Domov Elektromobilita VW ID.7 GTX Tourer: najvýkonnejšie kombi značky

VW ID.7 GTX Tourer: najvýkonnejšie kombi značky

Foto: Volkswagen

Volkswagen má nového kráľa triedy kombíkov. Je ním ID.7 GTX Tourer, ktoré je výkonnejšie aj ako Golf R Variant.

Doba elektrická pomaly prichádza aj do Volkswagenu, ktorý postupne rozširuje portfólio svojich elektrických modelov. Najnovším prírastkom je VW ID.7 GTX Tourer, ktorý sa stal najvýkonnejším kombi značky v histórii.

Modely GTX sa stali ekvivalentom verzii GTI či R, ktoré boli dlhé roky vrcholom ponuky nemeckej automobilky. Varianty s konvenčným pohonom však pomaly nahrádzajú elektromobily a tradičné športové označenia zase verzie GTX. Po ID.4 a ID.5 tak s týmto prívlastok prichádza už aj ID.3 a ID.7 Tourer.

Foto: Volkswagen
Vyšší výkon ako Arteon R

Rovnako ako jeho menší súrodenci produktového radu ID aj elektrický nástupca Passatu vo verzii GTX disponuje dvojicou elektromotorov, ktoré poháňajú všetky kolesá. Zadný elektromotor produkuje výkon 210 kW (286 k), predný 80 kW (109 k), pričom systémový výkon novinky dosahuje 250 kW (340 k). Tým teda prekonáva aj Arteon R Shooting Brake a Golf R Variant, ktoré majú zhodne po 235 kW, teda 320 koní. Hodnoty maximálneho krútiaceho momentu či zrýchlenia VW zatiaľ neuvádza.

Elektrickej novinke dodáva šťavu batéria s kapacitou 86 kWh, ktorá umožňuje DC nabíjanie s výkonom až 200 kW. Z 10 na 80 percent by sa tak mala nabiť za približne 30 minút. Podľa normy WLTP by mala batéria ponúknuť dojazd zhruba 625 km.

Foto: Volkswagen

„ID.7 GTX Tourer otvára cestu novému typu športovej mobility tým, že spája priestrannosť veľkého kombi s výkonom športového vozidla. Fascinujúci je pritom okamžitý úder, s ktorým elektromotory poskytujú maximálny výkon a krútiaci moment v zlomkoch sekundy,“ povedal na margo novinky Kai Grünitz, člen predstavenstva značky Volkswagen zodpovedného za vývoj.

Športový interiér

Dizajn exteriéru sa od konvenčného modelu nelíši zásadným spôsobom. O tom, že ide o ostrejšiu verziu GTX dávajú vedieť predovšetkým mierne upravené nárazníky, čierne doplnky a špeciálne 20-palcové disky kolies z ľahkých zliatin Skagen. Za príplatok sú však k dispozícii aj 21-palcové kolesá. V interiéri nájdeme prvky ako individualizované sedadlá s perforovaným nápisom GTX v operadlách, červené lemovanie sedadiel, červené prešívanie na prístrojovej doske a obložení dverí, ako aj multifunkčný volant špecifický pre modely GTX. Batožinový priestor s objemom až 1 714 litrov je rovnako veľký ako v prípade základných variantov.

Foto: Volkswagen

Cenu VW ID.7 GTX Tourer ako aj dátum vstupu na trh zatiaľ nepoznáme. O pár týždňov by však mala byť svetová premiéra aj karosárskej verzie liftback. Snáď nám vtedy Volkswagen prezradí viac.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 2

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJVolkswagen
Predchádzajúci článokČínsky Ford Bronco s interiérom z Géčka prekvapí cenou
Nasledujúci článokTOP 5 hybridov s cenou do 25-tisíc eur