Cestovanie zadarmo a nie horiacim vlakom? Áno, aj túto výhodu si môžu užívatelia mestskej hromadnej dopravy v Bratislave okúsiť na vlastnej koži. 

Bratislavský dopravný podnik totižto z Nitry doviezol nový kĺbový elektrobus Solaris Urbino 18/IV Electric, ktorý nie je vybavený tarifným systémom. Teda aspoň zatiaľ, kým bude elektrobus v „skúšobnej dobe“. Už od štvrtka (15. novembra) brázdi tento 18-metrový nízkopodlažný kolos s kapacitou 121 cestujúcich ulicami hlavného mesta. Už ste ho stretli?

Podľa informácií zverejnených na stránke imhd.sk by sme mali tohto elektrického pomocníka na cestách vídať v priebehu ďalšieho mesiaca. Prevažne by sa mal objaviť na trasách liniek 21, 31, 32, 50, 61, 70, 84, 96 a 133.

To znamená, že nebude nasadený ako jedna linka na tú istú trasu. Ak budete mať šťastie, tak počas jedného týždňa sa s ním odveziete cez Karlovku do Devínskej Novej Vsi alebo s kufrom až na letisko – a to všetko zadarmo. Obor poháňaný elektrickou energiou nie je vybavený tarifným systémom, takže na štikanie lístka môžete zabudnúť. Preprava cestujúcich v testovanom elektrobuse bude bezplatná!

Aký ale vlastne je tento ekologický asistent? Vnútri sa nájde 38 miest na sedenie a už klasický priestor pre 2 kočíky alebo invalidné vozíky. Klíma a kúrenie – samozrejmosť! Pod „kapotou“ ale typický klepajúci naftový zvuk budete čakať márne.

 

Elektrobus Solaris Urbino 18 Electric poľského výrobcu Solaris Bus & Coach je poháňaný asynchrónnym elektromotorom s trvalým výkonom 160 kW, teda asi 218 koní (okamžitým max. 240 kW, čiže približne 326 koní) s pohonom zadnej nápravy. Elektrickú energiu zabezpečia trakčné Li-ion batérie Solaris High Energy s kapacitou 240 kWh.

Čo ale ak sa elektrobus zrazu vybije? Samozrejme ho Dopravný podnik nenechá chodiť až na doraz a nestane sa ako pri vlakoch, že si to budete musieť odšľapať po svojich až do cieľovej stanice. K vozidlu bola dodaná aj nabíjačka (inak by to bolo nelogické). Na jedno nabitie by mal elektrobus docieliť vzdialenosť 120 až 140 km. To na jednu 8-hodinovú smenu bude možno stačiť.

Zdroje: imhd | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPohon budúcnosti: Hybridy, elektromobily alebo palivové články?
Nasledujúci článokPrehľad automobilových skratiek. Viete, čo znamená RS, WRX STI alebo AMG?