Domov Elektromobilita Kedy sa elektromobily vyrovnajú autám ? Šéf Continentalu určil rok 2025

Kedy sa elektromobily vyrovnajú autám ? Šéf Continentalu určil rok 2025

Kedy sa elektromobily vyrovnajú klasickým autám ?

Už niekoľko rokov trvá všeobecná snaha o zredukovanie počtu áut s benzínovými či naftovými pohonmi. Cesta k úspechu vedie cez rôzne hybridy, či vozidlá spalujúce alternatívne palivá ako sú LPG či CNG. Počas prvých troch mesiacov roku 2017 sa v Európe predalo viac ako 200 tisíc vozidiel s alternatívnym pohonom. Do tejto skupiny patria vymenované pohony a samozrejme aj elektrický pohon. Medziročný rast sa vyšplhal až na 35 percent, čo je určite veľkým pozitívom.

Jeden z najväčších dodávateľov automobilových komponentov, spoločnosť Continental, naplno využíva rozmach elektromobilov v spoločnosti. Autám so spaľovacími motormi dodáva súčiastky v priemernej hodnote 750 eur, zatiaľ čo pre elektromobily je táto suma štvornásobná. Šéf tejto známej spoločnosti  Wolfgang Schäfer sa vyjadril, že elektromobily sa vyrovnajú klasickým vozidlám až o 7 rokov. Ako argument k svojmu vyjadreniu spomenul niekoľko dôvodov, prečo sa autá na batériu tak skoro ostatným autám nevyrovnajú. Vysoké ceny akumulátorov, obmedzený dojazd či dlhé dobíjanie vozidla sú faktory, ktoré naozaj prekážajú rýchlejšiemu vzostupu vozidiel tohto typu.

Pred niekoľkými mesiacmi bola k tejto téme zverejnená informácia, že nabíjacie stanice na Slovensku plánujú postaviť len na niekoľkých miestach, ktoré spočítate na prstoch jednej ruky. Slovákov motivuje na kúpu elektromobilov väčšia ekologickosť, nízke prevádzkové náklady, podpora udržateľných zdrojov či nenáročnosť údržby. Naopak, od kúpy elektrických vozidiel ich odrádza vysoká cena, nízka životnosť batérií a už spomenutý nízky počet nabíjacích staníc.

Používanie elektriny na poháňanie vozidiel však na druhú stranu nie je dokonale ekologické. Štúdia z minnesotskej univerzity uverejnená v časopise Proceedings of the National Academy of Science potvrdila, že elektromobily so zdrojom elektriny zo spaľovania uhlia produkujú takmer štyrikrát viac sadzí a smogu ako autá s benzínovým motorom. Treba však podotknúť, že výskum bol zameraný na Spojené štáty, kde sú iné podmienky ako u nás. Niečo z toho však určite platí aj pre naše končiny a nájsť stopercentne ekologický spôsob dopravy je zatiaľ len utopistickou predstavou.

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokSpoločnosť H.R.Owen predstavila svoj najexkluzívnejší kúsok. Rolls-Royce Dawn Mayfair Edition.
Nasledujúci článokUnikli prvé fotky pripravovaného BMW radu 8.