Domov News McLaren Senna 001 má svojho hrdého majiteľa

McLaren Senna 001 má svojho hrdého majiteľa

McLaren Senna

Supervýkonný počin automobilky z Wokingu – McLaren Senna, bol oficiálne doručený svojmu majiteľovi. Jedná sa tak o prvý kus, ktorý má svojho právoplatného majiteľa.

McLaren Senna je spomienkou na pilota F1 Ayrtona Sennu, ktorý v monoposte automobilky vybojoval tri tituly majstra sveta v rokoch 1988, 1990 a 1991. Automobil, ktorý mal továrne číslo P15, bol teda pomenovaný po tomto brazílskom pilotovi. Samotný automobil bol odhalený10. decembra 2017. Pod kapotou tróni 4,0-litrový vidlicový osemvalec doplnený o dvojicu turbodúchadiel s výkonom 589 kW (800 koní) a maximálnym krútiacim momentom 800 Nm. Motor je spriahnutý so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Senna sa svojím tvarom skôr hodí na okruh a zdolávanie rekordov, no má aj cestnú homologizáciu.

Každý jeden model Sennu bude originálny, o čom nás presviedča aj tento prvý model. Postarala sa oň individuálna sekcia McLaren Special Operations (MSO). Iba samotné lakovanie farby Aurora Blue si vyžiadalo dva týždne príprav v dvojici a následne na to 600 odpracovaných hodín. Kolesá sú vo farbe Volcano, strmene sú v modrej farbe Burton.

Na kapote sa nachádza okruh Interlagos v Brazílii a cieľová rovinka trate je pretínaná logom automobilky. Na vnútornej strane dverí nájdeme podpis Ayrtona Sennu. Celý interiér je odetý do čiernej Alcantary, ktorá je poprešívaná takzvanou „diamantovou“ niťou. Na plynovom pedáli sa nachádzajú ročníky, v ktorých sa Sennovi podarilo vybojovať majstrovské tituly. Karbónové doplnky sú v tmavo-červenom sfarbení. Na opierkach hlavy, či po stranách zadného krídla sú viditeľné logá s písmenom „S“.

Hrdým majiteľom opisovaného auta je britský zberateľ automobilov a podnikateľ David Kyte. Predanie bolo veľkolepé a Senna s poradovým číslom 001 bol novému majiteľovi predaný na zvláštnej oficiálnej ceremónii priamo v továrni vo Wokingu a priamo z rúk generálneho riaditeľa značky McLaren Automotive, Mika Flewitta. Neskôr na to vyrazili na 1 400 kilometrov dlhú cestou s ďalšou päticou vozidiel. Cieľom tohto dlhého tripu je okruh Paula Ricarda na juhu Francúzska, neďaleko prístavného mesta Marseille. Konvoj bol doplnený o modely 720S a novinku 600LT, ktoré boli šoférované Brunom Sennom, synovcom trojnásobného majstra sveta, bývalým pilotom F1 Jensom Ludmannom a šéfom McLarenu Ultimate Series Andym Palmerom.

„Rozhodol som sa pre kúpu McLarenu Senna hneď, ako som sa dozvedel, že McLaren vyvíja nový hyperšport. Bolo to dávno pred tým, než definitívne uviedli jeho meno. Keď som v ňom opúšťal Woking, bolo to vôbec prvýkrát, čo som ho šoféroval. Teraz, po prejdení 1 400 km som veľmi rád, že ako niekoho, kto ocení šoférske skúsenosti za rozhodujúci faktor pre radosť z jazdy, Senna prekonal moje očakávania,“ povedal Kyte. Automobil dostal registračnú značku MS05 ENA.

K vyjadreniu sa dostal aj Mike Flewitt po predaní kľúčov, ktorý povedal: „Predanie kľúčov prvému zákazníkovi, ktorému sme McLaren Senna stavali, bolo pre mňa obrovskou poctou a zároveň veľkým míľnikom pre nás ako spoločnosť. David Kyte je dlhoročným fanúšikom a nadšencom pre značku. Mali sme spolu množstvo telefonátov ohľadom auta, ktoré teraz dostal. Som presvedčený o tom, že McLaren Senna je v každom ohľade úžasný a individuálny vzhľad, ktorý David zadal MSO posúva Sennu 001 na inú úroveň.“

Zdroje: McLaren | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

ZDROJmotor1.com
Predchádzajúci článokLegendárny Volkswagen Beetle už na automobilovom trhu neuvidíme
Nasledujúci článokTEST Mercedes-Benz A200: motor s prívlastkom vysávač?