Domov News Na bývalom vojenskom letisku učia, ako prežiť ozbrojený útok

Na bývalom vojenskom letisku učia, ako prežiť ozbrojený útok

Foto: BMW

Automobilka BMW už viac ako štyri desaťročia tvorí štandardy vo vývoji a výrobe špeciálnych ochranných vozidiel. Profesionálni vodiči potrebujú špeciálne znalosti a zručnosti, aby dokázali plne využiť potenciál týchto obrnených vozidiel vybavených špeciálnymi funkciami dôležitými pre zaistenie bezpečnosti v každodennej prevádzke.

Tieto zručnosti získajú v kurzoch BMW Security Vehicle Trainings. Vďaka súčasnému portfóliu špeciálnych ochranných vozidiel a intenzívnym školeniam ich vodičov pod vedením skúsených inštruktorov vytvorila automobilka BMW ucelenú ponuku bezpečnostných produktov. Tréningové programy sú určené profesionálnym vodičom, ktorí chcú zlepšiť svoje zručnosti v ovládaní špeciálnych obrnených vozidiel, aby boli dobre pripravení na extrémne situácie. Ideálne prostredie im na to poskytuje školiace stredisko v Groß Dölln pri Berlíne, ktoré je jedno z najrenomovanejších európskych testovacích a overovacích centier bezpečnosti vozidiel. Bývalé vojenské letisko, na ktorom svoje záchranné zložky cvičia aj štátne inštitúcie, prešlo v roku 2002 prestavbou na najmodernejšie centrum výučby vodičov a teraz predstavuje dokonalé miesto na teoretickú výučbu a praktický výcvik ovládania obrnených vozidiel BMW.

BMW Security Vehicle Training
Foto: BMW
Bezpečná jazda v nebezpečných situáciách

Dvojstupňový kurz BMW Security Vehicle Training vznikol pre účastníkov, ktorí ako profesionálni vodiči zodpovedajú za bezpečnosť svojich pasažierov. Inštruktori BMW vyučujú základy fyziky a techniky jazdy a zároveň aj taktické zručnosti, ktoré vodičom pomôžu bezpečne a suverénne reagovať v extrémnych situáciách. Pod vedením inštruktorov sa učia overovať a zdokonaľovať svoje vodičské schopnosti v realistických prípadoch, a to aj v náročných podmienkach – napríklad pri únikových situáciách. Intenzívnu a individuálnu výučbu zaručuje maximálny počet ôsmich účastníkov v skupine a dvoch pasažierov vo vozidle.

Dvojdňový základný výcvikový kurz sa zameriava na základné techniky riadenia špeciálnych obrnených vozidiel. Tieto vozidlá majú vzhľadom na svoje pancierovanie a s ním spojené vyššie hmotnosti špecifické jazdné vlastnosti, ktoré treba pri ich riadení zohľadniť. Súčasťou prvého dňa školenia sú rôzne vodičské disciplíny, vrátane núdzového brzdenia a vyhýbacích manévrov, ako aj výcvik v tme. Nočný výcvikový program zahŕňa brzdenie a vyhýbacie manévre na slalomovej trati so striedaním diaľkových, stretávacích a obrysových svetiel. Pre simuláciu schopnosti orientácie a reakcie na podmienky ohrozenia na neznámej trase sa účastníci na neprehľadnej lesnej ceste stretávajú aj s výbuchmi.

BMW Security Vehicle Training
Foto: BMW

Druhý deň tvorí súčasť výukového programu okrem zvládania vysokej rýchlosti a vyhýbacích manévrov v zákrutách aj scenár reálneho ohrozenia so simulovaným útokom na vozidlo. J-otočka predstavuje účinný únikový manéver, ktorý spočíva v otočení vozidla z cúvania na jazdu vpred bez straty rýchlosti s cieľom uniknúť nebezpečnej situácii v protismere. Medzi ďalšie kľúčové súčasti základného modulu patrí predvídavá jazda a schopnosť udržať si dokonalý prehľad aj v stresových situáciách.

