Vzájomné zdieľanie bezpečnostných údajov medzi vozidlami v reálnom čase môže zabrániť nehodám. Prieskumy hovoria, že prispôsobenie rýchlosti môže radikálne znížiť riziko nehôd. Ako to ale bude fungovať?

Volvo sa neustále snaží napredovať v oblasti ochrany a bezpečnosti vozidiel, aby posádka mala čo najmenšiu šancu na zranenia. Inak to nie je ani v tomto prípade, pretože Volvo prepojí svoje modely v roku 2020, kedy budú mať túto funkciu už všetky autá.

Technológie prepojenej bezpečnosti môžu včas upozorniť vodiča na nebezpečenstvo, ktoré naňho čaká na ceste. Súčasne to bude včasné upozornenie, takže šofér sa im bude môcť prispôsobiť. V podstate mi to príde ako dopravný servis, ktorý síce nebude ako v rádiu každú pol hodinu, ale vždy keď sa niečo podstatné stane.

Zvyšovať bezpečnosť cestnej premávky budú teda modelové rady vyrobené od roku 2020. Ale majitelia starších verzií nemusia zúfať. Vozidlá vyrobené od roku 2016 na báze modelárnej architektúry SPA alebo CMA budú mať možnosť doinštalovania tohto systému.

„Čím viac vozidiel bude zdieľať bezpečnostné údaje v reálnom čase, tým budú naše cesty bezpečnejšie. Veríme, že sa nám podarí vytvoriť širšiu spoluprácu s partnermi, ktorí sú rovnako ako my oddaní bezpečnosti“, oznámila Malin Ekholmová, šéfka Bezpečnostného strediska spoločnosti Volvo Cars.

Obmedzenie maximálnej rýchlosti

Ak by toho bolo málo, od roku 2020 Volvo začne vo všetkých svojich autách obmedzovať svoju maximálnu rýchlosť na 180 km/hod. Navyše začne aj inštalovať rôzne kamery a senzory, ktoré budú v podstate tvoriť taký malý sledovací systém. Keď bude vodič rozptýlený alebo zjavne podgurážený, auto môže zasiahnuť. Takýto človek predsa môže spôsobiť vážnu dopravnú nehodu, a na to budú senzory. Aby si títo ľudia za volantom neškrtli.

Pri svojom uvedení na trh boli upozornenia na výstražné svetlá či na klzkú vozovku prvé svojho druhu. Od budúceho týždňa budú k dispozícii všetkých vodičom v Európe. O čom vlastne ale tieto systémy sú?

PRVÁ JAZDA BMW 330i, predstavuje skutočný návrat ku koreňom?!

O aké systémy ide?

Upozornenie na klzkú vozovku – auto informuje o stave vozovky a úsekoch, ktoré má pred sebou. Anonymne totiž zbiera informácie od áut, ktoré týmito úsekmi prešli, a tak včas upozorní na blížiace sa nebezpečenstvo.

Upozornenie na výstražné svetlá – Ak nejaké Volvo zapne výstražné svetlá, automaticky odošle signál všetkým vodičom na okolí. Praktické to môže byť hlavne pri horských prechodoch, v tuneloch alebo pri nehodách na diaľnici. A keď navyše uvidíte blikajúce Volvo už vopred, môžete si medzi sebou pomôcť.

Ďalšou veľkou novinkou zo švédskej dielne je, že Volvo sa rozhodlo sprístupniť svoje poznatky z oblasti bezpečnosti prostredníctvom centrálnej digitálnej knižnice. Takže zvyšok automobilového priemyslu môže využiť tieto informácie v záujme bezpečnejších ciest.

Zdroj:                                                                                                            Volvo

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPRVÁ JAZDA BMW 330i, predstavuje skutočný návrat ku koreňom?!
Nasledujúci článokAj Lamborghini Countach môže mať zlý deň