Domov News Postaví Tesla svoju novú fabriku v Nemecku?

Postaví Tesla svoju novú fabriku v Nemecku?

O tom, že Tesla uvažuje postaviť svoj výrobný závod v Európe sa hovorí už dlhšie. Zdá sa však, že sa ľadu čoskoro pohnú. Teda aspoň podľa informácií, ktoré zverejnili noviny Nordwest Zeitung.

Elektromobilita je v Európe na výraznom vzostupe, svoje modely na trh uvádza čoraz viac automobiliek. Autá do zásuvky už z elitného prémiového klubu ponúkajú napríklad Audi, BMW, Jaguar aj Mercedes-Benz. Veľké úspechy so svojimi modelmi dosahujú aj Hyundai, Nissan, Renault či Volkswagen. Navyše niet týždňa, v ktorom by o plánoch  v oblasti vývoja či rovno výroby elekromobilov neinformoval niektorý z veľkých automobilových hráčov. Z uvedeného vyplýva, že ak si chce Tesla udržať podiel na finančne dobre situovanom európskom trhu, musí byť aktívna.

Bude Tesla Made in Europe?

A to znamená, musí by byť v Európe prítomná nielen z pohľadu predaja, ale aj výroby. Hľadanie tej správnej adresy pre vybudovanie výrobného závodu preto logicky naberá reálne kontúry. Pri výbere umiestnenia závodu zohráva zásadnú úlohu blízkosť trhov, ktoré sú elektromobilite naklonené. Nikoho preto neprekvapí, že do finálneho výberu sa dostala spolková krajina Dolné Sasko, z ktorého je iba na skok do štátov Beneluxu, kde sú elektromobily, aj vďaka podpore tamojších vlád, veľmi populárne.

Podľa doteraz zverejnených informácií však s najväčšou pravdepodobnosťou nepôjde o komplexnú výrobu kde by sa vyrábali nielen autá, ale aj akumulátory. Ale kto vie, záujem zákazníkov a tlak konkurencie to môže zmeniť. Vybudovanie komplexného závodu by navyše malo logiku nielen z pohľadu nákladov, ale predovšetkým logistiky a schopnosti variabilnej reakcie na aktuálny dopyt na trhu. O alternatíve komplexnej fabriky nakoniec pred časom rozprával aj Elon Musk.

Ak sa potvrdia informácie, že prvé autá by z novej fabriky mali k zákazníkom zamieriť už v roku 2021, konečné rozhodnutie o jej umiestnení môžeme očakávať už čoskoro. Tesla by si tak na svoje autá mohla písať Made in Európe, čo by minimálne z pohľadu marketingovej komunikácie určite nebolo na škodu.

Zdroj: Electrek.co, foto: archív

Páčil sa vám tento článok?

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet hodnotení 0

Ohodnotte tento článok!

Ďakujeme

Sledujte nás na Facebooku!

Mrzí nás že ste neboli spokojný...

Pomôžte nám zlepšiť sa!

Napíšte nám čo by sme mali zlepšiť!

Predchádzajúci článokPorsche odhalilo interiér modelu Taycan, čo prinesie?
Nasledujúci článokNissan Juke oficiálne až vo Frankfurte. Na čo sa však môžeme tešiť?