Nikomu z vás určite neunikli diagonálne rastúce ceny palív na čerpacích staniciach, ktoré dávame do svojich štvorkolesových či dvojkolesových miláčikov. Kedy ale nastane zvrat a palivá zlacnejú? Natrvalo asi už nikdy…

V roku 2018 sa suma za 1 liter benzínu naozaj zvýšila. Aj keď sme možno zvyknutí na rastúce ceny benzínu, ktoré sú aktuálne na hranici 1,50 €, nafta bola vždy o poznanie lacnejšia. Tento rok sa však ani tá nevyhla zvyšovaniu, a tak za benzínom zaostáva len o pár centov. Ale! S pribúdajúcimi informáciami o tom, že sa vo svete našli nečakané zásoby ropy, by palivá mali byť lacnejšie. Organizácia krajín vyvážajúcich ropu zvýšila svoju výrobu o 430 000 barelov na 33 miliónov barelov ropy denne. Podľa analytikov sa táto zmena odrazí na sume pohonných hmôt.

Ako ale platí, nič netrvá večne. Na začiatku nového roka 2019 by sa tak „znížené“ ceny benzínu mohli opäť veľmi rýchlo vyšplhať na svoj „vrchol“. Hodnota nafty by sa mala udržať na nižších cenách niekoľko týždňov ba až mesiacov, ale napokon dopadne rovnako ako benzín.

Samozrejme, pokiaľ chcete aspoň čo-to ušetriť, dá sa to. Menšie čerpacie stanice, ktoré nevyužívajú veľké priestory a skladajú sa z jednej „búdky“ a zamestnávajú jedného človeka, majú aj lacnejšie palivá. Na ktorej čerpačke je však najkvalitnejšie palivo si budete musieť overiť sami.

Tento rok zverejnila Európska agentúra pre životné prostredie výsledky prieskumu kvality palív, ktorý sa konal v roku 2016. Nafta zo slovenských čerpacích staníc sa umiestnila na 5. mieste od konca. Pod nami bolo na tom kvalitou horšie už len Holandsko, Dánsko, Luxembrug a Grécko. Naopak, medzi krajiny s najkvalitnejšou naftou sa zaradila Litva, Slovinsko, Švédsko, Bulharsko, Nemecko a Fínsko.

Ako vodiči sme každopádne zvyknutí, že v lete bývajú pohonné hmoty najdrahšie. Pozrime sa ale na to, ako sa priemerné ceny zvyšovali od začiatku roka 2018 až po posledný októbrový týždeň. K 01. 01. 2018 boli cenovky nasledujúce – 95 Natural 1,298 €/l, nafta 1,160 €/l a LPG 0,569 €/l. Na konci októbra sa priemerné ceny pohybovali takto – 95 Natural 1,354 €/l, nafta 1,218 €/l a LPG 0,588 €/l.

Aj keď čierne na bielom to vyzerá ako normálna suma, realita je trošku iná. Stále ide o priemerné ceny, a keď sa robia prieskumy napríklad takých priemerných platov, tiež to veľa o skutočnosti nevypovedá. Predsa len, čerpacie stanice na diaľniciach a v centrách mesta majú vždy vyššie ceny ako pumpy, ktoré si svojou polohou hodnoty palív až tak neupravujú.

Zdroje: startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokTakto bude vyzerať interiér novej Škody Scala!
Nasledujúci článokFiat Fastback predstavený – podobnosť s BMW X4 sa nezaprie