Nasledujúci článokVolkswagen ID.3 GTX – zrodila sa legenda podobná Golfu GTI?