Ak niekto spomenie značku Dacia, ihneď každému napadne auto, ktoré neprekvitá výbavou, no je cenovo dostupné a spĺňa všetko na čo je určené. Presne toto smerovanie má rumunská automobilka a veru, nehodlá ho zmeniť. Dokonca ani v momente keď sa bude jednať o alternatívne palivá.

Azda najprekvapivejšou informáciou začiatku roka je, že Dacia sa pod taktovkou Renaultu rozhodla vyrábať vlastný elektromobil. Ten samozrejme zatiaľ predstavený nebol, no podľa kompetentných je to už len otázkou času. Nakoľko je elektromobilita veľmi vážnym prísľubom do budúcnosti a cena elektromobilov nie je najnižšia, Dacia si chce preraziť vlastnú cestu.

Najväčšou výhodou auta na elektrický pohon od Dacie by bola samozrejme jeho cena. Automobilka razí veľmi agresívnu cenovú politiku, ktorá sa má dotknúť aj tohto segmentu. Navyše k tejto celkom zaujímavej informácii prikladá významnú mieru aj fakt, že Dacia patrí do koncernu Renault-Nissan-Mitsubishi. Čo z toho vyplýva? Dostupnosť elektrickej platformy za nízku cenu by nemala byť problémom. Už len samotný Renault sa snaží vyrábať cenovo dostupný elektromobil Zoe. Nesmieme zabudnúť ani na Nissan Leaf.

Práve z posledného zmieneného by si nový model Dacie mohol prepožičať technológie. Samozrejme by sa nejednalo o najnovší Leaf, ale o jeho prvú generáciu. To by teda znamenalo, že elektromobil by mohol mať dojazd na úrovni len 150-200 kilometrov a teda by bol primárne určený do mesta. Najlogickejšou úvahou pre nový model od Dacie sa zdá byť vytvorenie akejsi elektrifikovanej verzie už existujúceho auta. Je teda dosť možné, že prvým elektromobilom od Dacie, ktorý by mohol byť konceptuálne odhalený už v budúcom roku by sa mohol stať Duster po prípade Sandero. Ak sa teda všetky dohady potvrdia, možno sa práve rumunská automobilka postará o skutočnú cenovú revolúciu v elektromobilite. Aktuálna cena elektrických áut je totiž podstatne vyššia ako cena áut rovnakého typu so spaľovacím agregátom. Nechajme sa teda prekvapiť či a kedy sa “budgetového” elektromobilu dočkáme.

Z Bratislavy do Košíc na jedno nabitie? Hyundai Kona Electric

Zdroj: Express

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokAutomobilka Rolls-Royce minulý rok predala najviac áut od založenia
Nasledujúci článokShelby GT500 – prichádza kráľ amerických muscle car!
Som študentom Fakulty Elektrotechniky a Informatiky STU. Vo svojom voľnom čase sa venujem najmä technologickým novinkám z oblasti IT a autonómnych technológií. Sledovanie noviniek a pokrokov v automobilizme patrí medzi moje najväčšie koníčky. Najviac častu trávim sledovaním koncernu VW a taktiež elektromobilitou a vecami s ňou spojenými.