Sebavedomé riadenie v extrémnych situáciách

Na základný dvojdňový kurz nadväzuje BMW Security Vehicle Training Level 2, ktorý dopĺňa a prehlbuje získané zručnosti. Trojdňový kurz pre pokročilých zahŕňa aj extrémne situácie, ako sú únikové manévre pod paľbou a nácvik jazdy v kontakte s iným vozidlom. Pyrotechnické efekty, nočné prepady a simulovanie havárií so značným poškodením karosérie preveria aj psychickú odolnosť účastníkov výcviku. Zároveň sa učia, ako ovládať obrnené vozidlo v extrémnych podmienkach pri rýchlych jazdách na závodnom okruhu. BMW Security Vehicle Training poskytuje profesionálnym vodičom všetky zručnosti, ktoré potrebujú, aby splnili najvyššie bezpečnostné požiadavky a poskytli svojim posádkam vysokú mieru ochrany.

BMW Security Vehicle Training
Foto: BMW

Výukové osnovy dopĺňa aj terénny výcvik s vozidlom BMW X5 Protection VR6. Účastníci výcviku musia so špeciálnym obrneným vozidlom, ktoré je vďaka pancierovaniu približne o tonu ťažšie ako jeho základný model, prekonávať rôzne stúpania a jazdiť v náklone pod uhlom tesne pred prevrátením. Okrem toho sa nacvičujú prejazdy piesku a manévre s využitím uzávierok diferenciálov, keď sa v nerovnom teréne dotýkajú zeme iba dve kolesá.

BMW Protection Core

Spoločne s BMW radu 7 Protection a BMW X5 Protection VR6 je účastníkom školenia k dispozícii celá aktuálna ponuka špeciálnych ochranných vozidiel BMW. Súčasť celosvetovo jedinečnej koncepcie ochrany tvorí jadro BMW Protection Core, s ktorým konštruktéri počítali už pri vývoji bežného BMW radu 7. Tvorí samonosnú ochrannú bunku z pancierovej ocele, ktorú dopĺňajú obrnené dvere, pancier podvozka a bezpečnostné presklenie. Modely BMW radu 7 Protection a BMW i7 Protection patria podľa medzinárodne uznávaných oficiálnych skúšobných kritérií Asociácie skúšobní materiálov a konštrukcií odolných proti útoku (VPAM) do triedy odolnosti VR9. Sklo dokonca spĺňa požiadavky najvyššej triedy odolnosti pre civilné vozidlá so špeciálnou ochranou, VPAM 10. Na želanie je nové BMW radu 7 Protection k dispozícii aj s čiastočnou ochranou vo vymedzených oblastiach karosérie proti strelivu VPAM 10.

Foto: BMW

Špeciálny podvozok daných modelov je presne prispôsobený zvýšenej hmotnosti vozidla a aj v nebezpečných situáciách zaisťuje vysokú agilitu a vynikajúce jazdné vlastnosti. Medzi štandardné prvky výbavy patria integrované aktívne riadenie a 20-palcové disky kolies z ľahkej zliatiny s pneumatikami PAX, ktoré umožňujú pokračovať v jazde aj v prípade úplnej straty tlaku vzduchu. Špeciálne modely Protection sa od štandardného BMW radu 7 s M športovým paketom líšia len niekoľkými detailmi. BMW radu 7 Protection poháňa motor V8 s výkonom 390 kW (530 k). BMW i7 Protection je prvý certifikovaný obrnený sedan na svete s čisto elektrickým pohonom. Jeho dva elektromotory generujú celkový výkon až 400 kW (544 k).

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 5 / 5. Počet hodnotení 1

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJTS BMW
Predchádzajúci článokTestovali sme Peugeot za 70 000 € s technikou pretekárskeho auta
Nasledujúci článokDacia Duster vstupuje do predaja, poznáme ceny