Elektromobilita je budúcnosť, či sa nám to páči, alebo nie. Spočiatku mala monopol na trhu Tesla, no konkurenti pribúdajú ako huby po daždi. Jedným z najväčších konkurentov americkej automobilky môže byť aj derivácia Volva. Polestar 2 útočí na Teslu model 3 a sľubuje použiteľné parametre.

Okrem rozmachu elektromobility sa v súčasnosti v automobilovom svete rozvíja aj ďalší fenomén. Oddelenie športových divízií od materských automobiliek a vytvorenie novej automobilky. Jedným z prvých priekopníkov bol Citroen a divízia DS, pokračovalo Volvo a Polestar a nedávno sa k nim pripojil aj SEAT a Cupra. Volvo to s Polestarom myslí vážne a odhalilo nové informácie o pripravovanom Polestar 2.

Prvý predstavený model novej automobilky s príznačným názvom Polestar 1 sľubuje výkon 592 koní za cenu približne 155-tisíc eur. Polestar 2 bude o čosi “civilizovanejší” a hlavne lacnejší. Hoci oficiálne predstavený bude až na autosalóne v Ženeve v roku 2019, Polestar pustilo do sveta niekoľko zaujímavých informácií.

4-dverový sedan by mal štartovať na cene 40-tisíc eur a v plnej výbave by nemal stáť viac ako 60-tisíc eur. Polestar sa netají tým, že tento model mieri najmä proti Tesle model 3.

Kým Polestar 1 má byť plug-in hybrid, Polestar 2 a všetky nasledujúce modely značky už majú jazdiť výlučne na elektriku. Okrem toho bude Polestar 2 na rozdiel od Polestar 1 k dispozícii aj na trhoch, kde sa jazdí “po opačnej strane”. 

Konkurent Tesly bude stáť na platforme CMA, ktorú vyvinulo Volvo. Automobilka sľubuje dojazd na úrovni 500 km. “Netvrdíme, že Polestar 2 má byť Tesla Killer. S Teslou chceme bojovať o zákazníkov na rovnakom trhu. Produkciu začneme niekedy začiatkom roka 2020,” povedal Thomas Ingenlath,výkonný riaditeľ Polestar.

Pre porovnanie, Tesla model 3 ponúka dojazd v základnej verzii 345 km a vo verzii s predĺženým dojazdom necelých 500 km. Trochu kuriózne je možné ju zakúpiť na portáli alza.sk, kde sa základná verzia ponúka za 42-tisíc eur a verzia s predĺženým dojazdom stojí 53-tisíc eur.

 

Polestar 1

Čo u Polestar dostanete, ak na stôl vyložíte 155-tisíc eur? Hybridné kupé s monštruóznym výkonom takmer 600 koní, ktoré len tak na ceste nestretnete. Krásne coupé poháňa dvojlitrový štvorvalcový zážihový motor, ktorý posiela výkon 338 koní na prednú nápravu. Elektrický štartér/generátor poskytne ďalších 40 koní a elektromotory dodatočných 215 koní. Zaujímavejší je však krútiaci moment: rovných tisíc Nm! Vďaka týmto parametrom by Polestar 1 mal vyšprintovať na stovku za menej ako 4 sekundy. Bonusom je elektrický dojazd na úrovni približne 150 kilometrov.

Zdroje: Caradvice | Autoexpressstartstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokŠéf Lexusu: Elektromobily nie sú dostatočne ekologické. Ich čas ešte nenadišiel
Nasledujúci článokFuturistický 720-koňový Nissan GT-R50 pôjde do produkcie! Má to však háčik…