Domov News Volvo a Uber predstavili seriovú podobu autonómneho auta

Volvo a Uber predstavili seriovú podobu autonómneho auta

Debata o autonómnych automobiloch prebiehala už dlho predtým ako Volvo Cars a Uber spojili svoje sily. Cieľom ich spolupráce bolo vytvoriť plne autonómne vozidlo, čo sa im aj nakoniec podarilo.

Písal sa rok 2016 keď automobilová spoločnosť Volvo Cars podpísala zmluvu s taxi-službou Uber. Ich spolupráca mala pomôcť obom firmám vytvoriť plne autonómne vozidlo, ktoré bude schopné jazdiť v každodennej premávke. Stratégia sa vydarila a dnes, 3 roky na to, sa môžu pochváliť plne autonómnym autom.

Pre tento projekt bolo zvolené Volvo XC90. V prvom rade išlo o jeho bezpečnosť, ktorou vyniká oproti konkurencií. Mnoho ľudí, čiže aj potencionálnych budúcich zákazníkov, sa totiž obáva bezpečnosti autonómnych áut. Aj keď počítačové simulácie ukazujú, že plne autonómna premávka je omnoho bezpečnejšia ako tá, v ktorej figurujú ľudia, aj ja som trochu skeptický voči nejakému systému, ktorý ma auto riadiť za mňa.

Navyše, Volvo XC90 je vybavené bezpečnostnými prvkami, ktoré umožňujú jednoduchú inštaláciu systému autonómnej jazdy od Uberu. Autonómna verzia disponuje aj takzvanými záložnými systémami. Sú nimi systém riadenia, brzdenia a batériového nabíjania. V prípade že akýkoľvek z primárnych systémov zlyhá, nastúpia záložné systémy, ktoré auto bezpečne odstavia bez toho aby bola spôsobená škoda. Primárnym a sekundárnym (záložným) systémom po celú dobu asistuje celá armáda senzorov od spoločnosti Uber, ktoré majú za úlohu zabezpečiť čo najbezpečnejšiu jazdu a manévrovanie hlavne v mestskom prostredí.

Volvo XC 90 ktoré môžete vidieť na fotkách je len vrcholom ľadovca. Podľa obchodnej dohody majú byť v nasledujúcich rokoch dodané desaťtisíce základných áut, ktoré budú pripravené na autonómnu prevádzku. Už budúca generácia osobných vozidiel značky Volvo ktorá bude postavená na platforme SPA 2 bude schopná jazdiť bez dohľadu človeka na diaľniciach či mestských obchvatoch.

Možno si kladiete otázku – “Čo z toho získajú obe firmy?”. Odpoveď je veľmi jednoduchá. Uber v budúcnosti plánuje pracovať s plne autonómnou flotilou áut v rámci svojej služby zdieľania jázd. Na druhej strane Volvo Cars má v pláne vytvoriť podobný koncept autonómneho auta, ktorý má byť predstavený začiatkom 20. rokov. Obe firmy budú pritom čerpať technológie práve z tejto spolupráce.

Zdroje: Volvo / startstop.sk

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPeugeot pokračuje novou generáciou crossoveru 2008
Nasledujúci článokElektrický Volkswagen v podaní ID.3, ponúkne dojazd až 550 km!