Domov News Mercedes ukázal svetu ďalšie SUV: Má tri rady sedadiel

Mercedes ukázal svetu ďalšie SUV: Má tri rady sedadiel

Mercedes-Benz GLB, galaxyblau Mercedes-Benz GLB, galaxy blue

Dokážete spamäti vymenovať všetky triedy Mercedesu-Benz? Nech je odpoveď na túto otázku akákoľvek, do rozsiahleho radu modelov nastupuje ďalší bojovník. Reprezentovať bude športovo-úžitkové vozidlá. Je kompaktný a zároveň priestranný.

Ako základ pre nové GLB poslúžila rovnaká platforma akú používajú modely A, CLA a GLA. Už na pohľad je ale jasné, že jej rozmery identické s vyššie menovanými neostali. Narástla najmä do dĺžky. Dôležitým aspektom pri vývoji bola sedem-miestna konfigurácia. Napriek menším mieram ale tretí rad sedadiel nemá byť len na okrasu. Pasažieri vzadu by sa mali odviezť v norme komfortu, avšak pokiaľ merajú viac ako 170 centimetrov, už by to mohlo byť o čosi horšie. Vylepšiť to môže posúvateľná stredná trojica miest.

Okrem pohodlia môžu cestujúci v poslednom rade využívať aj plnohodnotné vybavenie. K dispozícií sú držiaky na nápoje či USB porty a pre rodiny aj ukotvenie pre detské autosedačky ISOFIX. Objednať je ale samozrejme možné aj päťmiestny variant. V takom prípade ponúka GLB 560 litrov batožinového priestoru, čo je o 140 litrov viac ako má Audi Q5. Po sklopení druhého radu sedadiel je to v prípade Mercedesu však až 1755 litrov. Samotný dizajn interiéru nie je žiadnym prekvapením. Preberá prvky známe zo súčasnej generácie modelov značky. Veľkú spojenú dvojicu obrazoviek, výduchy pripomínajúce turbíny a tak ďalej.

Nechýba ani infotainment MBUX s podporou pre Apple CarPlay a Android Auto. Asistenčné systémy sú taktiež prítomné v početnom zastúpení. Adaptívny tempomat, asistent pre jazdu v pruhoch či sledovanie mŕtveho uhlu. V prípade verzií s pohonom 4Matic je možné vybaviť SUV príplatkovým balíkom Off-road Engineering, čím GLB nadobudne aj funkcie do terénu. Medzi nimi je napríklad režim Off-road, kontrolovaný zjazd a pokročilé technické nastavenia.

GLB štartuje so štyrmi motorizáciami

Poďme si konečne posvietiť na ponuku motorov. Dva benzínové vyhrávajú nad jedným naftovým. Ten je ale vyladený na dva rôzne výkonnostné stupne. Spaľovacie varianty nesú označenia GLB 200 a GLB 250 4Matic. Prvý menovaný má objem 1.3 litra, výkon 120 kW (163 konských síl) a maximálny krútiaci moment 250 Nm. Poháňaná je pritom iba predná náprava. Silnejší z tejto dvojice je dvojlitrový štvorvalec s výkonom 265 kW (224 konských síl) a krútiacim momentom 350 Nm.

Naftový agregát ma taktiež dvojlitrový objem. Slabšia motorizácia s názvom GLB 200d ponúka 110 kW (150 konských síl) a 320 Nm krútiaceho momentu. Narozdiel od benzínových typov, v prípade dieslu je možné za príplatok zvoliť pohon 4Matic aj pre základnú verziu. Výkonnejšie GLB 220d 4Matic má pod kapotou 140 kW (190 konských síl) a 400 Nm, pričom pohon všetkých kolies je štandardom. Motory spolupracujú s osemstupňovou automatickou prevodovkou DCT.

Zdroj: Mercedes-Benz | startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokBMW radu 3 Touring oficiálne, novinka poskytne viac miesta a príjemnú škálu motorov
Nasledujúci článokPRVÁ JAZDA: BMW 750i po facelifte, masívne ladviky sa mu hodia!